Εμβόλιο Κορονοϊού: Μέχρι τέλος Σεπτέμβρη θα έχουμε την πλήρη γκάμα των διαθέσιμων σκευασμάτων

Εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) το επικαιροποιημένο εμβόλιο για την Covid της Pfizer κατά των υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Τα εμβόλια αυτά όπως ανακοίνωσε χθες και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα προς το τέλος του μήνα. Το εμβόλιο αυτό θα συμπληρώσει και τα νέα εμβόλια που ήδη έχουμε στη χώρα και αφορούν την υποπαραλλαγή ΒΑ.1.

Το εμβόλιο που ενέκρινε χθες ο ΕΜΑ, Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά 12 ετών και άνω που έχουν λάβει τουλάχιστον το αρχικό σχήμα εμβολιασμού κατά της COVID-19. Αυτό το εμβόλιο είναι μία προσαρμοσμένη έκδoση του αρχικού mRNA εμβολίου COVID της Pfizer.

Θυμίζουμε ότι την 1η Σεπτεμβρίου, ο ΕΜΑ είχε δώσει το πράσινο φως για τα επικαιροποιημένα εμβόλια COVID των Pfizer και Moderna κατά της ΒΑ.1. Στην Ελλάδα, μάλιστα, έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα συγκεκριμένα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Τα συγκεκριμένα εμβόλια χρησιμοποιούνται ως αναμνηστικές δόσεις, 3 τουλάχιστον μήνες μετά το αρχικό σχήμα εμβολιασμού ή τη νόσηση.

Τι επισημαίνεται για τα νέα εμβόλια

Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, από χθες στις 18:00 το απόγευμα μέσω της πλατφόρμας ραντεβού για εμβόλια, μπορούν οι πολίτες  να κλείνουν τα ραντεβού τους με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Η πλατφόρμα αφορά όλους τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης.

«Από εδώ και στο εξής το βασικό σχήμα θα γίνεται με τα προηγούμενα εμβόλια και οι αναμνηστικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Στο σύστημα τα αρχικού τύπου εμβόλια θα έχουν την ένδειξη Pfizer και τα επικαιροποιημένα Pfizer BA.1», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας.

Όσοι πολίτες έχουν προγραμματισμένα ραντέβου για αναμνηστική δόση με τα αρχικού τύπου εμβόλια, μπορούν να επαναπρογραμματίσουν τα ραντεβού τους προκειμένου να τους χορηγηθούν τα επικαιροποιημένα.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια του κορονοϊού έχουν παραληφθεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, αν και αρχικά αναμένονταν στις αρχές του Οκτωβρίου. Πρόκειται για 400 χιλιάδες δόσεις της εταιρείας Pfizer που στοχεύουν και στο αρχικό στέλεχος του κορονοϊού και στην παραλλαγή Όμικρον.

«Τα νέα εμβόλια αυξάνουν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και αντιμετωπίζουν τις παραλλαγές Ο1, Ο2, Ο2,7 και Ο5. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές των πρώτων εμβολίων, δηλαδή ήπιες σε εκδήλωση και διάρκεια. Συνιστώνται από την ηλικία των 12 ετών και άνω. Προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, δηλαδή μετά τη συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού. Θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση ή μετά τη νόσηση», ανάφερε επίσης χθες κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για εμβολιασμό, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου.

Προτεραιότητα έχουν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο, άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, 12-15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που διαμένουν και εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, ανοσοκατεσταλμένοι και επαγγελματίες υγείας.

EMAΕμβόλιο PfizerΜάριος ΘεμιστοκλέουςΜαρία Θεοδωρίδουεμβόλιο κορονοϊού