Χιλιάδες είναι οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων που δέχθηκε ο ΕΟΦ το 2022. Σύμφωνα με την Ετήσια Εκθεση Πεπραγμένων που δημοσίευσε ο Οργανισμός χθες, καταγράφηκαν 2403 αναφορές παρενεργειών και αξιολογήθηκαν στις συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν για φαρμακοεπαγρύπνηση 319 Κίτρινες Κάρτες.
Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού έλαβαν συνολικά 2.500 τηλεφωνικές κλήσεις σχετικά με την “Κίτρινη Κάρτα” αναφοράς παρενεργειών και 370 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναφορά των εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών στον ΕΟΦ με την Κίτρινη Κάρτα (https://www.kitrinikarta.gr) αποτελεί πυλώνα για την ασφαλή χρήση των φαρμάκων και εμβολίων.
Η Εκθεση του ΕΟΦ παρουσιάζει και περιπτώσεις παράνομης διακίνησης φαρμακευτικών και συναφών προϊόντων, τις οποίες κλήθηκαν ήλεγξαν οι υπεύθυνοι του ΕΟΦ, σε ορισμένες περιπτώσεις με τη συνδρομή της Αστυνομίας, της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ και του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ).
Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 25 επιτόπιοι έλεγχοι για νόμιμη κυκλοφορία. Οι σημαντικότεροι εξ αυτών είναι οι εξής:
Έλεγχος νόμιμης κυκλοφορίας και εργαστηριακός έλεγχος συμπληρωμάτων διατροφής, με περιεχόμενη σιλδεναφίλη ή τανταλαφίλη (4 περιπτώσεις), οι οποίες είναι δραστικές ουσίες για τη στυτική δυσλειτουργία.
Διερεύνηση περίπου 50 καταγγελιών σχετικών με τη διάθεση, προώθηση rapid tests για κορωνοϊό.
Διερεύνηση σημαντικού αριθμού ιστοσελίδων για συμπληρώματα με γιοχιμβίνη (ουσία για αδυνάτισμα).
Διερεύνηση διακίνησης του παράνομου σκευάσματος (μαρμελάδα epimedium macun, τουρκικής προέλευσης).
Ανεπιθύμητες ενέργειες εμβολίων Covid
Η Εκθεση Πεπραγμένων του ΕΟΦ ήρθε σε συνέχεια των συγκεντρωτικών στοιχείων που δημοσίευσε ο Οργανισμός για αναφορές εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών από τα εμβόλια κατά της Covid-19.
Συνολικά καταγράφηκαν 1633 αναφορές για πιθανολογούμενες ενέργειες, εκ των οποίων οι 1344 σοβαρές, καθώς και 63 θάνατοι. Τα στοιχεία του ΕΟΦ για τα εμβόλια του κορωνοϊού αφορούν στο 2022 αλλά αναφέρονται και στο 2021 σε ένα βαθμό.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους θανάτους οι 49 αφορούν το εμβόλιο της Pfizer, οι έξι της Moderna, οι τρεις της AstraZeneca και οι πέντε της Janssen.
Στο 50,8% των αναφορών, το χρονικό διάστημα μεταξύ εμβολιασμού και αναφερόμενου περιστατικού με θανατηφόρο έκβαση ξεπερνούσε τις 30 ημέρες. Δύο από τις αναφορές αυτές αξιολογήθηκαν ότι έχουν πιθανότητα συσχέτισης με τον εμβολιασμό, 12 από τις αναφορές αυτές αξιολογήθηκαν ότι δεν ήταν πιθανή η συσχέτισή τους με τον εμβολιασμό, 14 από τις αναφορές αυτές δεν ήταν δυνατό να αξιολογηθούν από τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν αποσταλεί και για 35 αναφορές δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους, διότι αναμένονται συμπληρωματικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί (π.χ πορίσματα ιατροδικαστικών εκθέσεων και άλλες πληροφορίες).