Ελλείψεις φαρμάκων: “Λουκέτο” σε δύο φαρμακαποθήκες – Τελεσίγραφο Πλεύρη για αναστολή της λειτουργίας σε όποιον δε συνεργάζεται

Υλοποιεί την εξαγγελία του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επιβάλλοντας ποινές στους “κρίκους” της αλυσίδας του φαρμάκου που δε συνεργάζονται για την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσε χθες την αναστολή της άδειας χονδρικής πώλησης δύο φαρμακαποθηκών στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ συνεχίζεται ο έλεγχος για συγκεκριμένες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν εισάγουν τις ποσότητες που απαιτούνται για την τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς.

Ο ΕΟΦ εξέδωσε χθες αποφάσεις για την αναστολή της άδειας χονδρικής πώλησης δύο φαρμακαποθηκών, “λόγω της άρνησης να θέσουν ανά πάσα στιγμή για επιθεώρηση, τους χώρους, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό που αναφέρονται στο άρθρο 105 στοιχείο α) της Κ.Υ.Α. ΔΥΓ3α/Γ.Π.32221/2013, στη διάθεση των αρμοδίων οργάνων του ΕΟΦ, που αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση κατοχής της άδειας”. Η μία φαρμακαποθήκη βρίσκεται στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και η άλλη στην Κατερίνη. Η αναστολή ισχύει για χρονικό διάστημα μέχρι να επιθεωρηθεί από τον ΕΟΦ. Οσο διαρκεί η αναστολή, οι φαρμακαποθήκες δε νομιμοποιούνται να διαθέτουν και να διακινούν φαρμακευτικά προϊόντα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πλεύρης είχε δώσει εντολή στον ΕΟΦ να καλέσει τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν τα αποθέματά τους σε ελλειπτικά φάρμακα ώστε να διοχευτευθούν στην αγορά. Ο ΕΟΦ με τη σειρά του είχε δώσει στις αποθήκες περιθώριο τριών ημερών αρχής γενομένης από τις 14-12.

“Εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης φαρμάκων λόγω μεγάλης ζήτησης κ μειωμένης παραγωγής κανένας δε θα παίζει με τη δημόσια υγεία. Οι εντολές σαφείς: αναστολή λειτουργίας σε όποιον δεν συνεργάζεται, όπως σε δύο φαρμακαποθήκες. Ο έλεγχος αφορά όλους. Φαρμακευτικές εταιρίες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία”, έγραψε ο υπουργός Υγείας σε ανάρτησή του στο τουίτερ σε συνέχεια της απόφασης του ΕΟΦ για το “λουκέτο” στις δύο φαρμακαποθήκες.

Συνεχίζεται ο έλεγχος πολυεθνικών εταιρειών

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται ο έλεγχος για τουλάχιστον πέντε πολυεθνικές εταιρείες που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες στην ελληνική επικράτεια σε σχέση με όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού. Οι καταγγελίες αυτές έγιναν στο υπουργείο Υγείας από εκπροσώπους των φαρμακαποθηκών και το υπουργείο Υγείας τις ελέγχει, με τη διαδικασία να είναι σε εξέλιξη. Ο κ. Πλεύρης έχει καταστήσει σαφές ότι εάν διαπιστωθεί πως οι εταιρείες εισάγουν μικρότερες ποσότητες σε σχέση με όσες χρειάζονται θα επιβληθούν οι αυστηρότερες των ποινών.

Το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων είναι ιδιαίτερα έντονο αυτή την περίοδο. Από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν κοινά σκευάσματα, όπως αντιβιοτικά, αντιπυρετικά σιρόπια για παιδιά αλλά και φάρμακα όλων των θεραπευτικών κατηγοριών. Η έξαρση ιώσεων έχει διογκώσει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στη δημιουργία ελλείψεων, μεταξύ αυτών και η μειωμένη παραγωγή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από την ελληνική αγορά λείπουν έως και 500 σκευάσματα.

ΕΟΦελλείψεις φαρμάκωνφαρμακαποθήκεςΘάνος Πλεύρης