Ενίσχυση ΕΟΠΥΥ με 50 εκατ ευρώ για δωρεάν μαστογραφίες – Φουλ οι μηχανές για τις προληπτικές εξετάσεις

Ανεβάζει ταχύτητα το υπουργείο Υγείας για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης”. Ο ΕΟΠΥΥ ενισχύεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για τις μαστογραφίες, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει και απευθύνονται σε όλες τις γυναίκες από 50 έως 69 ετών, αποδίδοντας ήδη το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με απόφασή του ενέκρινε την επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ, από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων – Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με το ποσό των 25.238.200,00€. Η επιχορήγηση αφορά στην αρχική προχρηματοδότηση ύψους 50% του συνολικού ποσού χρηματοδότησης, από τις πιστώσεις του Έργου “Επιχορήγηση του ΝΠΔΔ με ονομασία ΕΟΠΥΥ για την υλοποίηση ‘Προληπτικών Διαγνωστικών Τεστ Μαστογραφίας κατά του Καρκίνου’” το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η συνολική δράση χρηματοδοτείται με 50,5 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα εκταμιευτούν προς τον ΕΟΠΥΥ ως εξής:

2022: 25,24 εκατ. ευρώ

2023: 10,1 εκατ. ευρώ

2024: 10,1 εκατ. ευρώ

2025: 5,06 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα των δωρεάν μαστογραφιών είναι το πρώτο από μια σειρά δράσεων όσον αφορά στην πρόληψη που μπήκαν στις προτεραιότητες της Αριστοτέλους αμέσως μετά το πέρας της επείγουσας φάσης της πανδημίας. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 60.000 μαστογραφίες, με 4000 γυναίκες να έχουν εντοπιστεί με ευρήματα σε πρώιμο στάδιο, γεγονός που διευκολύνει την έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες και από τους συχνότερα διαγνωσμένους καρκίνους στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι το 13,3% όλων των νέων διαγνώσεων καρκίνου αφορά σε περιπτώσεις του καρκίνου του μαστού, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 28,7% όλων των νέων καρκίνων στις γυναίκες.

Επόμενο στη σειρά πρόγραμμα είναι εκείνο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που απευθύνεται σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες από 21 έως 65 ετών. Ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει μέσα στον Δεκέμβριο, ωστόσο μετατίθεται για μετά τις γιορτές καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν θα βρει ανταπόκριση. Με το νέο έτος αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου για 3,8 εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες από 50 έως 70 ετών.

Επιπλέον, αρχές του 2023 θα ξεκινήσει πρόγραμμα εξετάσεων για καρδιαγειακά νοσήματα για 5,5 εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες από 30 έως 70 ετών. Το πρόγραμμα θεσμοθετήθηκε με τροπολογία που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή και περιλαμβάνει εξετάσεις για το λιπιδαιμικό προφίλ και το μεταβολικό σύνδρομο.

ΕΟΠΥΥμαστογραφίεςΔωρεάν μαστογραφίεςπρόγραμμα προληπτικού ελέγχου