Ενημέρωση για τον κορονοϊό με πολλά μηνύματα προς την κοινωνία από Πλεύρη

Μια εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα και για την απελευθέρωση των μέτρων γίνεται σήμερα Μεγάλη Τετάρτη από τον Θάνο Πλεύρη. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν έχουμε απαλλαγεί από τον ιό αλλά και παράλληλα ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία δικαιολογούν την αναστολή των μέτρων.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Υγείας, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και Επικούρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης θα παραχωρήσουν σήμερα Συνέντευξη Τύπου στις 11:30 π.μ. παρουσία όλων των δημοσιογράφων και των τηλεοπτικών συνεργείων.

Να σημειώσουμε ότι μετά από 2 χρόνια επιτρέπεται σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η παρουσία χωρίς επιλογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολιτική Ηγεσία και οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα αναφερθούν στα επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν τη ραγδαία αποκλιμάκωση της πανδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα.

Να σημειώσουμε ότι τα νέα κρούσματα υποχώρησαν κατά 33% τις τελευταίες 7 ημέρες, με το πλέον αισιόδοξο μήνυμα να προέρχεται από την υποχώρηση των διασωληνωμένων κάτω από τους 300.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, χθες ο 7ημερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων ήταν 8.022 από 12.062 μια εβδομάδα πριν. Επίσης μέσα στην ίδια βδομάδα μειώθηκαν κατά 30% οι νέες εισαγωγές οι οποίες βρίσκονται στα επίπεδα των 237 την ημέρα.

Αποτέλεσμα των παραπάνω δεικτών είναι και η σημαντική μείωση των διασωληνώσεων, και σε μία ήπια υποχώρηση των νέων θανάτων, οι οποίοι βρίσκονται στα επίπεδα των 57 την ημέρα.

Με βάση τα παραπάνω, υπάρχει η αισιοδοξία ότι πλέον η επιδημία έχει περάσει σε φάση αποκλιμάκωσης και ότι τελικά η μετάλλαξη Όμικρον παρά την υψηλή μολυσματικότητά της, ήδη κορυφώθηκε.

Τι επισημαίνει ο Θάνος Πλεύρης

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια πρώτη γεύση σχετικά με τις επικείμενες ανακοινώσεις όσον αφορά την πορεία της επιδημίας έδωσε χθες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Όπως σημείωσε μιλώντας στον Τ/Σ ΣΚΑΪ:

• Τις τελευταίες 20 ημέρες έχουμε συνεχή πτώση στα κρούσματα, καθώς και στις νοσηλείες τόσο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όσο και στις απλές κλίνες.

• Το ισοζύγιο είναι πλέον θετικό υπέρ των εξιτηρίων και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε ότι, λογικά, πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι, θα υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε την αποκλιμάκωση των μέτρων, ενώ θα είμαστε παράλληλα σε επιφυλακή γιατί δεν γνωρίζουμε πώς θα επιστρέψει ο ιός το φθινόπωρο.

Στην Ελλάδα ακολουθούμε το πιο αυστηρό πλαίσιο καταγραφής θανάτων από Covid με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερκαταγραφή. Σχεδόν το 35% όσων εισάγονται στα νοσοκομεία με Covid, έχουν πάει στα νοσοκομεία για άλλο πρόβλημα υγείας

• Επειδή γίνεται μια μεγάλη κουβέντα για τους θανάτους, θέλω να σας πω ότι αν μπει κάποιος στο Lancet- που έχει μία αξία, είναι το μεγαλύτερο ιατρικό περιοδικό- θα δει στην πλήρη έρευνα για την αυξανόμενη θνητότητα αυτή τη διετία, ότι η Ελλάδα έχει το πιο αυστηρό πλαίσιο καταγραφής των θανάτων από Covid. Αναφέρονται άλλες χώρες, οι οποίες έχουν το 1/3 των καταγραφών από κρούσματα Covid και θανάτους.

• Στη χώρα μας οποιοσδήποτε έχει Covid και τελικά αποβιώσει λογίζεται ως θάνατος Covid. Ένας ασθενής που θα μπει για οποιονδήποτε λόγο στα ελληνικά νοσοκομεία και θα διαγνωσθεί με κορονοϊό, ασχέτως του λόγου θανάτου του, τον καταγράφουμε ως θάνατο Covid.

• Θα πάμε στο Πάσχα με τα ισχύοντα μέτρα, αλλά φέτος θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ελευθερία συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες χρονιές. Θα έχουμε και τον Επιτάφιο και παρουσία στις εκκλησίες με μέτρα. Ακόμα κι αν υπάρξει μία μικρή αύξηση στα κρούσματα, ενδεχομένως λόγω του μεγαλύτερου συγχρωτισμού αυτών των ημερών, αυτό δεν θα είναι κάτι το οποίο θα μας ανησυχήσει.

• Προφανέστατα όταν έχουμε πολύ περισσότερα «όπλα», δηλαδή εμβολιασμένο κόσμο, κόσμο που έχει νοσήσει και αντιικές θεραπείες, έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των μέτρων.

 

κορονοϊόςθάνατος από κορονοϊόcovidΘάνος Πλεύρης