Ένας στους δύο Έλληνες θεωρεί ότι οι τιμές των φαρμάκων αυξήθηκαν

Στο 48% διαμορφώνεται το ποσοστό των Ελλήνων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τον τελευταίο χρόνο οι τιμές των φαρμάκων αυξήθηκαν. Αυτό σημειώνεται σε έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Medi Mark για λογαριασμό του ΣΦΕΕ και δείχνει εκτός των άλλων ότι την ίδια στιγμή 51% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι οι μειώσεις των τιμών επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα και αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.

Η διαπίστωση φαίνεται να επηρεάζεται από τις απαντήσεις συμμετεχόντων που είναι άνω των 45 ετών και πάσχουν από κάποια χρόνια νοσήματα. Να σημειώσουμε ότι μια ερμηνεία για την εκτίμηση ότι τα φάρμακα έχουν αυξημένες τιμές, όταν τα δελτία τιμών των τελευταίων ανατιμολογήσεων έχουν μειώσει δραματικά τις τιμές των φτηνών φαρμάκων, θα ήταν η υποκατάσταση που κάνει τα φτηνά φάρμακα να αποσύρονται από την αγορά αλλά και το γεγονός ότι λόγω μειώσεων των εισοδημάτων ακόμη και αν οι ασθενείς πληρώνουν σε απόλυτα νούμερα τα ίδια ποσά για φάρμακα αυτά φαίνονται αυξημένα. Ακόμη υπάρχει σαφής ένδειξη για αύξηση της συμμετοχής των ασθενών κάτι που μπορεί να μεταφράζεται και ως αύξηση των τιμών.

Πιο συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες στην έρευνα στην ερώτηση «Πως διαμορφώθηκαν οι τιμές των φαρμάκων τον τελευταίο χρόνο;» σε ποσοστό 48% απάντησαν ότι αυξήθηκαν, το 31% απάντησε ότι παρέμειναν σταθερές, μόλις 4% ότι μειώθηκαν και το υπόλοιπο 17% ανέφερε ότι δε γνωρίζει. Στη διαμόρφωση του 48% συνέβαλλαν κυρίως οι ηλικιακές ομάδες άνω των 45 ετών και ιδιαίτερα οι γυναίκες, που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και βρίσκονται εκτός Αττικής.

Αντίθετα την εκτίμηση ότι παρέμειναν σταθερές οι τιμές υποστήριξαν οι περισσότεροι που βρίσκονται σε ηλικία άνω των 60 ετών, διαμένουν στην Αττική κι έχουν κατώτερο μορφωτικό επίπεδο.

Οι ερωτώμενοι επίσης σημειώνουν σε ποσοστό της τάξης του 84% ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες παίζουν τον κύριο ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών. Συγκεκριμένα στην ερώτηση «Ποιος αποφασίζει για τις τιμές των φαρμάκων;» το 59% αναφέρει το κράτος από κοινού με τις φαρμακευτικές εταιρίες και το 25% μόνο οι φαρμακευτικές εταιρίες. Μόλις ένα 7% αναφέρει ότι το κράτος από μόνο του αποφασίζει και στο 9% ανέρχεται το ποσοστό εκείνων που δεν απάντησαν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης και οι απαντήσεις στην ερώτηση αν «Επιδρά αρνητικά η περαιτέρω μείωση των τιμών των φαρμάκων και πώς». Εδώ οι 5 στους 10 ερωτώμενους συνδέουν άμεσα την τιμή με την ποιότητα και αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Μόνο δε, ένα 37% θεωρεί ότι η τιμή δεν επιδρά στην αξία ενός φαρμάκου.

Όσον αφορά δε σε εκείνους που υποστηρίζουν την αρνητική επίδραση της τιμής στα φάρμακα, συνολικά οι 9 στους 10 εξ αυτών θεωρεί ότι επηρεάζεται η ποιότητα από τις χαμηλές τιμές. Ειδικότερα το 68% επισημαίνει ότι η μείωση της τιμής μειώνει άμεσα την ποιότητα των σκευασμάτων, επίσης το 42% ότι μειώνει και τον αριθμό ερευνών για καινοτόμες θεραπείες που κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρίες και επίσης το 37% υποστηρίζει ότι παράλληλα μειώνει και την παραγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων.

Εμπιστοσύνη
Η έρευνα επίσης καταγράφει την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στους βασικούς θεσμούς της Υγείας, όπως το Υπουργείο και τον ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα, σε μια βαθμολογική κλίμακα από το 1 έως το 10 (όπου για την εμπιστοσύνη το 1=καθόλου και το 10= πολύ, ενώ για τη γνώμη το 1=θετική και το 10=αρνητική) οι νοσηλευτές είναι ο κλάδος με την καλύτερη εικόνα (7,6) και εκείνος που έχει κερδίσει περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών (7,5). Ακολουθούν οι Οργανώσεις των ασθενών (εμπιστοσύνη 7,3 και γνώμη 7,4), οι φαρμακοποιοί (εμπιστοσύνη 7,2, γνώμη 7,40) και ακολουθούν οι γιατροί (εμπιστοσύνη και γνώμη 6,9) και ο ΕΟΦ (εμπιστοσύνη 6,4, γνώμη 6,7).

Για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, η βαθμολογία στο επίπεδο της εμπιστοσύνης είναι στο 6,2 και της γνώμης στο 6,3. Οι πολίτες φαίνεται πως δεν έχουν πολύ καλή εικόνα για Υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ, ενώ οι δύο φορείς έχουν δρόμο έως ότου κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας έλαβε βαθμολογία 5,5 στην εμπιστοσύνη και 5,7 στη γνώμη, ενώ ο ΕΟΠΥΥ, βρέθηκε στην τελευταία θέση και στις δύο κατηγορίες, με βαθμό 5,5 και 5,6 αντίστοιχα.
Τώρα, σε ό,τι αφορά τις φαρμακευτικές εταιρίες σε σύγκριση με άλλους κλάδους του τομέα Υπηρεσιών, βρίσκονται στην 7η θέση σε ό,τι αφορά τη γνώμη των ερωτηθέντων (6,2), στην 6η θέση στο κομμάτι της εμπιστοσύνης (6) και στην 3η θέση στο πεδίο της συνεισφοράς (6,7).

H έρευνα

Η έρευνα έγινε το διάστημα 24/11 – 19/12/2017. Απάντησαν 1250 συμμετέχοντες άνδρες και γυναίκες, ηλικιών 25-75 ετών. Το δείγμα είναι διαστρωματωμένο ως προς το φύλο, την ηλικία και την περιοχή με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Οι συμμετέχοντας προέρχονταν από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, μεγάλες αστικές (άνω των 50.000 κατοίκων) & αστικές περιοχές (άνω των 10.000 κατοίκων).