Είναι κακή η Στέβια για εσάς; Τι λένε οι ειδικοί για αυτό το υποκατάστατο ζάχαρης

Η δημοτικότητα της στέβιας αυξάνεται στα ύψη ακόμη και όταν άλλα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη πέφτουν από τη χάρη, αλλά από πού προήλθε αυτό το υποκατάστατο ζάχαρης, έχει παρενέργειες και είναι ασφαλές;

Όταν η στέβια κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγορά των ΗΠΑ το 2008, πολλοί από τη διατροφική κοινότητα ήταν στο φεγγάρι σχετικά με τις δυνατότητες υγείας αυτού του νέου υποκατάστατου ζάχαρης.

Υπήρξε τελικά ένα «φυσικό» υποκατάστατο ζάχαρης με μηδενικές θερμίδες που ήταν έως και 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη. Η ελπίδα ήταν ότι η στέβια θα μπορούσε να βοηθήσει τις προσπάθειες απώλειας βάρους χωρίς να θυσιάζει τη γεύση και θα έπαιζε ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη . Στην πραγματικότητα, μερικά από αυτά έχουν αποδώσει καρπούς.

Η στέβια παραμένει δημοφιλής και πολλά από αυτά μπορεί να σχετίζονται με την αύξηση του διαβήτη καθώς και με την τρέλα των φυσικών τροφίμων με βάση τα φυτά. Ενώ η χρήση άλλων τεχνητών γλυκαντικών μειώθηκε, οι πωλήσεις προϊόντων που περιέχουν στέβια αυξήθηκαν κατά 16% από το 2017 έως το 2018, σύμφωνα με έρευνα της Nielsen.

Τι είναι η στέβια;

Προέρχεται από το φυτό Stevia rebaudiana της Νότιας Αμερικής , αυτό το υποκατάστατο ζάχαρης είναι επίσης γνωστό ως rebaudioside A, reb-A ή rebian. Το φυτό περιέχει γλυκοσίδες στεβιόλης, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως γλυκαντικές ουσίες. Τα εμπορικά σήματα της Stevia περιλαμβάνουν τα PureVia, Truvia και SweetLeaf Sweetener. Η στέβια μπορεί να βρεθεί σε ποτά, επιδόρπια, τσίχλες, αρτοσκευάσματα, καραμέλες, γιαούρτι και πακέτα για χρήση σε ποτά και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κατά το ψήσιμο στο σπίτι.

Είναι η στέβια ασφαλής;

Η στέβια θεωρείται « γενικά αναγνωρισμένο ως ασφαλές (GRAS) » συστατικό από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Αυτό δεν ισχύει για τα φύλλα στέβιας και τα ακατέργαστα εκχυλίσματα στέβιας, τα οποία δεν έχουν έγκριση FDA για χρήση σε τρόφιμα.

Υπήρχε κάποια αρχική ανησυχία ότι η στέβια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου ή αναπαραγωγικών προβλημάτων με βάση μελέτες σε ζώα. η ομάδα εποπτείας Κέντρο για την Επιστήμη στο Δημόσιο Συμφέρον (CSPI) ηγήθηκε της κατηγορίας που ζητούσε από τον FDA να συγκρατήσει το καθεστώς GRAS. Αλλά τώρα μετά από 10 και πλέον χρόνια στην αγορά, η στέβια είναι ασφαλής ακόμη και σύμφωνα με τα πρότυπα CSPI, αν και ο όμιλος θέλει ακόμα περισσότερες δοκιμές για να εδραιώσει περαιτέρω την ασφάλειά της.

Στέβια: Διερεύνηση πιθανών οφελών για την υγεία

Ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της διαχείρισης του διαβήτη και ορισμένα τρόφιμα έχουν πιο δραματικά αποτελέσματα από αυτή την άποψη από άλλα. Η στέβια δεν αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, εξηγεί η Leah Kaufman, MS,  διαιτολόγος και πιστοποιημένη εκπαιδευτής διαβήτη στο πρόγραμμα διαχείρισης βάρους στο NYU Langone στη Νέα Υόρκη. «Η στέβια θα ήταν μια καλή και ασφαλής εναλλακτική λύση ζάχαρης για τους ασθενείς με διαβήτη», λέει.

Υπάρχουν ακόμη και κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η στέβια μπορεί να είναι ωφέλιμη πέρα ​​από αυτό που θα περιμένατε από τη μείωση της ζάχαρης. Σε μια μελέτη του 2017 στο Nature Communications , ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Leuven στο Βέλγιο έδειξαν ότι η στέβια διεγείρει μια πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη για την αντίληψη της γεύσης και εμπλέκεται στην απελευθέρωση ινσουλίνης μετά από ένα γεύμα . Η ορμόνη ινσουλίνη παράγεται από το πάγκρεας για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Η American Diabetes Association και η American Heart Association συμφωνούν ότι η στέβια μπορεί να είναι ωφέλιμη για τα άτομα με διαβήτη εάν τη χρησιμοποιούν με μέτρο και δεν αντισταθμίζουν τρώγοντας επιπλέον θερμίδες αργότερα.

Η στέβια είναι ένα καλό υποκατάστατο της σακχαρόζης με κανονικές θερμίδες, καθώς έχει μηδενικές θερμίδες. «Όσοι επιλέγουν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη με στέβια μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν την εναλλακτική λύση. Ωστόσο, η απώλεια βάρους δεν είναι εγγυημένη», λέει ο Kaufman.

Στην πραγματικότητα, τουλάχιστον μια μικρή μελέτη του 2016 έδειξε ότι όταν οι συμμετέχοντες έπιναν ένα ρόφημα ζαχαρούχο με στέβια αντί για ζάχαρη το πρωί, αντιστάθμιζε τρώγοντας περισσότερο το μεσημεριανό γεύμα .

Ναι, θα καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες εάν χρησιμοποιείτε στέβια αντί για ζάχαρη, λέει ο David Levitsky, PhD, καθηγητής, τμήμα διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Cornell.

«Θεωρητικά αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου, αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο να φανεί σε μελέτες», λέει. «Για την απώλεια βάρους, αυτός είναι ένας μηχανισμός που πρέπει να χρησιμοποιήσετε, αλλά δεν πρόκειται να σας κάνει να χάσετε 100 κιλά. Η μείωση του λίπους, η παρακολούθηση του μεγέθους της μερίδας και το να τρώτε μόνο όταν πεινάτε, είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από την αντικατάσταση της ζάχαρης με στέβια, για την απώλεια βάρους».

Τι γεύση έχει η στέβια;

Έχει γεύση ζάχαρης; Όχι ακριβώς, σημειώνει. «Δεν θα πάρετε ποτέ ένα υποκατάστατο ζάχαρης που έχει ακριβώς τη γεύση της ζάχαρης».

Η στέβια προέρχεται από ένα φυτό, το οποίο θεωρείται πλεονέκτημα από πολλούς ανθρώπους που προτιμούν να τρώνε τροφές που είναι φυσικές, λέει.

Επειδή είναι τόσο, τόσο γλυκό, δεν χρειάζεστε τόσο πολύ, έτσι η στέβια αναμιγνύεται συχνά με έναν πιο ογκώδη παράγοντα «φορέα», όπως η ερυθριτόλη ή η δεξτρόζη (η οποία είναι ζάχαρη από καλαμπόκι), η οποία επίσης της δίνει περισσότερη ζάχαρη- όπως η εμφάνιση και η υφή.

«Η στέβια που μπορείτε να αγοράσετε στο κατάστημα μπορεί να αναμιχθεί με Reb-A ή ερυθριτόλη, μια αλκοόλη ζάχαρης, η οποία μπορεί να έχει αρνητικές γαστρεντερικές επιδράσεις και να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα σε μερικούς ανθρώπους», προειδοποιεί ο Κάουφμαν. Οι αλκοόλες ζάχαρης βρίσκονται σε πολλές τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη (όχι απαραίτητα μαζί με στέβια) και η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει διάρροια.

Φροντίστε να διαβάσετε τις ετικέτες για να γνωρίζετε ακριβώς τι περιέχει το υποκατάστατο ζάχαρης, λέει.

στέβιαfront-stories