Ελπιδοφόρα τα πρώτα αποτελέσματα από το εμβόλιο κατά του κοροναϊού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Το υπό δοκιμή εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του κοροναϊού δείχνει να είναι ασφαλές καθώς προκάλεσε ανοσολογική απόκριση κατά τις αρχικές δοκιμές σε υγιείς εθελοντές, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα Δευτέρα 20 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το εμβόλιο κρίνεται ότι διαθέτει ασφαλές προφίλ για τους ασθενείς και ενισχύει την αυξημένη απόκριση των αντισωμάτων, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το BBC.

Δεν υπήρξαν επικίνδυνες παρενέργειες από τη λήψη του εμβολίου αν και το 70% των ατόμων στη δοκιμή εμφάνισαν πυρετό ή πονοκέφαλο αναφέρει το δημοσίευμα. Ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με παρακεταμόλη.

Την ίδια στιγμή καθηγήτρια Sarah Gilbert, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τονίζει πως: «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει προτού μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε εάν το εμβόλιο μας θα βοηθήσει στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19, αλλά αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα».

Το εμβόλιο όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κατασκευάζεται από έναν γενετικά τροποποιημένο ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες.

Έχει τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, πρώτον, ώστε να μην προκαλεί λοιμώξεις σε ανθρώπους, αλλά και να το κάνει να μοιάζει περισσότερο με κοροναϊό.

Οι επιστήμονες το πέτυχαν μεταφέροντας τις γενετικές οδηγίες για την «ακίδα πρωτεΐνης» του κοροναϊού, το κρίσιμο εργαλείο που χρησιμοποιεί για να εισβάλει στα κύτταρα μας, στο εμβόλιο που ανέπτυξαν.

Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο μοιάζει με τον κοροναϊό, ούτως ώστε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να μάθει πώς να του επιτίθεται.

Οι δοκιμές που έγιναν σε 1.077 άτομα έδειξαν ότι το εμβόλιο οδήγησε στην δημιουργία αντισωμάτων και λευκών κυττάρων που καταπολεμούν τον κοροναϊό.

Έτσι, προχωράει πλέον η κλινική μελέτη της φάσης 3 τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται το φθινόπωρο, προκειμένου να αδειοδοτηθεί και να μπορέσει να φτάσει στο γενικό πληθυσμό νωρίτερα. Ανεξάρτητα από αυτό πάντως, οι συμμετέχοντες στις δοκιμές θα παρακολουθούνται για ένα έτος.

Πηγή: economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

εμβόλιοΚοροναϊόςπανεπιστήμιο Οξφόρδης