Έλαιο καρύδας: είναι κατάλληλο για κάθε τύπο δέρματος;

Το έλαιο καρύδας είναι αρκετά γνωστό για τις ιδιότητές του και κυρίως για αυτές που σχετίζονται με την ομορφιά. Πρόκειται για ένα βαθιά ενυδατικό έλαιο που οι ειδικοί της ομορφιάς συνιστούν για πλούσια ενυδάτωση και επίλυση διαφόρων δερματικών προβλημάτων. Είναι όμως κατάλληλο για κάθε τύπο δέρματος; 
 
Το έλαιο καρύδας ενδείκνυται για επιδερμίδες που χαρακτηρίζονται ξηρές. Ένα πολύ ξηρό πρόσωπο πραγματικά θα ενυδατωθεί βαθιά και θα λάμψει με τη συστηματική χρήση του ελαίου της καρύδας. Ομοίως, και οι επιδερμίδες που εμφανίζουν έκζεμα ή άλλους ερεθισμούς. Πλούσιο σε πολυφαινόλες και λινολεϊκό οξύ, το έλαιο της καρύδας στην πραγματικότητα θρέφει την επιδερμίδα. Τα γνωστά σκασίματα και οι πρόωρες ρυτίδες που παρουσιάζουν τα ξηρά δέρματα, συνήθως επιδιορθώνονται όταν γίνεται συστηματική και κυρίως σωστή χρήση του ελαίου. 
 
Ωστόσο, το έλαιο καρύδας δεν ενδείκνυται για επιδερμίδες μικτές και κυρίως λιπαρές. Το έλαιο καρύδας είναι αρκετά βαρύ με αποτέλεσμα να κάνει ακόμα πιο λιπαρές αυτές τις επιδερμίδες ενώ όπως έχει διαπιστωθεί μπορεί να επιδεινώσει τα δέρματα με τάση ακμής καθώς κλείνει τους πόρους. Συνεπώς, τα δέρματα με τέτοιας φύσης προβλήματα καλό είναι να επιλέγουν πιο ξηρά έλαια και όχι το τόσο βαρύ και ενυδατικό έλαιο καρύδας. 
 
Οι δερματολόγοι, από την άλλη πλευρά, προτείνουν το έλαιο καρύδας σε άτομα με ψωρίαση, ατοπική δερματίτιδα και έκζεμα αφού η τοπική εφαρμογή του μπορεί να ανακουφίσει τα δερματικά προβλήματα. Ακόμη, η χρήση του είναι αρκετά διαδεδομένη εξαιτίας της αντιβακτηριακής του δράσης ενώ πολύ συχνά προτείνεται για τοπική εφαρμογή σε εγκαύματα και μάλιστα όχι μόνο για να ανακουφίσει το ίδιο το έγκαυμα αλλά και μετά για την επούλωση της πληγής και το σβήσιμο του όποιου σημαδιού θα μπορούσε να μείνει στο δέρμα. 
 
Τέλος, το έλαιο καρύδας προτείνεται για την ανακούφιση των πελμάτων των διαβητικών ασθενών καθώς η εφαρμογή του μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα και τους πόνους. 
έλαιο καρύδας