Έλλειψη φαρμάκων: 233 σκευάσματα σε περιορισμένη διαθεσιμότητα

Τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη κατέγραψαν μια σημαντική αύξηση κατά 21% μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Συγκεκριμένα, τα φάρμακα που χαρακτηρίζονται ως “Σκευάσματα Περιορισμένης Διαθεσιμότητας” και εκείνα που διακρίνονται ως φάρμακα “Μόνιμης και Έκτακτης Κάλυψης” αυξήθηκαν από 194 στα μέσα του Φεβρουαρίου σε 233 το Μάρτιο.

Ο αριθμός των φαρμάκων που λείπουν από ιδιωτικά φαρμακεία και νοσοκομεία αυξήθηκε στα 186 το Μάρτιο, από 146 τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα, παρέμεινε σταθερός στα 47 ο αριθμός των φαρμάκων, κυρίως νοσοκομειακών, που καλύπτονται μέσω του Ιατροφαρμακευτικού Εξοπλισμού και Τεχνολογιών (ΙΦΕΤ).

Εκτός από τα Μη Συνταγογραφούμενα Σκευάσματα (ΜΗΣΥΦΑ), σημειώνονται προβλήματα και με τη διαθεσιμότητα σκιαγραφικών, τεσσάρων ειδών εμβολίων, καθώς και ορισμένων νοσοκομειακών φαρμάκων και αντιδιαβητικών σκευασμάτων.

Συνολικά, με την προσθήκη των φαρμάκων των οποίων η κυκλοφορία έχει οριστικά διακοπεί (σύμφωνα με τη λίστα του Ιανουαρίου που ανέφερε 258 φάρμακα), ο αριθμός αυτών που είτε απουσιάζουν είτε έχουν περιορισμένη διάθεση στην ελληνική αγορά ανέρχεται σε 491.

έλλειψη φαρμάκων