Ένα απρόσμενο φάρμακο κρύβεται στο βαζάκι με τις πίκλες

Δεν είναι γκουρμέ γεύση. Πολλοί το πετούν αμέσως μόλις ανοίγουν το βάζο. Αλλά το υγρό μέσα στο οποίο κολυμπούν οι πίκλες μπορεί να είναι καλό για την υγεία. Αρκεί να μην περιέχει χρωστικές ουσίες και συντηρητικά, αλλά να έχει ζυμωθεί με φυσική μέθοδο.

Λίγο από το υγρό από τις πίκλες μπορεί, ενδεχομένως, να βοηθήσει με έξι τρόπους:

  • Περιέχει προβιοτικά

Είναι οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που περιέχονται στο γιαούρτι, μεταξύ άλλων. Βοηθούν στο μεταβολισμό, τη χώνεψη, την καταπολέμηση ασθενειών και την καλή υγεία. Περιέχονται στο υγρό στο οποίο δεν έχει προστεθεί ξύδι, αλλά μόνο αλάτι και μπαχαρικά.

Μία πίκλα την ημέρα και λίγο από το υγρό μπορούν να δώσουν τα οφέλη των προβιοτικών – αλλά χρειάζεται παρακολούθηση της ποσότητας νατρίου που περιέχουν.

  • Βοηθά στην ανάκαμψη από την άσκηση

Με την εφίδρωση της άσκησης, ο οργανισμός χάνει ηλεκτρολύτες. Μπορούν να αναπληρωθούν με λίγο χυμό από τις πίκλες, που περιέχει φυσικούς ηλεκτρολύτες (νάτριο, ποτάσιο, μαγνήσιο) – ειδικά αυτός που έχει ως βάση το ξύδι.

Χρειάζεται όμως προσοχή, γιατί δεν είναι για όλους. Ιδανικά, ένας μέσος άνθρωπος χρειάζεται λιγότερα από 2.300 mg νατρίου καθημερινά – και ένα μικρό ποτήρι χυμού από τις πίκλες περιέχει περίπου 900 mg. Στην αγορά κυκλοφορούν σκευάσματα με λιγότερο νάτριο και περισσότερο ποτάσιο και μαγνήσιο.

  • Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Όταν το υγρό περιέχει ξύδι, μπορεί να περιορίσει το απότομο ανεβοκατέβασμα του σακχάρου στο αίμα. Το ίδιο συμβαίνει και με dressing σαλάτας με βάση το ξύδι.

  • Συνεισφέρει στην απώλεια βάρους

Δεν είναι διαιτητική τροφή, αλλά μπορεί να περιορίσει την όρεξη με έμμεσο τρόπο – έναν συνδυασμό των παραπάνω: ένας άνθρωπος με καλό μεταβολισμό, ομαλή πέψη και σταθερό ζάχαρο, χάνει βάρος ευκολότερα.

  • Είναι φάρμακο για το hangover

Οι ηλεκτρολύτες στο υγρό μπορούν να βοηθήσουν στην αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ. Μικρή ποσότητα πριν τον ύπνο ή το επόμενο πρωί μπορεί να βοηθήσει να κυλήσει ομαλά η αποκατάσταση του οργανισμού από την ταλαιπωρία.

  • Περιέχει αντιοξειδωτικά

Στη μάχη εναντίον των ελεύθερων ριζών, τα αντιοξειδωτικά στις πίκλες (περισσότερο) και στο υγρό τους είναι ένα σημαντικό όπλο. Μπορούν να οχυρώσουν τα κύτταρα στη μάχη κατά του καρκίνου, της καρδιοπάθειας και άλλων ασθενειών.

αντιοξειδωτικάπροβιοτικάσάκχαροπίκλες