Ελλείψεις φαρμάκων: Ελαφρώς βελτιωμένη η εικόνα – 135 σκευάσματα σε μακροχρόνια έλλειψη περιλαμβάνει η νέα λίστα του ΕΟΦ

Λιγότερες ελλείψεις φαρμάκων παρουσιάζονται στην επικαιροποιημένη λίστα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), με το πρόβλημα όπως φαίνεται να παρουσιάζει ομαλοποίηση σε μεγάλο βαθμό. Παρόλα αυτά, συγκεκριμένα σκευάσματα για τα οποία υπάρχουν προβλήματα παραγωγής ή ελλείψεων πρώτων υλών, όπως κοινά αντιβιοτικά, παραμένουν … άφαντα.

Ειδικότερα, με βάση την αναθεωρημένη λίστα του ΕΟΦ που εκδόθηκε στις 13/2, συνολικά 135 σκευάσματα παρουσιάζουν μακροχρόνια έλλειψη. Πρόκειται για 70 φάρμακα κοινότητας για διάφορες παθήσεις, 12 νοσοκομειακά, έξι εμβόλια και 47 φάρμακα που εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Αξίζει να σημειωθει ότι τον περασμένο μήνα, ήταν σε έλλειψη 156 προϊόντα, ενώ είχε διακοπεί η παραγωγή για άλλα 76. Συνεπώς συνολικά οι ελλείψεις αφορούσαν σε 232 σκευάσματα. Τα 76 για τα οποία έχει διακοπεί η παραγωγή είναι σε διαφορετική λίστα του ΕΟΦ. Αρα και σε ό,τι αφορά στις τρέχοντες ελλείψεις ο συνολικός αριθμός, συμπεριλαμβανομένων των 76, είναι 211.

Στα σχόλια που αναφέρονται δίπλα σε κάθε σκεύασμα, οι υπεύθυνοι του ΕΟΦ σημειώνουν πως για τα 63 από τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές, δηλαδή φάρμακα με την ίδια ή παρόμοια δραστική ουσία. Για πέντε εξ αυτών, παρέχεται η δυνατότητα ατομικής παραγγελίας από το εξωτερικό, για 14 έχει δοθεί εντολή για έρευνα αγοράς στο ΙΦΕΤ, ενώ για εννέα φάρμακα παρατηρείται πανευρωπαϊκό πρόβλημα έλλειψης. Η πανευρωπαϊκή έλλειψη έχει να κάνει κυρίως με νοσοκομειακά σκευάσματα, για κάποια από τα οποία αναφέρεται ότι έχει σταλεί έρευνα αγοράς στο ΙΦΕΤ.

Η στροφή προς τα γενόσημα φαίνεται πως έχει επιλύσει μεγάλο μέρος του προβλήματος. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΦ, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των ελλείψεων που διογκώθηκαν στις γιορτές των Χριστουγέννων και μετά από αυτές, εξέδωσε λίστα ενημέρωσης υποκαταστάτων και για ευρεία σκευάσματα καθημερινής χρήσης. Οι εμπλεκόμενοι στον χώρο του φαρμάκου, εντοπίζουν το βασικότερο θέμα ελλείψεων αυτή τη στιγμή σε ελλείψεις δραστικών ουσιών, αυξημένη ζήτηση και προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία. Για αυτό και από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν: Αντιφλεγμονώδες με βάση τη δραστική ουσία φλουτικαζόνη, δύο πολύ γνωστά αντιβιοτικά με βάση την αμοξυκιλλίνη, αντιβιοτικό που ανήκει στις κεφαλοσπορίνες δεύτερης γενιάς, αντιϋπερτασικό με βάση τη δραστική ουσία κιναπρίλη.

Στο μεταξύ, “λουκέτο” σε ακόμη μια φαρμακαποθήκη που δε δέχθηκε να παρουσιάσει όλα τα στοιχεία της, έβαλε ο ΕΟΦ. Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός πριν λίγα 24ωρα, ανακλήθηκε η άδειας χονδρικής πώλησης φαρμακαποθήκης στην περιοχή της Αργυρούπολης. Οταν το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων ήταν στο “πικ” του είχαν ανακληθεί οι άδειες ακόμη δύο φαρμακαποθηκών, στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω άρνησης να δηλώσουν αναλυτικά τα αποθέματά τους σε φάρμακα.

έλλειψη φαρμάκωνΙΦΕΤΕΟΦ