Εντυπωσιακά ραγδαία η αποκλιμάκωση της επιδημίας κορονοϊού

Εντυπωσιάζουν τα στοιχεία υποχώρησης της επιδημίας κορονοϊού, γεγονός το οποίο αποδίδεται κυρίως στους εμβολιασμούς, αν και η Κυβέρνηση θεωρεί παράλληλα σημαντικό όπλο και τα self test. Αν και οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούσαν πως η κινητικότητα λόγω Πάσχα αλλά και του ανοίγματος της εστίασης θα προκαλούσε μια νέα έξαρση των κρουσμάτων, τα στοιχεία που ανακοινώνονται αποδεικνύουν το αντίθετο.

Εξετάζοντας τους μέσους όρους σε βασικούς δείκτες διαπιστώνουμε ότι:

  • Ο επταήμερο μέσος όρος νέων κρουσμάτων κορονοϊού έχει υποχωρήσει στα 2166 χθες Κυριακή από 2232 μια εβδομάδα πριν. Κι αυτό σε μια περίοδο με περισσότερα νέα τεστ.
  • Η θετικότητα των ελέγχων για κορονοϊό βρίσκεται σταθερά κάτω από το 4%
  • Οι διασωληνώσεις κατά μέσο όρο εβδομάδας υποχώρησαν σε κάτω από 700 (692) από 759.
  • Η κάλυψη απλών κλινών covid είναι κάτω 40% και συγκεκριμένα το Σάββατο ήταν στο 38,73%.
  • Η κάλυψη των κλινών covid διαμορφώνεται στο 72,2%.

Από τα παραπάνω προκαλείται σημαντική αισιοδοξία, αν και μένει να δούμε τις επόμενες 15 ημέρες κατά πόσο αυτή η καλή εικόνα θα διατηρηθεί. Σημειώνεται δε πως η πορεία της επιδημίας κινείται ακόμη καλύτερα και από τα πλέον αισιόδοξα σενάρια.

Να σημειωθεί ότι μέχρι και το Σάββατο, είχαν γίνει περίπου 4,3 εκατ. εμβολιασμοί και περίπου 1,6 εκατομμύρια συμπολίτες μας θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι.

Self test

H Κυβέρνηση θεωρεί σημαντική και τη συμβoλή των self test. Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, έως 15 Μαΐου 2021 (από τις 11 Απριλίου που επιβλήθηκε το μέτρο), έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 5.331.757 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 141.516 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο. Για λόγους συγκρισιμότητας να σημειώσουμε από τι από πέρυσι το Φεβρουάριο έχουν συνολικά ελεγχθεί 4.873.517 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας(μοριακοί έλεγχοι) και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 3.982.663 δείγματα και έχουν προκύψει 377.090 κρούσματα.

Όπως ανέφερε δε την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το κορονοϊό ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκας Μαγιορκίνης, “Μέχρι σήμερα περισσότερα από 10 εκατομμύρια συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια πολίτες. Σχεδόν 5 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, ήταν 14.172 μέχρι αργά χθες το βράδυ (Πέμπτη 13/5). Περίπου οι 1.400 καταγράφηκαν τις προηγούμενες δύο ημέρες (12-13/5).

Συγκρίνοντας τα στοιχεία του ΕΟΔΥ με τα αναφερόμενα του κ. Μαγιορκίνη, διαπιστώνεται ότι μόνο 1 στα 10 self test που υποδείκνυαν αποτέλεσμα που χρειάζονταν επανέλεγχο ανέδειξε κρούσμα κι αυτό σημαίνει πως πολλά ήταν είτε προβληματικά στη λειτουργία τους, είτε ψευδώς θετικά είτε οι πολίτες δεν τα χρησιμοποίησαν σωστά και αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε άλλο έλεγχο προκειμένου να μπορούν να έχουν τη βεβαίωση πως δεν έχουν κορονοϊό και άρα να μπορούν να πάνε στη δουλειά τους ή στο θρανίο τους.

Από την πλευρά της η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε την Παρασκευή ότι “Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα διενεργήθηκαν περισσότερα από 2.000.000 αυτοδιαγνωστικά τεστ και ο αριθμός….Κατά την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, δηλαδή μεταξύ 3 και 9 Μαΐου, το 26,6% των νέων κρουσμάτων, δηλαδή 1 στα 4 νέα κρούσματα διαγνώστηκαν χάρη σε αυτό το νέο εργαλείο”.

ΕΟΔΥκρούσματακορονοϊόςέκβαση επιδημίαςεμβόλιο κοροναϊούΓκίκας Μαγιορκίνηςself-test