Ένας στους τέσσερις νέους παρουσιάζει αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης λόγω covid

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας στους τέσσερις νέους παρουσιάζει αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης και ένας στους πέντε παρουσιάζει αυξημένα συμπτώματα άγχους.

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία αυξάνονται μεταξύ των νέων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, αν και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό.

Για να βρεθούν πιο ακριβείς εκτιμήσεις για την εξάπλωση της κατάθλιψης και του άγχους, πραγματοποιήθηκε μια μετανάλυση όλων των διαθέσιμων μελετών παγκοσμίως. Συνολικά, 29 μελέτες πληρούσαν τις απαιτήσεις ποιότητας (π.χ. χρησιμοποίησαν εργαλείο μέτρησης ψυχικής υγείας) και παρείχαν ποσοτικά δεδομένα επιπολασμού. Αυτές οι μελέτες περιελάμβαναν 80.879 ασθενείς (μέση ηλικία 13 έτη, 53% γυναίκες). Το 55% των μελετών διεξήχθησαν στην Ανατολική Ασία, το 21% στη Βόρεια Αμερική, το 14% στην Ευρώπη και το υπόλοιπο στην Κεντρική ή Νότια Αμερική και τη Μέση Ανατολή.

Τα συγκεντρωτικά ποσοστά επιπολασμού παγκοσμίως ήταν 25% για αυξημένα συμπτώματα κλινικής κατάθλιψης και 21% για αυξημένα συμπτώματα κλινικού άγχους. Και για τα δύο συμπτώματα, τα μηνιαία ποσοστά επιπολασμού αυξήθηκαν σημαντικά καθ ‘ όλη τη διάρκεια του 2020 και με ταχύτερο ρυθμό στα κορίτσια.

 

κατάθλιψηκατάθλιψη λόγω κορονοϊού