Εμβόλιο κατά του HPV: μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας – Ποιος μπορεί να το κάνει

Το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, ή HPV, μειώνει τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά σχεδόν 90%, όπως δείχνουν τα πρώτα δεδομένα.

Το Cancer Research UK χαρακτήρισε τα ευρήματα “ιστορικά” και δήλωσε ότι δείχνουν ότι το εμβόλιο σώζει ζωές.

Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από ογκογόνους τύπους του ιού HPV και η ελπίδα είναι ότι ο εμβολιασμός θα μπορούσε να εξαλείψει σχεδόν πλήρως τη νόσο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η επιτυχία σήμαινε ότι όσες γυναίκες εμβολιάστηκαν μπορεί να χρειάζονται πολύ λιγότερες εξετάσεις τραχηλικού επιχρίσματος επίσης.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, σκοτώνοντας περισσότερες από 300.000 κάθε χρόνο.

Σχεδόν εννέα στους δέκα θανάτους σημειώνονται σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, όπου υπάρχει μικρή πρόσβαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η ελπίδα είναι ότι ο εμβολιασμός θα έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο σε αυτές τις χώρες απ’ ό,τι σε πλουσιότερες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότερες από 100 χώρες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το εμβόλιο στο πλαίσιο των σχεδίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να πλησιάσουν στην εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το εμβόλιο προσφέρεται στα κορίτσια μεταξύ 11 και 13 ετών, και στα αγόρια από το 2019.

Σε ποιους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο HPV;

Το εμβόλιο κατά του HPV λειτουργεί καλύτερα εάν τα κορίτσια και τα αγόρια το κάνουν πριν έρθουν σε επαφή με τον ιό.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το εμβόλιο μπορεί μόνο να αποτρέψει μια μόλυνση, δεν μπορεί να απαλλάξει τον οργανισμό από τον ιό μόλις τον κολλήσουν.

Οι ιοί είναι τόσο διαδεδομένοι που η ανοσοποίηση πρέπει να στοχεύει στα παιδιά πριν αυτά γίνουν σεξουαλικά ενεργά.

εμβόλιο HPVfront-stories