Εντονες αντιδράσεις γιατρών για εγκύκλιο της Μ. Γκάγκα σχετικά με την εφημέρευση Τομέων/Νοσοκομείων – Τι διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας

Αντιδράσεις από γιατρούς και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία έχει προκαλέσει εγκύκλιος της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, σύμφωνα με την οποία τα κενά στις εφημερίες ενός τμήματος θα μπορούν να καλύπτονται από άλλες ειδικότητες του αντίστοιχου τομέα.

“Για την αποτελεσματικότερη διαχείριση και αντιμετώπιση των περιστατικών σε Νοσοκομεία της χώρας το ιατρικό προσωπικό που υπηρετεί στα δημόσια Νοσοκομεία οφείλει να προσδιορίζει, να εκτελεί ή να επιβλέπει την εκτέλεση όλων των νόμιμων και επιστημονικά τεκμηριωμένων ενεργειών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πάθησης του ασθενούς κατά τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο με τον συντονισμό πάντα των επιστημονικά υπευθύνων των ιατρικών τμημάτων, του αντίστοιχου τομέα και του Δ/ντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου”, αναφέρεται στην εγκύκλιο της κυρίας Γκάγκα, προσθέτοντας τα εξής:

“Για το λόγο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη την υπ’ αριθ. 1356/29-12-2022 Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κ.Ε.Σ.Υ. η οποία έγινε δεκτή από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, σας γνωρίζουμε ότι σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας εφημέρευσης Τμήματος / Κλινικής Νοσοκομείου με το υπηρετούν προσωπικό αυτού/ής (λόγω ασθενειών, παραιτήσεων κ.λπ.) και προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και η υγεία των ασθενών, στην εφημερία θα συμμετέχουν όλοι οι ιατροί του οικείου Τομέα (ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι), υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σε εφημερία ετοιμότητας διαθέσιμος ειδικευμένος ιατρός της αντίστοιχης ειδικότητας του εφημερεύοντος Τομέα”.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), με ανακοίνωσή της καλεί τον υγειονομικό κόσμο σε κινητοποίηση, καταγγέλλοντας ότι η κυρία Γκάγκα ομολογεί “τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και την καταιγίδα παραιτήσεων μόνιμων ειδικευμένων γιατρών”.

“Αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αποψίλωση των δημόσιων μονάδων υγείας από γιατρούς (μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν από όλες τις μνημονιακές περικοπές, εξασφάλιση ανθρώπινων ωραρίων και συνθηκών εργασίας και όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων για να προσφέρουμε σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς μας), επικαλείται τα αποτελέσματα της πολιτικής της για να εφαρμόσει καθεστώς εφημερία τομέα. Η ‘εφημερία τομέα’ (δηλαδή γιατρός μιας ειδικότητας του Παθολογικού τομέα – π.χ. Παθολόγος – να εφημερεύει για τους ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων του τομέα – π.χ. ασθενείς καρδιολογικούς, πνευμονολογικούς κλπ. και αντίστοιχα γιατρός μιας ειδικότητας του Χειρουργικού τομέα – π.χ. Γενικός Χειρουργός – να εφημερεύει για τους ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων του τομέα – π.χ. ασθενείς ορθοπαιδικούς, ΩΡΛ, γυναικολογικούς κλπ.) εκθέτει την υγεία των ασθενών σε ανυπολόγιστους κινδύνους και γυρίζει την ιατρική έναν αιώνα πίσω”, σημειώνει η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της και προσθέτει ότι το καθεστώς αυτό θα οδηγήσει άμεσα σε νέα καταιγίδα παραιτήσεων.

“Αναφέρει η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας ότι ‘το ιατρικό προσωπικό της χώρας οφείλει να προσδιορίζει, να εκτελεί και να επιβλέπει όλες τις νόμιμες και επιστημονικά τεκμηριωμένες ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πάθησης του ασθενούς κατά το δυνατό και ασφαλέστερο τρόπο’. Μόνο αυτό που μας ζητάει η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας είναι το ακριβώς αντίθετο. Γιατί δεν είναι ούτε ο καλύτερος ούτε ο πιο ασφαλής τρόπος ένας ειδικευόμενος Ωτορινολαρυγγολόγος ή ειδικευμένος Ορθοπαιδικός να έχει στην ευθύνη του χειρουργημένους ασθενείς άλλων ειδικοτήτων”, συνεχίζει η ΟΕΝΓΕ.
Αντίστοιχες καταδικαστικές για την απόφαση ανακοινώσεις εξέδωσε τόσο η Ενωση Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) όσο και η Πανελλήνια Ενωση Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων.

Υπουργείο Υγείας: Η απόφαση δεν αφορά στα τριτοβάθμια νοσοκομεία

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε χθες το βράδυ ανακοίνωση – απάντηση στις Ενώσεις των γιατρών, διευκρινίζοντας τα εξής:

“Σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν πάντα γιατροί που εφημερεύουν στα επείγοντα. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τον κεφαλαιώδη ρόλο της επείγουσας ιατρικής στην ασφαλή αντιμετώπιση κάθε επείγοντος περιστατικού, έδωσε επιπλέον οικονομικά κίνητρα για την εξειδίκευση αλλά και την απασχόληση στα ΤΕΠ.

Στα μικρότερα νοσοκομεία, ο οργανισμός συχνά προβλέπει μία ή δύο θέσεις ειδικών, επειδή και τα περιστατικά που δέχεται ένα μικρότερο νοσοκομείο είναι λίγα.
Με αυτά τα δεδομένα, το ΚεΣΥ – που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο επιστημονικό όργανο – γνωμοδότησε ως εξής: όταν στον οργανισμό προβλέπονται λίγοι γιατροί της ίδιας ειδικότητας, και ο ένας ή δύο απουσιάζουν για οποιοδήποτε λόγο (πχ ασθένεια) και προκειμένου οι εναπομείναντες γιατροί να μην εφημερεύουν καθημερινά ή με υπερβάσεις, είναι ασφαλές να εφημερεύει ένας ιατρός συναφούς ειδικότητας μέσα στο νοσοκομείο και όποτε χρειαστεί να καλείται ο ειδικός ο οποίος θα βρίσκεται σε εφημερία ετοιμότητας.

Η πρόταση του ΚεΣΥ ακολουθεί τα πρότυπα και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και προφανώς δεν αφορά τα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία με πληθώρα ειδικών όλων των ειδικοτήτων. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη φροντίδα των επειγόντων περιστατικών για τα οποία παντού και πάντα υπάρχει ιατρικό δυναμικό.
Εξασφαλίζει υπηρεσίες υγείας και την ασφάλεια των ασθενών, δεδομένου ότι προϋπόθεση είναι η εφημερία ετοιμότητας του ειδικού πχ παθολόγου ή πνευμονολόγου που καλείται άμεσα.
Εξασφαλίζει παράλληλα την ασφάλεια και τη δυνατότητα ανάπαυσης των ιατρών, μέσα σε ένα καθορισμένο πλαίσιο.
Και τέλος η απόφαση του ΚεΣΥ συμβαδίζει με την συνεργατικότητα και την λειτουργία σε ομάδες που διέπει τα σύγχρονα συστήματα υγείας”.

Υπουργείο Υγείαςεφημερίες νοσοκομείωνΜίνα Γκάγκαεφημέρευση