Ενθαρρυντικά τα νέα για πειραματικό εμβόλιο για τον HIV

Ένα πειραματικό εμβόλιο για τον HIV έχει βρεθεί ότι προκαλεί ευρέως εξουδετερωτικούς πρόδρομους αντισωμάτων σε μια μικρή ομάδα εθελοντών σε μια μελέτη Φάσης 1. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ένα σχήμα δύο δόσεων του εμβολίου, με διαφορά οκτώ εβδομάδων, μπορεί να προκαλέσει ανοσοαποκρίσεις έναντι του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας.

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη την Παγκόσμια Ημέρα AIDS στο περιοδικό Science , καθιερώνουν «κλινική απόδειξη της ιδέας» για την υποστήριξη της ανάπτυξης ενισχυτικών σχημάτων για την πρόκληση ανοσολογικών αποκρίσεων κατά της λοίμωξης HIV, για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία και μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας, γνωστό ως AIDS.

Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και είναι γνωστό ότι τα αντισώματα εξουδετέρωσης εξουδετερώνουν πολλές γενετικές παραλλαγές του HIV, αλλά ήταν δύσκολο να προκληθούν με εμβολιασμό.

«Το να μάθουμε πώς να επάγουμε ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι παθογόνων με υψηλή αντιγονική ποικιλομορφία, όπως ο HIV, η γρίπη, ο ιός της ηπατίτιδας C ή η οικογένεια των βήτα κορωνοϊών, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τον ορθολογικό σχεδιασμό εμβολίων», έγραψαν οι ερευνητές. «Ο σχεδιασμός εμβολίου που στοχεύει στη βλαστική γραμμή προσφέρει μια πιθανή στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης».

Το υποψήφιο εμβόλιο eOD-GT8 60mer είναι στόχευση βλαστικής γραμμής , που σημαίνει ότι σχεδιάστηκε για να επάγει την παραγωγή αντισωμάτων ευρείας εξουδετέρωσης στοχεύοντας και διεγείροντας τα σωστά κύτταρα που παράγουν αντισώματα.

Προκαλώντας «σούπερ αντισώματα»

Η Διεθνής Πρωτοβουλία Εμβολίων κατά του AIDS ανακοίνωσε την έναρξη αυτής της κλινικής δοκιμής Φάσης 1 το 2018, για την αξιολόγηση της ασφάλειας του eOD-GT8 60mer και των ανοσολογικών αποκρίσεων που μπορεί να προκαλέσει.

Η δοκιμή περιελάμβανε συνολικά 48 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 18 έως 50 ετών, οι οποίοι εγγράφηκαν σε δύο τοποθεσίες: το Πανεπιστήμιο George Washington στην Ουάσιγκτον και το Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, 18 έλαβαν μια δόση 20 μικρογραμμαρίων του εμβολίου και, οκτώ εβδομάδες αργότερα, μια δόση ίδιου μεγέθους του εμβολίου με ένα ανοσοενισχυτικό. 18 έλαβαν μια δόση 100 μικρογραμμαρίων του εμβολίου και, οκτώ εβδομάδες αργότερα, μια δόση ίδιου μεγέθους του εμβολίου με ένα ανοσοενισχυτικό. και 12 έλαβαν δύο δόσεις εικονικού φαρμάκου φυσιολογικού ορού, με διαφορά οκτώ εβδομάδων. Το ανοσοενισχυτικό ονομάζεται AS01B, που αναπτύχθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία GSK. Τα εμβόλια και το εικονικό φάρμακο χορηγήθηκαν στον μυ του βραχίονα.

Οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος από το αίμα και τους λεμφαδένες των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της μελέτης. Εξέτασαν συγκεκριμένα πώς τα Β κύτταρα, ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που παράγει αντισώματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, ανταποκρίθηκαν στο εμβόλιο.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια που αναφέρθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη και κανένας συμμετέχων δεν απέκτησε μόλυνση από τον ιό HIV κατά τη διάρκεια της μελέτης. Περίπου το 97% –ή όλοι εκτός από έναν– από τους 48 συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν τοπικές ή συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες που ήταν γενικά ήπιες ή μέτριες, όπως πόνος στο σημείο της ένεσης, κακουχία και κεφαλαλγία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα συμβάντα επιλύθηκαν μέσα σε μία ή δύο ημέρες.

Μετά την πρώτη ανοσοποίηση, όλοι οι λήπτες εμβολίου αλλά κανένας λήπτης εικονικού φαρμάκου βρέθηκε ότι παράγουν αντισώματα που προκαλούνται από το εμβόλιο 60μερών eOD-GT8. Αυτές οι αποκρίσεις που προκλήθηκαν από το εμβόλιο αυξήθηκαν μετά τον δεύτερο εμβολιασμό, έγραψαν οι ερευνητές.

Μια άλλη μελέτη Φάσης 1 για αυτό το υποψήφιο εμβόλιο βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε η Δρ. Julie McElrath, ανώτερη αντιπρόεδρος και διευθύντρια του τμήματος εμβολίων και μολυσματικών ασθενειών στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson, ο οποίος ήταν συγγραφέας της μελέτης.

Αυτό που είναι μοναδικό σε αυτό το υποψήφιο εμβόλιο για τον HIV είναι ότι σχεδιάστηκε για να στοχεύει άμεσα την παραγωγή αντισωμάτων γενικής εξουδετέρωσης, είπε ο Δρ. Timothy Schacker, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας και προγράμματος στην ιατρική για τον HIV στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, ο οποίος δεν ήταν που συμμετέχουν στην έρευνα.

«Στον HIV, όταν σχεδιάσαμε και δοκιμάσαμε εμβόλια στο παρελθόν, για οποιονδήποτε λόγο δεν προκάλεσαν αυτά τα ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα», είπε. «Ονομάστε τα σούπερ αντισώματα, αν θέλετε. Τα ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Είναι καλύτεροι στον έλεγχο των πραγμάτων».

Δείχνοντας ότι τα ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα μπορούν να προκληθούν από ένα εμβόλιο, αυτή η νέα μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη άλλων τύπων ανοσοποιήσεων, όχι μόνο εμβολίων για τον HIV, είπε ο Schacker.

«Η ελπίδα είναι ότι εάν μπορείτε να προκαλέσετε αυτό το είδος ανοσίας στους ανθρώπους, μπορείτε να τους προστατέψετε από μερικούς από αυτούς τους ιούς για τους οποίους δυσκολευτήκαμε πολύ να σχεδιάσουμε εμβόλια για τα οποία είναι αποτελεσματικά», είπε. «Έτσι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

Αν και αυτό είναι «συναρπαστική επιστήμη», χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά για να εξεταστεί το ενδεχόμενο χρήσης αυτού του εμβολίου στο κοινό, δήλωσε ο Δρ Κάρλος ντελ Ρίο, συνδιευθυντής του Κέντρου Έρευνας για το AIDS στο Πανεπιστήμιο Emory και εκτελεστικός συνεργάτης κοσμήτορας. για το Emory School of Medicine στο Grady Health System, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

«Γνωρίζουμε ότι τα γενικά εξουδετερωτικά αντισώματα είναι μια δυνητικά αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη του HIV», είπε ο ντελ Ρίο. «Απέχουμε πολύ από το να το χρησιμοποιήσουμε ως εμβόλιο, αλλά αυτή είναι πολύ συναρπαστική επιστήμη. … Η επένδυση σε αυτό το είδος έρευνας είναι κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον HIV, αλλά εάν αυτή η στρατηγική λειτουργήσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλα εμβόλια».

Μια «ερώτηση κλειδί»

Ένα εμβόλιο για τον HIV πιθανότατα θα χρειαστεί να προκαλέσει αυτά τα ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα, ή bnAbs, «τα οποία είναι σε θέση να αναγνωρίζουν παγκοσμίως διαφορετικά στελέχη HIV και μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση από τον ιό HIV. Ωστόσο, η ενεργοποίηση bnAbs με εμβολιασμό έχει αποδειχθεί αδύνατη μέχρι στιγμής. Μια βασική πρόκληση είναι ότι τα bnAbs σπάνια αναπτύσσονται, ακόμη και κατά τη διάρκεια της μόλυνσης», έγραψε η Penny Moore, από το Πανεπιστήμιο του Witwatersrand και το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών στη Νότια Αφρική, σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε παράλληλα με τη νέα μελέτη.

Ένα «βασικό ερώτημα» που πρέπει ακόμη να απαντηθεί είναι πόσο καιρό μπορούν να διαρκέσουν τα αντισώματα που προκλήθηκαν από τον πρώτο εμβολιασμό.

Επίσης, εάν το αναμνηστικό εμβόλιο είναι πολύ διαφορετικό από το προηγούμενο εμβόλιο, «τα αντισώματα που έχουν ενεργοποιηθεί από τον πρώτο εμβολιασμό μπορεί να μην αναγνωρίσουν τον αναμνηστικό και να μην ωριμάσουν περαιτέρω», έγραψε ο Μουρ. «Ωστόσο, η ενσωμάτωση πολλών διαφορετικών εμβόλων σε ένα σχήμα εμβολίου κατά του HIV δεν είναι ελκυστική. Η σωστή ισορροπία μεταξύ της ανάγκης για ωρίμανση αντισωμάτων προς τα bnAbs και της σκοπιμότητας στον πραγματικό κόσμο θα είναι απαραίτητη».

Πέρυσι, περισσότεροι από 38 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με HIV ή AIDS σε όλο τον κόσμο. Περισσότερες από 20 κλινικές δοκιμές εμβολίων HIV βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη Διεθνή Πρωτοβουλία Εμβολίων κατά του AIDS .

Πολλοί άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στραφεί σε καθημερινά χάπια πρόληψης του HIV ή συχνές ενέσεις, γνωστές ως PrEP , για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

«Είναι ένα καθημερινό χάπι ή είναι ένα επώδυνο εμβόλιο. Είναι ένα πλάνο που είναι στην καλύτερη περίπτωση άβολο που πρέπει να κάνεις πολλές φορές το χρόνο», είπε ο Schacker για το PrEP.

Ωστόσο, η ύπαρξη ενός εμβολίου για τον ιό HIV θα καθιστούσε την προστασία από τον ιό πιο προσιτή, είπε. “Εάν μπορείτε να κάνετε ένα εμβόλιο, θα προσεγγίσετε περισσότερους ανθρώπους και θα παρέχετε, εάν έχετε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, περισσότερη και καλύτερη κάλυψη για να μειώσετε την πιθανότητα μετάδοσης εάν εκτεθείτε.”

front-storiesεμβόλιο HIV