Ενστάσεις φαρμακευτικών σχετικά με την Υπουργική απόφαση για τους συμψηφισμούς clawbak

Αν και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το συμψηφισμό του clawback επενδυτικές δραστηριότητα, από τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υγείας εκδόθηκε στις 27/12, μόλις πριν λίγες μέρες  ο ΣΦΕΕ έστειλε σύμφωνα με πληροφορίες επιστολή προς α αρμόδια Υπουργεία σχετικά με τις ενστάσεις των φαρμακευτικών εταιρειών. Ειδικότερα η συγκεκριμένη επιστολή επισημαίνει προβληματισμό σχετικά με:

  1. Την κατάργηση της ισχύουσας κατανομής των κονδυλίων για συμψηφισμό σε 50%-50% μεταξύ των δαπανών Έρευνας & Ανάπτυξης και δαπανών  επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης. Η διατήρηση του 50-50 σε συνδυασμό με την μεταφορά κονδυλίων, όταν υπάρχουν περιθώρια απορρόφησης ,από την μια μορφή δαπάνης στην άλλη, θεωρούμε ότι είναι πιο διαφανής και πιο οριοθετημένη διαδικασία, σημειώνει ο ΣΦΕΕ.
  2. Την κατάργηση του όρου που επέτρεπε σε αλλοδαπές μητρικές επιχειρήσεις να επενδύουν σε δαπάνες Έρευνας & Ανάπτυξης στην Ελλάδα και αυτό το ποσό να συμψηφίζεται με το clawback της θυγατρικής τους στην Ελλάδα. .
  3. Την καθυστέρηση της έναρξης του προγράμματος υπό το RRF κατά 6 μήνες (Αύγουστος 2021-Ιανουάριος 2022) προκαλώντας απώλεια συμψηφισμών στη βιομηχανία. Ο ΣΦΕΕ ζητά την παράταση του προγράμματος για 6 μήνες μέσα στο 2024 με τις προϋποθέσεις:  i) οι εκκαθαρίσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα στο έτος 2024 και ii) δε θα έχουν απορροφηθεί όλοι οι πόροι των 250 εκατομμυρίων ευρώ του RRF. Επίσης, λόγω καθυστέρησης έναρξης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, προτείνεται, να οριστεί η 1/3/2022 ως ημερομηνία έναρξης και αν η πλατφόρμα δεν έχει λειτουργήσει, να δοθεί η δυνατότητα στις εταιρείες να υποβάλλουν εγγράφως συνοπτικές αιτήσεις, τις οποίες μετά θα μεταφέρουν στην πλατφόρμα, κατοχυρώνοντας όμως τα δικαιώματα που η υποβολή της αίτησης δημιουργεί.

Τι άλλο ζητά ο ΣΦΕΕ

Επίσης ο ΣΦΕΕ ζητά να προβλεφθεί ως ημερομηνία έναρξης ενός έργου Έρευνας & Ανάπτυξης η υπογραφή της πρώτης σύμβασης έργου (και όχι οι εγκρίσεις ΕΟΦ/ΕΕΔ), εφόσον η υπογραφή της σύμβασης έπεται της υποβολής αιτήματος ενίσχυσης έργων Ε&Α, κάτι το οποίο θα πρέπει να σηματοδοτεί όλη την περίοδο του RRF.

Στην ΚΥΑ (Αριθμ. ΓΠ.οικ. 80277-Διαδικασία, όροι και προϋποθέσεις συμψηφισμού αυτόματης επιστροφής clawback με ποσοστά επί των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και των δαπανών επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης
προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής), στο άρθρου 3 όπου προβλέπεται στην ημερομηνία έναρξης και λήψης της υποβολής των αιτημάτων ενίσχυσης, ο ΣΦΕΕ ζητά την οριοθέτηση ενός τριμήνου (Ιανουάριος
2023- Μάρτιος 2023) για το έτος 2023, ώστε να υποβληθούν τα επόμενα αιτήματα. Με αυτόν τον τρόπο, επισημαίνει θα υπάρχει σαφήνεια με τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Ο ΣΦΕΕ κλείνει την επιστολή αναφέροντας ότι “Γενικότερα, θεωρούμε ότι η νέα ΚΥΑ διαφαίνεται σαφώς πιο σύνθετη και ταυτόχρονα πιο προβληματική για επενδύσεις σε Έρευνα & Ανάπτυξη και για το λόγο αυτό, θα επιθυμούσαμε να επανεξετάσετε αυτά τα σημεία. Τέλος, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα διάθεσης εθνικών πόρων για τις επενδύσεις σε Ε&Α, γεγονός που θα έχει άμεσο θετικό αποτέλεσμα στην επιστημονική έρευνα, το σύστημα υγείας και τους ασθενείς”.

clawbackΥπουργείο ΥγείαςΚΥΑΣΦΕΕ