Eιρήνη Αγαπηδάκη: Νέο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία στις αρχές του επόμενου έτους

Σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η αυτονομία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, παρουσίασε τα νέα μέτρα που σκοπεύουν να εφαρμόσουν για την υγειονομική κατάσταση στη Θεσσαλία. Επισημάνθηκε η ανάγκη να αποτραπεί ο κίνδυνος λεπτοσπείρωσης, και γι’ αυτόν τον λόγο διανέμονται προστατευτικός εξοπλισμός στους πολίτες. Το μήνυμα από τους ειδικούς είναι να επισκέπτονται τις υπηρεσίες υγείας ακόμα και αν τα συμπτώματά τους είναι ελαφρά.

Σχετικά με τα νοσοκομεία, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στην ΕΡΤ ότι η διαδικασία βελτιστοποίησης του συστήματος εφημέρευσης είναι ήδη σε εξέλιξη, και προανήγγειλε αλλαγές στην πρόληψη μέσω της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, ένα νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Υγεία θα παρουσιαστεί αρχές του επόμενου έτους, με μια ολική αναθεώρηση του συστήματος. Ο στόχος είναι να γίνει η πρωτοβάθμια υγεία αυτόνομος πυλώνας του ΕΣΥ, παραδείγματος χάριν όπως συμβαίνει ήδη στη Θεσσαλία. Η κυβέρνηση θα φέρει τις υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες, αντί να αναμένει τους πολίτες στις υπηρεσίες υγείας. Έχουν δημιουργηθεί κινητές μονάδες που επισκέπτονται τακτικά τις ανάγκες περιοχές, και αυτό το μοντέλο θα επεκταθεί σε πανελλαδικό επίπεδο για να ενισχυθεί η πρόληψη.

Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό και τη γρίπη, η κ. Αγαπηδάκη δήλωσε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει επεξεργαστεί όλες τις απαραίτητες κατευθυντήριες οδηγίες από ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς φορείς και ετοιμάζει ένα σχέδιο προτεραιοποίησης, το οποίο θα ανακοινωθεί επίσημα στις επόμενες ημέρες. Σχετικά με τη γρίπη, ανέφερε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά εμβόλια, ένα ενισχυμένο για ειδικές ομάδες και ένα για τον γενικό πληθυσμό. Επίσημες ανακοινώσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένονται τις επόμενες ημέρες

Υπουργείο ΥγείαςΕιρήνη Αγαπηδάκη