ΕΟΦ και ΠΦΣ ετοιμάζουν ηλεκτρονικό σύστημα για τη διαχείριση των ελλείψεων φαρμάκων

Με στόχο να περιοριστεί η ταλαιπωρία των ασθενών αλλά και να υπάρχει πλήρης εικόνα για όλη την αλυσίδα διακίνησης φαρμάκων, ο ΕΟΦ σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) προχωρά στην ανάπτυξη ενός νέου ηλεκτρονικού συστήματος για τις ελλείψεις.

Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απ. Βαλτάς, ΕΟΦ και ΠΦΣ θα έχουν έτοιμο σε περίπου 15 ημέρες ένα ηλεκτρονικό σύστημα, που για πρώτη φορά θα ενημερώνει το γιατρό που συνταγογραφεί αν το φάρμακο που επιλέγει είναι σε έλλειψη.

Το μηχανογραφικό σύστημα που αφορά στον ΠΦΣ θα τροφοδοτεί τον ΕΟΦ με στοιχεία από όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους τους χώρας, οι οποίοι με τη σειρά τους θα ενημερώνονται από τους φαρμακοποιούς μέλη τους για τα φάρμακα που παρουσιάζουν ελλείψεις. Παράλληλα, ο ΕΟΦ θα είναι διασυνδεδεμένος με την ΗΔΙΚΑ, κι έτσι οι πληροφορίες για τις ελλείψεις θα γνωστοποιούνται άμεσα στους γιατρούς.
«Θα πρέπει όλοι, και οι γιατροί και οι φαρμακευτικές εταιρείες, να αναλάβουν τις ευθύνες τους», σημείωσε.

Πιστοποίηση φαρμακοποιών στους εμβολιασμούς
Παράλληλα χθες ο κ. Βαλτάς ανέφερε ότι περισσότεροι από 6 χιλιάδες φαρμακοποιοί από ολόκληρη τη χώρα εξετάστηκαν στη διαδικασία πιστοποίησης για τους εμβολιασμούς του ΠΦΣ. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΙΔΕΕΑΦ, μέσω της οποίας γίνεται η πιστοποίηση, ανήλθε στους 9.331.

Συγκεκριμένα, 6.102 φαρμακοποιοί πέτυχαν στις εξετάσεις, ενώ συνολικά ο μέσος όρος βαθμολογίας ήταν το 96%. Έτσι, 4.523 φαρμακοποιοί, από σύνολο 5.498, παρέλαβαν ηλεκτρονικά το πιστοποιητικό εμβολιασμών που τους εστάλη.
Επισημαίνεται ότι συνολικά πραγματοποιήθηκαν 49.000 επισκέψεις στην ιστοσελίδα του ΙΔΕΕΑΦ, ενώ εξυπηρετήθηκαν τηλεφωνικά 2.325 φαρμακοποιοί (194 κατά μ.ο. ανά ημέρα . Ο δεύτερος κύκλος εξετάσεων ξεκίνησε χθες 12 Φεβρουαρίου 2020.

«Η καινοτόμος αυτή διαδικασία έρχεται να επισφραγίσει με τον πλέον επίσημο τρόπο μια από τις υπηρεσίες που διαχρονικά παρέχονταν από το φαρμακείο και δεν αναγνωρίζονταν θεσμικά και να αναδείξει τον νέο υπεύθυνο ρόλο που θα διαδραματίσει ο φαρμακοποιός στη σύγχρονη εποχή. Οι φαρμακοποιοί αναλαμβάνουν πιο ενεργό ρόλο στην κοινωνία μέσα από το χώρο του φαρμακείου τους σε διαφόρους τομείς της Δημόσιας Υγείας και όπως ανακοινώθηκε θα συνεχίσει τις δράσεις του για την επιμόρφωση των φαρμακοποιών μέσω ενός ολοκληρωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος σχετικά με το σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία, την ορθή χρήση των αναπνευστικών συσκευών, την παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων κ.λπ», σημειώνει ο ΠΦΣ

ΕΟΦΗΔΙΚΑΠΦΣελλείψεις φαρμάκων