Ένας στους δέκα έχει “τυφλή” εμπιστοσύνη στην επιστήμη

Διεθνής έρευνα του βρετανικού βιοϊατρικού ερευνητικού οργανισμού Wellcome έδειξε τις απόψεις των Ελλήνων για την επιστήμη. Μόνο το 10% των Ελλήνων δήλωσε ότι έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην επιστήμη γενικά.

Οι άνω των 50 ετών έχουν μικρότερη εμπιστοσύνη (7%) έναντι των πιο νέων (εμπιστοσύνη 11% μεταξύ των ατόμων 30-49 ετών και 13% στις ηλικίες 15-29 ετών). Από την άλλη, όμως, σχεδόν τρεις στους τέσσερις (72%) εκτιμούν ότι η επιστήμη ωφελεί τους ανθρώπους στην Ελλάδα.

Δύο στους τρεις Έλληνες (66%) δήλωσαν ότι η επιστήμη διαφωνεί με την θρησκεία τους, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις (29%) ανέφερε ότι επιλέγει τη θρησκεία, όταν αυτή διαφωνεί με την επιστήμη. Την επιλογή της θρησκείας έναντι της επιστήμης κάνουν περισσότερο οι γυναίκες στην Ελλάδα (32%) από ό,τι οι άνδρες (25%) και οι άνω των 50 ετών (41%) σε σχέση με τους νεότερους (22% και 15% στις ηλικιακές ομάδες 30-49 και 15-29 ετών αντίστοιχα).

Δύο στους τρεις Έλληνες (67%) ανέφεραν ότι έμαθαν για την επιστήμη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τους.

Αναλυτικότερα, από τη διεθνή έρευνα προκύπτει ότι:

• Παγκοσμίως το 79% των ανθρώπων θεωρεί ασφαλή τα εμβόλια και το 84% τα θεωρεί αποτελεσματικά, ενώ περισσότεροι από εννέα στους δέκα (92%) έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους, θεωρώντας ότι ο εμβολιασμός είναι σημαντικός. Στη Βόρεια Ευρώπη το ποσοστό εμπιστοσύνης είναι 73%, στην Δυτική Ευρώπη 59% και στην Ανατολική Ευρώπη 50%, έναντι 95% στη Νότια Ασία.

• Το 7% διεθνώς δεν θεωρεί ασφαλή τα εμβόλια και το 6% των γονιών (περισσότεροι από 188 εκατομμύρια διεθνώς) δήλωσε ότι δεν έχει εμβολιάσει τα παιδιά του. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αποφυγής εμβολιασμού είναι στην Κίνα (9%), στην Αυστρία (8%) και στην Ιαπωνία (7%).

• Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης (το 57%) γνωρίζει ελάχιστα έως καθόλου πράγματα για την επιστήμη, ενώ το 62% θα ήθελε να μάθει περισσότερα. Οι άνδρες διεθνώς καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα για την επιστήμη (49%) από όσα οι γυναίκες (38%), με την «ψαλίδα» των δύο φύλων να είναι μεγαλύτερη στη Βόρεια Ευρώπη (75% έναντι 58%) και μικρότερη στη Μέση Ανατολή.

• Περίπου επτά στους δέκα ανθρώπους λένε ότι η επιστήμη τους ωφελεί, αλλά σχεδόν ένας στους πέντε (19%) νιώθει προσωπικά αποκλεισμένος από τα οφέλη της επιστήμης. Η Νότια Αμερική έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων (περίπου 25%) που πιστεύουν ότι η επιστήμη δεν ωφελεί ούτε τους ίδιους ούτε την κοινωνία τους συνολικά.

• Το 73% διεθνώς εμπιστεύεται τους γιατρούς ή το νοσηλευτικό προσωπικό περισσότερο από κάθε άλλο άνθρωπο (μέλος οικογένειας, φίλο, θρησκευτικό ηγέτη, διάσημο κ.ά.). Στη Δυτική Ευρώπη, παρόλο που το 86% εμπιστεύεται γιατρούς και νοσηλευτές, πάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού (22%) δεν θεωρούν ασφαλή τα εμβόλια, με τη Γαλλία να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό έλλειψης εμπιστοσύνης (33%) και το 10% των Γάλλων να δηλώνουν ρητά ότι δεν θεωρούν τα εμβόλια σημαντικά για τα παιδιά τους,.

• Παγκοσμίως το 18% δηλώνουν μεγάλη εμπιστοσύνη στους επιστήμονες γενικά, το 54% μέτρια εμπιστοσύνη και το 14% μικρή. Τα μεγαλύτερα ποσοστά υψηλής εμπιστοσύνης στην επιστημονική κοινότητα καταγράφονται σε Αυστραλία-Νέα Ζηλανδία και στη Βόρεια Ευρώπη.

• Σε περίπτωση σύγκρουσης απόψεων επιστήμης-θρησκείας, το 55% διεθνώς λένε ότι θα συμφωνήσουν με τις θρησκευτικές διδασκαλίες και μόνο το 29% με την επιστήμη.

Οι οκτώ στους δέκα Έλληνες θεωρούν ασφαλή τα εμβόλια, όσο ακριβώς είναι το ποσοστό εμπιστοσύνης παγκοσμίως κατά μέσο όρο (79%). Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα εμβόλια (81%) έναντι των ανδρών (76%). Οι μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο καχύποπτοι (ποσοστό εμπιστοσύνης 48% στους ανθρώπους άνω των 50 ετών) σε σχέση με τους ανθρώπους μικρότερης ηλικίας (εμπιστοσύνη 79% στις ηλικίες 30-49 ετών και 76% στις ηλικίες 15-29 ετών).

επιστήμη