Έμφραγμα στην υγεία – 24ωρη απεργία γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία

Μόνο τα επείγοντα περιστατικά θα αντιμετωπιστούν σήμερα στις δημόσιες δομές υγείας της χώρας, λόγω της 24ωρης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και τις δομές πρόνοιας.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, προγραμματίζουν “Πορεία σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας και ΕΚΑΒ”, ενώ χαρακτηρίζουν ως “αιτία πολέμου” την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.
Η πορεία θα ξεκινήσει από την πλατεία Μαβίλη στις 8.30 το πρωί, θα διέλθει από υγειονομικές μονάδες, το Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή και θα καταλήξει στο Υπουργείο Υγείας.

Όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, “δεν θα επιτρέψουμε την εμπορευματοποίηση της Υγείας που οραματίζονται κάποιοι φορείς της υγείας (π.χ. ΠΙΣ) που θέλουν να παίζουν το ρόλο του «λαγού» στις εκάστοτε κυβερνήσεις”.

Και συνεχίζει χαρακτηρίζοντας ως “αιτία πολέμου για την ΠΟΕΔΗΝ” τα παρακάτω:

Δυνατότητα εργασίας ιδιωτών γιατρών στα Νοσοκομεία για οποιονδήποτε λόγο. Προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού χρειάζεται το σύστημα. Χάσαμε 25.000 την περίοδο των μνημονίων.

Εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από ιδιωτικές εταιρίες στα νοσοκομεία για να πλουτίζουν σε βάρος των ασθενών και του Δημοσίου. Επενδύσεις σε εξοπλισμό και υποδομές χρειάζεται το σύστημα.

Μετατροπή της Νομικής μορφής των νοσοκομείων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε οτιδήποτε άλλο (ΝΠΙΔ, Ανώνυμες Εταιρείες). Το Νοσοκομείο Σαντορίνης που λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕΜΥ ΑΕ) από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα πρέπει άμεσα να μετατραπεί σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Το σύστημα χρειάζεται χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αύξηση των Δημόσιων Δαπανών για την Υγεία στο Μέσο Όρο των χωρών της Ε.Ε. και όχι περαιτέρω μετακύλιση της λειτουργίας του στις τσέπες των πολιτών.

Οι γιατροί

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμέσου της ΟΕΝΓΕ δηλώνουν αντίθετοι στις «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» του Πρωθυπουργού, καταγγέλλοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές στοχεύουν στην μετατροπή των νοσοκομείων και των «δημόσιων μονάδων υγείας» σε επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν με μηδαμινή κρατική χρηματοδότηση και έσοδα από την πώληση των υπηρεσιών τους στους ασθενείς – πελάτες.

Επίσης, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, «οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις» σημαίνουν:
-Για τους γιατρούς και τους υπόλοιπους υγειονομικούς γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, εντατικοποίηση, τσακισμένα μισθολογικά και επιστημονικά δικαιώματα.
– Για τους ασθενείς άγριο χαράτσωμα, εξασφάλιση ενός «βασικού πακέτου» υπηρεσιών υγείας, πολύ πίσω από τις ανάγκες και πλήρως αναντίστοιχες με τα επιτεύγματα της επιστήμης, και οι υπόλοιπες παροχές ανάλογα με το πορτοφόλι του καθενός.

Η ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για «ανθυγιεινές» μεταρρυθμίσεις με πρόθυμο σύμμαχο της κυβέρνησης την ηγετική ομάδα του ΠΙΣ (Ν.Δ.), η οποία πρωτοστατεί στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν:
-Να να διοριστούν άμεσα οι 215 γιατροί στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και στις άλλες ειδικότητες.
-Να μην απολυθούν και μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι επικουρικοί και να καταργηθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
-Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους επικουρικούς, άμεσα, χωρίς καμία περικοπή το σύνολο των δεδουλευμένων εφημεριών.
-Άμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
-Άμεση και πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων και των Κ.Υ με μόνιμους γιατρούς, μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις δημόσιες μονάδες υγείας. Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών για εξετάσεις, φάρμακα και θεραπεία.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πραγματοποιήσουν πορεία στις 9.30 το πρωί, ξεκινώντας από τον Ευαγγελισμό για να φθάσουν στο υπουργείο Υγείας.

ΠΟΕΔΗΝαπεργίαΟΕΝΓΕ