Έλλειμα 642 εκατ. ευρώ από τα νοσοκομεία το 2022

Η επιβάρυνση των νοσοκομείων και το 2022 λόγω της πίεσης στο ΕΣΥ αναμένεται να προκαλέσει σημαντικό έλλειμα για τα Δημόσια Οικονομικά την ερχόμενη χρονιά. Βασική αιτία φαίνεται να είναι η διαχείριση της πανδημίας.

Όπως  σημειώνεται στον προϋπολογισμό της χώρας για το 2022, τα δημόσια νοσοκομεία και το σύστημα ΠΦΥ για το έτος 2022, προβλέπεται να παρουσιάσουν αρνητικό ταμειακό και δημοσιονομικό αποτέλεσμα ύψους 642 και 220 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Τα έσοδα του έτους 2022, προβλέπεται να είναι μειωμένα κατά 334 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021, εξαιτίας κυρίως των μειωμένων κατά 361 εκατ. ευρώ μεταβιβάσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό και το ΠΔΕ.

Επισημαίνεται ότι οι μεταβιβάσεις για το 2021 περιλαμβάνουν τις έκτακτες επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό εκτιμώμενου συνολικού ύψους 388 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Αντίθετα, για το έτος 2022, έχει προβλεφθεί επιχορήγηση ύψους 136 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας του επικουρικού προσωπικού που προσλήφθηκε ή εξακολουθεί να υπηρετεί λόγω παράτασης των συμβάσεών του για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Οι δαπάνες για την κάλυψη αυξημένων υγειονομικών δαπανών λόγω της πανδημίας Covid-19 για το 2022 προβλέπεται να ανέλθουν σε 736 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 136 εκατ. ευρώ έχουν ήδη κατανεμηθεί στις πιστώσεις του Υπουργείου Υγείας και των νοσοκομείων και τα 600 εκατ. ευρώ έχουν προβλεφθεί στη μείζονα κατηγορία 29 “Πιστώσεις υπό κατανομή” του ειδικού φορέα Γενικές Κρατικές Δαπάνες του Υπουργείου Οικονομικών ώστε να εκταμιευθούν ανάλογα με την υγειονομική πορεία της πανδημίας.

Αναφορικά με το σκέλος των δαπανών, οι οποίες προβλέπεται το 2022 να παρουσιάσουν οριακή αύξηση ύψους 10 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021, επισημαίνονται τα εξής:

  • Οι δαπάνες του 2021 περιλαμβάνουν τις έκτακτες δαπάνες που εκτιμάται ότι θα διενεργηθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.
  •  Για το 2022, οι πιστώσεις στο σκέλος των δαπανών ε’ιναι προσαυξημένες κατά το ύψος της εκτίμησης των 400 εκατ. ευρώ περίπου των απλήρωτων υποχρεώσεων παρελθόντων οικονομικών ετών (σε καθαρή/net βάση αφαιρουμένων δηλαδή των εκτιμώμενων απαιτήσεων από clawback που δεν έχουν συμψηφιστεί εντός του 2021). Η αποτύπωση αυτή πραγματοποιείται σε εναρμόνιση με τις ισχύουσες δημοσιολογιστικές διατάξεις περί αναλήψεων υποχρεώσεων.
  • Επιπλέον, λαμβάνεται υπόψη και η δέσμευση της χώρας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας για ελαχιστοποίηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και την αποφυγή σώρευσης νέων.

Τέλος, σημειώνεται επίσης ότι το επιτρεπόμενο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης των δημόσιων νοσοκομείων σε δεδουλευμένη βάση για το έτος 2022 παραμένει στα ίδια επίπεδα με το 2021 και διαμορφώνεται σε 528 εκατ. ευρώ. Από το επίπεδο αυτό και πέρα ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback).

Η πρόκληση της covid-19

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα νοσοκομεία και το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας καλούνται να διαχειριστούν σε επιχειρησιακό επίπεδο την πανδημία Covid-19, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη στήριξή τους, τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και σε επίπεδο επιτελικού σχεδιασμού.

Παράλληλα, συνεχίζεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση διαρθρωτικών παρεμβάσεων με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την αποδοτική διαχείριση ανθρώπινων και υλικών πόρων.

Ενδεικτικά αναφέρονται: η αποδοτικότερη παρακολούθηση και διαχείριση αποθηκών και παρακαταθηκών, ο μετασχηματισμός του πλαισίου προμηθειών των νοσοκομείων, η ενεργειακή αναβάθμιση νοσοκομείων, καθώς και η αποδοτικότερη διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων.

ΕΣΥπροϋπολογισμόςδαπάνεςνοσοκομειακά φάρμακανοσοκομείαclawback