Εκστρατεία ενημέρωσης για τις παθήσεις του ουροποιογεννητικού συστήματος, από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία

Εκστρατεία ενημέρωσης κοινού υλοποιεί η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (ΕΟΕ), με μήνυμα: «Μην αγνοείς τα σημάδια. Επισκέψου άμεσα τον ουρολόγο σου. Εκείνος ξέρει».

Η εκστρατεία πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυσή της ΕΟΕ και στο πλαίσιο της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ουρολογικών Παθήσεων (20-24 Σεπτεμβρίου), η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στην ακράτεια ούρων και στην κατάρριψη των ταμπού που επικρατούν γύρω από αυτήν.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να εξοικειώσει το ελληνικό κοινό με την ειδικότητα του ουρολόγου και να παρακινήσει άνδρες και γυναίκες να τον συμβουλεύονται χωρίς καθυστέρηση, τόσο στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου, όσο και για την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ουρογεννητικών παθήσεων.

Επιπρόσθετα, το διάστημα 20 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου, οι άνδρες άνω των 50 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε δωρεάν εξέταση PSA σε δημόσια νοσοκομεία και σε συνεργαζόμενο με την ΕΟΕ δίκτυο διαγνωστικών κέντρων. Η εξέταση PSA είναι ένα ισχυρό όπλο για την πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, ο οποίος προσβάλλει έναν στους επτά άνδρες, αλλά είναι 95% ιάσιμος εφόσον αντιμετωπιστεί νωρίς.

Στον καθοριστικό ρόλο του ουρολόγου, ως φορέα ορθής και έγκυρης πληροφόρησης του ασθενούς, ιδίως στη σημερινή εποχή, όπου το 80-90% των ασθενών ενημερώνονται στο διαδίκτυο για τα συμπτώματα ή την πάθησή τους, κινδυνεύοντας συχνά να πέσουν θύματα παραπληροφόρησης, αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της ΕΟΕ. Σημείωσαν ότι ο ουρολόγος είναι ο εξειδικευμένος γιατρός για τη διάγνωση και θεραπεία του συνόλου των παθήσεων του ουροποιογεννητικού συστήματος και στα δύο φύλα, τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά. Διευκρινίζεται ότι το ουροποιογεννητικό σύστημα περιλαμβάνει τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, τα γεννητικά όργανα, καθώς και τον προστάτη αδένα.

Οι παθήσεις του ουροποιογεννητικού περιλαμβάνουν ορισμένες αρκετά συχνές διαταραχές, όπως οι λοιμώξεις (κυστίτιδα, προστατίτιδα και πυελονεφρίτιδα) και οι λίθοι του ουροποιητικού, που πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, τόσο για την ανακούφιση των ασθενών όσο και για την πρόληψη περεταίρω επιπλοκών. Επίσης, τονίστηκε η σημασία της επαγρύπνησης για την εμφάνιση κακοήθων όγκων στα όργανα του ουροποιογεννητικού συστήματος, εκτός του προστάτη, όπως ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, του πέους, των όρχεων και των νεφρών, για τους οποίους η ανίχνευση σε πρώιμο στάδιο αυξάνει την πιθανότητα ριζικής αντιμετώπισης. Ειδική αναφορά έγινε και σε λειτουργικές παθήσεις, όπως η ακράτεια ούρων, καθώς και σε παθήσεις που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία, όπως η στυτική δυσλειτουργία, η νόσος του Peyronie και η πρόωρη εκσπερμάτιση, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με σωστή καθοδήγηση από τον ουρολόγο.