Είναι το αλμυρό νερό καλό για το δέρμα; Τι πρέπει να γνωρίζετε.

Το αλμυρό νερό μπορεί να περιέχει ορισμένα θρεπτικά συστατικά, να έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και να λειτουργεί για την απολέπιση του δέρματος, κάτι που μπορεί να ωφελήσει την υγεία του δέρματος.  Το αλμυρό νερό μπορεί να ωφελήσει το δέρμα, αν και υπάρχουν λίγα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση του στη φροντίδα του δέρματος.

Το αλμυρό νερό μπορεί να ωφελήσει το δέρμα επειδή περιέχει μέταλλα, όπως μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο, και μπορεί να έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Το νερό της βαθιάς θάλασσας μπορεί να βοηθήσει ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση, αν και αυτό μπορεί να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και όχι σε αλάτι.

Το αλμυρό νερό μπορεί επίσης να έχει απολεπιστικό αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος από την επιφάνεια του δέρματος.

Βοηθά στη θεραπεία του εκζέματος: Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2016 , το νερό από βαθιά μέσα στη θάλασσα μπορεί να ωφελήσει ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα. Η ανασκόπηση ορίζει ότι το βαθύ θαλάσσιο νερό προέρχεται από βάθος μεγαλύτερο των 200 μέτρων (m). Το νερό από αυτό το βάθος μπορεί να έχει μεγαλύτερα οφέλη από άλλα είδη νερού λόγω της καθαρότητας και της υψηλής περιεκτικότητάς του σε θρεπτικά συστατικά.

Βοηθά σε αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις: Ερευνα έχει βρει ότι το νερό της βαθιάς θάλασσας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων στο δέρμα. Το νερό της βαθιάς θάλασσας μείωσε τα αντισώματα που ονομάζονται ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE) που προκαλούν αλλεργική αντίδραση .

Εάν θέλετε να να εφαρμόσετε αλμυρό νερό στο σώμα ή το πρόσωπό σας, μπορείτε να αρχίσουν σταδιακά να βλέπετε πώς αντιδρά το δέρμα. Το αλμυρό νερό μπορεί να είναι πολύ σκληρό στο πρόσωπο για ορισμένους τύπους δέρματος. Εάν εμφανίσετε ερεθισμό θα πρέπει να το σταματήσετε. Επιπλέον, εάν δεν είστε σίγουροι για τη χρήση αλμυρού νερού ως μέρος της αγωγής περιποίησης της επιδερμίδας σας, μπορείτε  να μιλήσετε με έναν δερματολόγο.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το αλμυρό νερό ως μέρος μιας ρουτίνας περιποίησης δέρματος

Υπάρχει μικρή επιστημονική έρευνα σχετικά με την ενσωμάτωση του θαλασσινού νερού σε μια ρουτίνα περιποίησης δέρματος. Εάν οι άνθρωποι δεν είναι σίγουροι εάν το αλμυρό νερό θα ωφελήσει το δέρμα τους, μπορούν να συμβουλευτούν έναν δερματολόγο.

Προτείνονται οι ακόλουθες μέθοδοι  για τη χρήση αλμυρού νερού στη φροντίδα του δέρματος:

  • ξεκινήστε χρησιμοποιώντας αλμυρό νερό 1-2 φορές την εβδομάδα για να δείτε πώς αντιδρά το δέρμα
  • εάν το αλμυρό νερό στεγνώνει ή ερεθίζει το δέρμα, διακόψτε τη χρήση
  • επιλέξτε το θαλασσινό αλάτι από το επιτραπέζιο αλάτι, καθώς μπορεί να περιέχει ευεργετικά ιχνοστοιχεία
  • χρησιμοποιήστε ψιλούς κόκκους αλατιού αντί για χοντρό αλάτι
  • για να εφαρμόσετε στο πρόσωπο, δοκιμάστε να εφαρμόσετε μια μικρή ποσότητα θαλασσινού νερού σε ένα βαμβάκι και σκουπίστε το πρόσωπο με αυτό
  • αποφύγετε το τρίψιμο του προσώπου

Για να φτιάξετε ένα διάλυμα θαλασσινού νερού, δοκιμάστε τα εξής:

  • βράστε δύο φλιτζάνια νερό
  • προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
  • αφήστε το μείγμα να κρυώσει
  • αποθηκεύστε σε θερμοκρασία δωματίου και χρησιμοποιήστε εάν χρειάζεται

Εναλλακτικά, οι άνθρωποι μπορούν να αναζητήσουν προϊόντα περιποίησης δέρματος που περιέχουν θαλασσινό αλάτι.

Εάν χρησιμοποιείτε αλάτι ως απολέπιση, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) συνιστά τις ακόλουθες προφυλάξεις:

  • Προσέξτε ή αποφύγετε την απολέπιση εάν χρησιμοποιείτε άλλα προϊόντα που μπορούν να κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο, όπως προϊόντα ρετινόλης ή υπεροξειδίου του βενζοϋλίου .
  • Η μηχανική απολέπιση μπορεί να ερεθίσει το ξηρό, με τάση ακμής ή το ευαίσθητο δέρμα.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μηχανική απολέπιση μπορεί να προκαλέσει σκούρες κηλίδες στο δέρμα σε σκούρες αποχρώσεις δέρματος.
  • Απλώστε απαλά ένα scrub στο δέρμα, κάνοντας μικρές, κυκλικές κινήσεις για περίπου 30 δευτερόλεπτα, πριν ξεπλυθείτε απαλά με χλιαρό νερό.
  • Αποφύγετε την απολέπιση σε ηλιοκαμένο  δέρμα.
  • Εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα μετά την απολέπιση.
  • Αποφύγετε την υπερβολική απολέπιση και σταματήστε εάν υπάρχει ερεθισμός.

 

 

 

πηγή: medicalnewtoday

αλατόνεροθαλασσινό νερόδέρμα και αλάτιπεριποίηση δέρματος