Εμπόλεμη κατάσταση στην χθεσινή εφημερία των νοσοκομείων

Βαρίδι στη σημερινή τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αποτελεί η χθεσινοβραδινή εικόνα των νοσοκομείων της χώρα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε σε “εμπόλεμη ζώνη” με πολλές νέες εισαγωγές. Η κατάσταση αυτή δε διαπιστώνεται μόνο στην Αττική, αλλά πανελλαδικά, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και πρωτοφανές από την αρχή της επιδημίας.

Σήμερα το πρωί λοιπόν συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία θα επανεξετάσει συνολικά την κατάσταση της επιδημίας με βάση και τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Τη συνεδρίαση σκιάζουν οι δραματικές σκηνές που εκτυλίσσονται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς η χθεσινή εφημερία ήταν η δυσκολότερη που αντιμετώπισαν ποτέ. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης φαίνεται να βρίσκονται οι περιφέρειες της Κοζάνης, της Θεσσαλονίκης και της Αχαΐας, όπου το λιανεμπόριο παραμένει κλειστό.

Η συνεδρίαση γίνεται υπό το βάρος της μεγάλης πίεσης των νοσοκομείων του ΕΣΥ όπου οι νοσηλευόμενοι λόγω covid έχουν φτάσει πλέον στις 5500. Η χθεσινή ανακοίνωση των 776 διασωληνωμένων ασθενών, αριθμός ρεκόρ από την αρχή της επιδημίας, αποτελεί δείκτη ιδιαίτερα μεγάλης ανησυχίας, καθώς δεν είναι μόνο η Αττική που πιέζεται αλλά και η υπόλοιπη χώρα.

Εδώ αξίζει αν επαναλάβουμε πως διαμορφώνεται η επιβάρυνση κάποιων σημαντικών δεικτών της επιδημίας με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ:

Ο 7ήμερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων χθες διαμορφώθηκε στις 3016 διαγνώσεις ενώ την 1η Απριλίου ήταν στις 2749.
Ο 7ήμερος μέσος όρος διασωληνώσεων ήταν με βάση μέχρι και τα χθεσινά στοιχεία 756 ενώ μια βδομάδα πριν ήταν 734, δηλαδή διαπιστώνεται αύξηση και όχι σταθεροποίηση.
Ο 7ήμερο μέσος όρος θανάτων είναι 74 έναντι 65 μια βδομάδα πριν δηλαδή αύξηση περίπου 16%.
Στην Αττική σταθερά πλέον επιβεβαιώνονται λιγότερα από τα μισά νέα κρούσματα και άρα η αύξηση αφορά στη διασπορά της επιδημίας σε πολλές άλλες περιφέρειες με την Θεσσαλονίκη να ανησυχεί ιδιαίτερα.

Εμβόλια

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα στις 9 το πρωί θα ξεκινήσει η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμβολιασμών και μέσα στην ημέρα θα αποφασίσει αν θα διαφοροποιήσει το πρόγραμμα εμβολιασμών με AstraZeneca. Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι κυρίως οι ηλικίες που θα χορηγείται, με βάση και τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του ο ΕΜΑ αλλά τις σχετικές αποφάσεις άλλων χωρών.

Όπως ανέφερε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, δεν αναμένουμε σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό μας πρόγραμμα και δεν τίθεται θέμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα για διακοπή των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Αυτό που συζητείται είναι οι ηλιακοί περιορισμοί, είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι παρά την αναστάτωση το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς ξεπερνάει το 90% . Γίνονται 10.000 – 12.000 εμβολιασμοί με ΑstraZeneca σε καθημερινή βάση και μάλιστα το τελευταίο 7ήμερο το ποσοστό αυξήθηκε σε 93%.

Ένα ακόμη ζήτημα συζήτησης είναι και το τι μπορεί να γίνει με τις δόσεις οι οποίες δεν θα χορηγούνται από τα ακυρωμένα ραντεβού. Υπάρχει η σκέψη να δίνονται σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες οι οποίες έχουν να κάνουν με κατηγορίες επαγγελμάτων που βρίσκονται σε καίριους τομείς δραστηριότητας.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα πάντως φαίνεται να κινείται ικανοποιητικά και μέχρι χθες είχαν γίνει 2.058.750 συνολικά εμβολιασμοί.

νοσοκομείαεφημερίες νοσοκομείωνεμβολιασμοίνοσηλείαεμβόλιο astrazenecaδιασωληνωμένοιΜάριος Θεμιστοκλέους