Είναι πραγματικά τα φυσικά προϊόντα περιποίησης του δέρματος καλύτερα για το δέρμα σας;

Όχι απαραίτητα, αλλά το να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες τους,  μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε συστατικά που περιέχουν αλλεργιογόνα.

Η συσκευασία τους είναι όμορφη, οι μυρωδιές τους καταπραϋντικές και η φήμη τους εξαιρετική… Ή μήπως; Όταν επιλέγετε «φυσικά» προϊόντα περιποίησης δέρματος, αισθάνεστε σίγουροι ότι χρησιμοποιείτε συστατικά που έχουν κριθεί ασφαλή για το δέρμα σας. Αλλά όπως αποδεικνύεται, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. 

Ετικέτες όπως “φυσικό” και “καθαρό” δεν ρυθμίζονται, επομένως μπορεί να μην ξέρετε πραγματικά τι παίρνετε — και ακόμη και τα φυσικά συστατικά μπορούν (και προκαλούν) να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτό μπορεί να είναι προβληματικό για άτομα που έχουν ευαίσθητο δέρμα ή που αναπτύσσουν αλλεργία σε αυτά τα προϊόντα κατά τη χρήση τους.  

Τι κάνει ένα προϊόν περιποίησης δέρματος «φυσικό»;

Το “φυσικό” αναφέρεται σε συστατικά που δεν παρασκευάζονται σε εργαστήριο και προέρχονται από πηγές όπως τα φυτά, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας αρκετά ασαφής όρος. Εξάλλου, υπάρχουν πολλά φυσικά στοιχεία που δεν θα θέλατε να βάλετε στο πρόσωπό σας.  

Και υπάρχει ένα άλλο ζήτημα: «Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δεν λέει στην πραγματικότητα τι υπάρχει στα φυσικά ή καθαρά προϊόντα περιποίησης δέρματος», σημειώνει η αλλεργιολόγος  Sandra Hong, MD. «Δεν υπάρχει καθορισμένο πρότυπο για αυτά τα προϊόντα και κανένας ρυθμιστικός φορέας δεν απαιτεί από τις εταιρείες που τα κατασκευάζουν να αποδείξουν ότι είναι τόσο καθαρά ή φυσικά όσο λένε ότι είναι». 

Πολλά προϊόντα που αυτοαποκαλούνται «φυσικά» χρησιμοποιούν επίσης άλλη ορολογία που μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τα πράγματα: 

  • Χωρίς άρωμα:  Αυτά τα προϊόντα δεν περιέχουν φυσικά ή συνθετικά αρώματα. Αλλά το “χωρίς άρωμα” δεν είναι το ίδιο με το “χωρίς άρωμα”, που συχνά σημαίνει ότι έχουν προστεθεί χημικές ουσίες για να καλύψουν τη μυρωδιά άλλων συστατικών.
  • Υποαλλεργικό:  Αυτός ο όρος υποδηλώνει ότι ένα προϊόν είναι κατασκευασμένο με συστατικά που είναι απίθανο να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις — αλλά δεν είναι απαραίτητα αξιόπιστο.  
  • Μη τοξικό:  Αυτή η βασική λέξη είναι ουσιαστικά ένας όρος μάρκετινγκ που προορίζεται να μεταφέρει την ιδέα ότι ένα προϊόν είναι ασφαλές. 
  • Βιολογικά:  Τα βιολογικά προϊόντα χρησιμοποιούν συστατικά που καλλιεργούνται χωρίς συνθετικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα ή άλλες χημικές ουσίες. 
  • Χωρίς parabens:  Αυτές  οι χημικές ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες , οι οποίες μιμούνται τα οιστρογόνα στο σώμα σας, χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος και καλλυντικά. Έχουν συσχετιστεί με ανησυχίες για την υγεία όπως η υπογονιμότητα και ο καρκίνος.
  • Χωρίς PFAS:  Οι ουσίες ανά και πολυφθοροαλκυλίου (PFAS) είναι χημικές ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες και μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο, την αρτηριακή πίεση, το μεταβολισμό και πολλά άλλα.  
  • Χωρίς φθαλικές ενώσεις:  Οι φθαλικές ενώσεις είναι χημικές ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες και μερικές φορές χρησιμοποιούνται ως διαλυτικοί παράγοντες σε προϊόντα περιποίησης δέρματος και καλλυντικά. Συσχετίζονται με  μειωμένη ποιότητα σπέρματος , μεταξύ άλλων ανησυχιών.
  • Χωρίς θειικά:  Επίσης γνωστά ως επιφανειοδραστικά, τα θειικά είναι χημικές ουσίες που κάνουν τα προϊόντα να σχηματίζουν αφρό ή αφρό. 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ φυσικών και βιολογικών προϊόντων περιποίησης δέρματος; 

Εάν αισθάνεστε πανικόβλητοι για την ασάφεια της λέξης “φυσικό”, ορίστε μερικά καλά νέα: Είναι πιο δύσκολο για τις εταιρείες να ξεφύγουν από τη χρήση της λέξης “βιολογικό” εάν στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποιούν βιολογικά συστατικά.  

Ακριβώς όπως ο FDA δεν ρυθμίζει τη λέξη «φυσικό», ούτε ρυθμίζει τη λέξη «βιολογικό». Αλλά  κάποιος άλλος το κάνει : Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA). Και είναι πολύ συγκεκριμένο για το ποια ορολογία επιτρέπεται. Ακολουθεί μια γρήγορη σύνοψη: 

  • USDA Organic Seal:  Για να εμφανιστεί το USDA Organic Seal, ένα προϊόν πρέπει να είναι κατασκευασμένο με τουλάχιστον 95% βιολογικά γεωργικά συστατικά.  
  • “Βιολογικό” ή “100% βιολογικό”:  Τα προϊόντα που το αναφέρουν αυτό μπορεί να φέρουν ή να μην φέρουν τη σφραγίδα του USDA Organic. Πρέπει όμως να εμφανίζουν το όνομα και τη διεύθυνση του πρακτορείου που πιστοποίησε την οργανική τους κατάσταση.
  • «Φτιαγμένο με βιολογικά συστατικά»:  Οποιοδήποτε προϊόν φέρει ετικέτα με αυτόν τον όρο πρέπει να είναι κατασκευασμένο με  τουλάχιστον  70% βιολογικά συστατικά.

Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη «βιολογικό» ηθελημένα. Αλλά μόνο και μόνο επειδή ένα προϊόν είναι βιολογικό δεν σημαίνει ότι είναι εξαιρετικό για το δέρμα σας. Θυμάστε αυτό το παράδειγμα του δηλητηριασμένου κισσού; Τα βιολογικά συστατικά μπορούν και προκαλούν προβλήματα σε πολλούς ανθρώπους. 

Είναι πραγματικά καλύτερα τα φυσικά προϊόντα περιποίησης για το δέρμα σας; 

Το “Natural” είναι μάλλον ένα τέχνασμα  κι όχι ένα πραγματικό πρότυπο που πρέπει να πληρούν τα προϊόντα περιποίησης δέρματος. Έτσι, όταν πρόκειται για προϊόντα περιποίησης δέρματος, τα φυσικά συστατικά δεν είναι απαραίτητα καλύτερα ή ασφαλέστερα για εσάς.    «Αν και ένα προϊόν είναι φυσικό, μπορεί να έχετε δυσκολίες με αυτό», δηλώνει η αλλεργιολόγος  Sandra Hong, MD. «Συστατικά όπως τα έλαια και τα μέταλλα είναι φυσικά, κάτι που ακούγεται υπέροχο. Αλλά πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται όταν ανακαλύπτουν ότι αναπτύσσουν αλλεργίες σε αυτούς τους τύπους προϊόντων». 

Στην πραγματικότητα,  μια μελέτη του 2023  έδειξε ότι σχεδόν  όλα  τα προϊόντα περιποίησης δέρματος που διατίθενται στο εμπόριο ως «εντελώς φυσικά» περιέχουν στην πραγματικότητα συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν  δερματίτιδα εξ επαφής. Αυτή η αλλεργική αντίδραση προκαλεί φαγούρα, εξάνθημα και τη γενική δυσάρεστη κατάσταση που θα θέλατε να αποφύγετε μεταβαίνοντας αρχικά σε φυσικά προϊόντα.  

Τι γίνεται αν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή κάποια πάθηση του δέρματος; 

Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, πρέπει να προσέχετε υποαλλεργικά προϊόντα και να μείνετε μακριά από προϊόντα που παρασκευάζονται με αρώματα.  Αυτό περιλαμβάνει συστατικά όπως η αμυλοκιναμάλη (γιασεμί), η ευγενόλη (έλαιο γαρύφαλλου) και άλλα στη  λίστα με τα συχνά αναφερόμενα αλλεργιογόνα της Οδηγίας Καλλυντικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης . 

Πότε να δείτε γιατρό 

Η δερματίτιδα εξ επαφής μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της, αλλά μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας εάν το εξάνθημά σας: 

  • Φαίνεται να χειροτερεύει. 
  • Διαρκεί για περισσότερο από τρεις εβδομάδες. 
  • Επηρεάζει τα μάτια και/ή το στόμα σας. 
  • Σας εμποδίζει να εστιάσετε ή να κοιμηθείτε.  

«Είναι πραγματικά σημαντικό να δείτε έναν γιατρό ή έναν εξουσιοδοτημένο επαγγελματία για να προσδιορίσετε τι προκαλεί το πρόβλημα και να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά σας», λέει η αλλεργιολόγος  Sandra Hong, MD. «Μερικές φορές, οι άνθρωποι πρέπει να περάσουν από τεστ επιθέματος για να προσδιορίσουν τι προκαλεί την αλλεργική τους αντίδραση».  

Τα παραπάνω βεβαίως, δεν σημαίνουν ότι δεν έχει καμία αξία να χρησιμοποιείτε τα “φυσικά” προϊόντα. Απλώς να είστε προσεκτικοί τι επιλέγετε, να διαβάζετε τις ετικέτες και να εστιάζετε περισσότερο στα πραγματικά συστατικά παρά σε αόριστους όρους που περιγράφουν το προϊόν.

 

προϊόντα περιποίησης δέρματοςφυσικά προϊόντα για το δέρμαπεριποίηση δέρματος