Ενισχύστε την άμυνα του οργανισμού σας καταναλώνοντας συγκεκριμένες τροφές

Ο εμβολιασμός και το συχνό πλύσιμο των χεριών δεν είναι οι μόνοι τρόποι να θωρακίσετε τον οργανισμό σας και ταυτόχρονα το ανοσοποιητικό σας ώστε να προλάβετε ένα πιθανό κρυολόγημα ή μία ίωση.

Τι είναι και πως λειτουργεί το ανοσοποιητικό

Το ανοσοποιητικό σύστημα σας παρέχει προστασία ενάντια σε κάθε «ξένο οργανισμό» (π.χ. βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή μύκητες) που μπορεί να εισέλθει στο σώμα σας και να σας προκαλέσει κάποιο πρόβλημα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα τεράστιο δίκτυο οργάνων, πρωτεϊνών και κυττάρων, όπως το δέρμα, ο μυελός των οστών, το αίμα και ο ιστός του βλεννογόνου, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διακρίνουν τα υγιή κύτταρα από τα όχι και τόσο υγιή.

Όταν ένα μικρόβιο μπαίνει στο σώμα σας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα λαμβάνει σήματα ότι κάτι δεν πάει καλά. Έτσι, ανταποκρίνεται στέλνοντας λευκά αιμοσφαίρια (ή κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος) – την πρώτη γραμμή άμυνας του σώματός σας – για να επιτεθεί και να καταστρέψει οτιδήποτε ερμηνεύει ως επικίνδυνο.

Τα άτομα με υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα – ας πούμε, αυτοί που έχουν αυτοάνοσες ασθένειες, όπως ο λύκος, ή σοβαρές λοιμώξεις, όπως ο ιός HIV, οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ακόμα και οι εγκυμονούσες – διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετώπισης μικροβίων που προκαλούν λοίμωξη, σε σύγκριση με άλλους ανθρώπους.

Βασικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού παίζουν τα λευκά αιμοσφαίρια

Τα λευκά αιμοσφαίρια και ορισμένες ουσίες των τροφών που είναι απαραίτητες για τις λειτουργίες που συνδέονται με αυτά. Για παράδειγμα, τα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες A, C, E και το σελήνιο, δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες εισέρχονται στον οργανισμό ή παράγονται από αυτόν, κάνοντας τα κύτταρα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η έλλειψη φυλλικού οξέος έχει συνδεθεί με τη διατάραξη της ανάπτυξης των λευκοκυττάρων.

Τα κυριότερα συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι τα εξής:

Βιταµίνη Α: Βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το βούτυρο, το αυγό, το συκώτι, τα καρότα και τις γλυκοπατάτες

Βιταµίνες Β12, Β6, φυλλικό οξύ: Βρίσκεται στο γάλα, το κρέας, το συκώτι, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά και τα φρούτα με κίτρινο χρώμα

Βιταµίνη C: Βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, οι φράουλες, οι πιπεριές, το σπανάκι, το μπρόκολο και οι ντομάτες αποτελούν καλές πηγές

Βιταµίνη Ε: Βρίσκεται στο ελαιόλαδο, τα θαλασσινά, η βρώμη, τα αμύγδαλα και τα φουντούκια είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε

Μαγνήσιο: Βρίσκεται στα δημητριακά ολικής άλεσης, το σουσάμι, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά και τον τόνο

Σελήνιο: Βρίσκεται στα κρέατα, τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά ολικής άλεσης

Σίδηρος: Καλές πηγές είναι το συκώτι, το κρέας, τα αυγά, τα θαλασσινά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και οι ξηροί καρποί

Ψευδάργυρος: Βρίσκεται στα θαλασσινά, τα ψάρια, τα αυγά και το κρέας

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα: Βρίσκεται κυρίως στα φυτικά έλαια, τα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς

Άλλες τροφές που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό

  • Το κρεμμύδι περιέχει μια ουσία με αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, την κερκετίνη, ενώ το σκόρδο (όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες) έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και φαίνεται να διεγείρει την παραγωγή λευκοκυττάρων, χάρη στην περιεκτικότητά του σε αλισίνη
  • Πλούσια σε προβιοτικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, ενισχύοντας έτσι μία από τις βασικές γραμμές άμυνας του οργανισμού
  • Οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης (π.χ. αυτές που περιέχουν το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο και τα ψάρια) αποτελούν την πρώτη ύλη ώστε ο οργανισμός να δημιουργήσει αντισώματα

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΤροφέςΟργανισμόςάμυνα