Ένα στα 10 παιδιά στις ΗΠΑ διαγιγνώσκεται με ΔΕΠΥ

Ένα στα δέκα παιδιά στην Αμερική επηρεάζεται από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας, σύμφωνα με την έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια από τις πιο συχνές νευροαναπτυξιακές διαταραχές στα παιδιά. Τα άτομα με ΔΕΠΥ μπορεί να δυσκολεύονται να δώσουν προσοχή και να ελέγξουν τις παρορμητικές συμπεριφορές ή μπορεί να είναι υπερβολικά δραστήρια.

Μια νέα έκθεση CDC αποκαλύπτει ότι το 11,3% των παιδιών ηλικίας 5-17 ετών είχαν διάγνωση ΔΕΠΥ κατά την περίοδο 2020-2022. Τα ποσοστά ήταν υψηλότερα μεταξύ των αγοριών παρά των κοριτσιών , 14,5% έναντι 8%, αντίστοιχα.

Ο επιπολασμός της ΔΕΠΥ στα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών ήταν 14,3%, σε σύγκριση με 8,6% στην ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών.

Καθώς το επίπεδο του οικογενειακού εισοδήματος αυξήθηκε, ο επιπολασμός της ΔΕΠ-Υ μειώθηκε από 14,8% σε άτομα με οικογενειακά εισοδήματα μικρότερα από το 100% του ομοσπονδιακού επιπέδου φτώχειας σε 10,1% σε άτομα με οικογενειακά εισοδήματα 200% του ομοσπονδιακού επιπέδου φτώχειας ή περισσότερο.

Έχει το παιδί μου ΔΕΠΥ;

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ δεν μεγαλώνουν από προβλήματα συγκέντρωσης και συμπεριφοράς, κάτι που συμβαίνει στα περισσότερα παιδιά κατά καιρούς. Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ μπορεί να είναι σοβαρά και να προκαλούν δυσκολίες στο σχολείο και στο σπίτι. Σύμφωνα με το CDC, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • ονειροπόληση
  • ξεχνάνε ή χάνουν πολλά πράγματα
  • τρεμούλιασμα ή ταραχή
  • μιλάνε πάρα πολύ
  • κάνουν απρόσεκτα λάθη ή παίρνουν περιττούς κινδύνους
  • δυσκολεύονται να αντισταθούν στον πειρασμό
  • δυσκολεύονται να κάτσουν σε σειρά
  • δυσκολεύονται να τα πάνε καλά με τους άλλους

Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει ΔΕΠΥ, συζητήστε τα συμπτώματα με τον ιατρό σας ο οποίος θα σας καθοδηγήσει στη διαδικασία λήψης της διάγνωσης.

Στους ενήλικες, η μη διαγνωσμένη και χωρίς θεραπεία ΔΕΠΥ μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην εργασία, στο σπίτι ή στις σχέσεις. Επιπλέον, η ΔΕΠΥ είναι συχνά συννοσηρή με άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη, διαταραχή χρήσης ουσιών και διπολική διαταραχή.

Η ΔΕΠΥ μπορεί να είναι μια εξουθενωτική κατάσταση που επηρεάζει πλέον το 11,3% των παιδιών και το 2,5%-5% των ενηλίκων στις ΗΠΑ, αν και οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι ακόμη υψηλότεροι.

front-storiesΔΕΠΥ