Ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας μπορεί να βοηθήσει σε φοβίες όπως η βελόνα ή το πέταγμα

Η φοβία είναι μια μορφή αγχώδους διαταραχής που ορίζεται από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία ως «ένας επίμονος και παράλογος φόβος για μια συγκεκριμένη κατάσταση, αντικείμενο ή δραστηριότητα».

Οι κοινές φοβίες περιλαμβάνουν ακροφοβία (ένας φόβος για τα ύψη), η αεροφοβία (ένας φόβος για το πέταγμα) και η αραχνοφοβία (ένας φόβος για τις αράχνες).

Ενώ οι φοβίες είναι σχετικά συχνές — σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, 12.5% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες θα βιώσουν μια συγκεκριμένη φοβία κάποια στιγμή στη ζωή τους — μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Σε μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Otago στη Νέα Ζηλανδία, οι ερευνητές δοκίμασαν ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας (VR) που βασίζεται σε εφαρμογές για τη θεραπεία συγκεκριμένων φοβιών.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Australian and New Zealand Journal of Psychiatry  δείχνουν ότι το σύστημα αυτοκαθοδηγούμενης εικονικής πραγματικότητας μείωσε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων για πέντε διαφορετικές φοβίες.

Αντιμετώπιση 5 κοινών φοβιών

Στη μελέτη (μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή 6 εβδομάδων)  συμμετείχαν 126 ενήλικες που ζούσαν στη Νέα Ζηλανδία με μία από τις πέντε φοβίες:

  • φόβος να πετάξουν
  • υψοφοβία
  • φόβος για τις αράχνες
  • φόβος για τα σκυλιά
  • φόβος για βελόνες.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε ένα smartphone και στο διαδίκτυο για να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή VR, που ονομάζεται oVRcome . Η εφαρμογή συνδυάστηκε με ακουστικά VR για να επιτρέψει στους συμμετέχοντες να βιώσουν εικονικά περιβάλλοντα 360 μοιρών.

Αυτός ο τύπος θεραπείας μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη σε σύγκριση με τη θεραπεία έκθεσης στην πραγματική ζωή , είπε ο Dr. John Francis Leader , ψυχολόγος στο University College του Δουβλίνου, στο Medical News Today .

«Παραδοσιακά, η θεραπευτική εργασία με φοβίες μέσω θεραπείας έκθεσης απαιτούσε την αναδημιουργία της σκηνής σωματικά. Η φυσική μετάβαση σε μια τοποθεσία ή η πρόσβαση σε ένα δεδομένο φοβικό ερέθισμα μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση από την άποψη των πόρων και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ελέγξεις τις μεταβλητές», είπε.

Η εφαρμογή έχει έξι διαφορετικές ενότητες – ψυχοεκπαίδευση, χαλάρωση, ενσυνειδητότητα, γνωστικές τεχνικές, έκθεση μέσω VR και πρόληψη υποτροπής – τις οποίες οι συμμετέχοντες εργάστηκαν για πάνω από 6 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες μπορούσαν επίσης να επιλέξουν τον βαθμό έκθεσης στη φοβία τους χρησιμοποιώντας μια βιβλιοθήκη διαφορετικών βίντεο VR.

Για να αξιολογήσουν τις αλλαγές στα συμπτώματα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το Severity Measure for Specific Phobia-Adult από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (APA). Αυτή είναι μια κλίμακα 10 στοιχείων που αξιολογεί τη σοβαρότητα της συγκεκριμένης φοβίας σε ενήλικες. Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη συχνότητα εμφάνισης στιγμών ξαφνικού τρόμου, αίσθημα άγχους, ανησυχίας ή νευρικότητας, καθώς και σωματικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία και ένταση των μυών.

Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Κάμερον Λέισι εξηγεί ότι «τα επίπεδα της θεραπείας έκθεσης θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στις ανάγκες ενός ατόμου, κάτι που αποτελεί ιδιαίτερη δύναμη».

«Η πιο παραδοσιακή θεραπεία έκθεσης στο πρόσωπο για συγκεκριμένες φοβίες έχει ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης λόγω δυσφορίας, ταλαιπωρίας και έλλειψης κινήτρων σε άτομα που αναζητούν φόβους για να εκτεθούν», σημειώνει. “Με αυτήν τη θεραπεία εφαρμογής VR, οι δοκιμαστές είχαν αυξημένο έλεγχο στην έκθεση στους φόβους τους, καθώς και έλεγχο στο πότε και πού συμβαίνει η έκθεση.”

Μείωση των συμπτωμάτων

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων στα άτομα που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή σε σύγκριση με τα άτομα στη λίστα αναμονής.

Η μέση βαθμολογία σοβαρότητας μειώθηκε από 28/40 (μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα) σε 7/40 (ελάχιστα συμπτώματα) μέχρι το τέλος της δοκιμής.

«Οι βελτιώσεις που ανέφεραν υποδηλώνουν ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για τη χρήση εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας και κινητών τηλεφώνων ως μέσο αυτοκαθοδηγούμενης θεραπείας για άτομα που παλεύουν με συχνά ακρωτηριαστικές φοβίες», λέει ο Δρ Lacey.

Μερικοί άνθρωποι άφησαν σχόλια σχετικά με αλλαγές στη συμπεριφορά τους ως αποτέλεσμα της χρήσης της εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένου ενός ατόμου που φοβόταν τις βελόνες που είπε ότι η εφαρμογή τους βοήθησε να κλείσουν τον εμβολιασμό τους για τον COVID-19. Ένας άλλος συμμετέχων είπε ότι μπόρεσαν να κλείσουν πτήσεις για να δουν την οικογένειά τους και ξόδευαν λιγότερο χρόνο ανησυχώντας για τις πτήσεις.

Το oVRcome είναι πλέον διαθέσιμο για χρήση για 10 συγκεκριμένες φοβίες, καθώς και για κοινωνικό άγχος.