ΕΟΠΥΥ: Επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις που χρειάζονται μετά τη νόσηση με Covid – Ψηφίστηκε το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας πριν τις εκλογές

Με επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ ενισχύεται ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ το έτος 2023 για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων που αφορούν σε προβλήματα υγείας σχετιζόμενα με την Covid-19 – το γνωστό σύνδρομο long-covid.

Η παραπάνω ρύθμιση εντάσσεται σε τροπολογία του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τους φαρμακευτικούς συλλόγους και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) και το οποίο ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική παράγραφο του άρθρου 4 της τροπολογίας, για το 2023 προβλέπεται ότι: “για το α’ εξάμηνο του έτους 2023 και για λόγους αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, το επιτρεπόμενο όριο δαπανών υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., πέραν του οποίου ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback), αυξάνεται κατά 10 εκατομμύρια ευρώ, για την κατηγορία υπηρεσιών υγείας Ε ‘ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΩΝ’. Η ανωτέρω αύξηση δεν αποτελεί βάση υπολογισμού της δαπάνης για τα επόμενα οικονομικά έτη. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δύναται να περιλαμβάνεται ή να προστίθεται στις συμβάσεις που συνάπτει ο Οργανισμός με κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και διαγνωστικά εργαστήρια συμβατικός όρος περί καθορισμού αμοιβής για την αιμοληψία και την ιατρική γνωμάτευση”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ δεν αλλάζει κάτι για τους πολίτες. Αντίθετα, οι εταιρείες – πάροχοι απαλλάσσονται από ισόποση επιβάρυνση λόγω clawback. Ο προϋπολογισμός για διαγνωστικές εξετάσεις ανεβαίνει σε πάνω από 480 εκατ. ευρώ, δηλαδή 80 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2019, ενώ με τη ρύθμιση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των κλινικό εργαστηριακών γιατρών να μπορεί να προβλέπεται επιπλέον αμοιβή από τον ΕΟΠΥΥ για την αιμοληψία και την ιατρική γνωμάτευση, κάτι που συνιστά σεβασμό στην ιατρική πράξη και την αυτοτέλειά της έναντι της εξέτασης.

Το νομοσχέδιο για τους φαρμακευτικούς συλλόγους ήταν και το τελευταίο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε από τη Βουλή, πριν τις εθνικές εκλογές. Με αυτό, επιλύονται ζητήματα των φαρμακευτικών συλλόγων σχεδόν 100 ετών. Επιπλέον, περιλαμβάνει μια σειρά από άλλες σημαντικές ρυθμίσεις για την Υγείας. Μεταξύ αυτών, οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, η υλοποίηση του προγράμματος παιδικής παχυσαρκίας, η συγκρότηση κινητών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δύο ετών

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έκανε μια γενική ανασκόπηση των πεπραγμένων στην Υγεία το τελευταίο διάστημα, μετά το τέλος της οξείας φάσης της πανδημίας. Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων, και όσον αφορά στο φάρμακο:

-Εξασφαλίστηκαν μεγάλες εκπτώσεις το 2022. Σε 920 εκατ. ευρώ κλειστών προϋπολογισμών, επιτεύχθηκε κέρδος για τους πολίτες ύψους 450 εκατ. ευρώ.
-Θεσμοθετήθηκε η λειτουργία επιτροπών αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης.
-Ενισχύθηκε ο προϋπολογισμός και θεσμοθετήθηκαν επενδυτικές ευκαιρίες.
-Δημιουργήθηκε πλαίσιο προστασίας των φθηνών φαρμάκων.
-Ενισχύθηκε το πλαίσιο των κλινικών δοκιμών και διασφαλίζεται η καινοτομία.

Αναβάθμιση ΕΟΠΥΥ

-Αύξηση προϋπολογισμού ιδιωτών παροχών.
-Ένταξη ποιοτικών δεικτών σε μαγνήτες αξονικούς, κλινικές και ΚΑΑ.
-Εφαρμογή real time ελέγχου.

Ενίσχυση του ΕΣΥ

-Αύξηση μισθών των γιατρών κατά 10% και επιπλέον επίδομα σε γιατρούς ΜΕΘ και Αναισθησιολόγους κατά 400 ευρώ τον μήνα, σε γιατρούς ΕΚΑΒ κατά 250 ευρώ και επιπλέον 1800 ευρώ του μισθού για όσους μετακινούνται στα νησιά.
-Αύξηση επιδόματος επικινδυνότητας σε νοσηλευτές στα 200 ευρώ και 1200 ευρώ για μετακίνηση στα νησιά.
-Διασφάλιση πόρων για αναβάθμιση 80 ΤΕΠ νοσοκομείων και διασφάλιση 1,5 δις ευρώ για την κτηριακή αναβάθμιση και υλικοτεχνική υποδομή.
-15.000 νέες προσλήψεις και αλλαγή του τρόπου εκπαίδευσης και κρίσεις γιατρών.
-Περισσότερες δυνατότητες για στελέχωση των νοσοκομείων με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και άνοιγμα του ΕΣΥ.
-Μεγάλη προτεραιότητα ο υγειονομικός χάρτης και η διοικητική και οικονομική ευελιξία των νοσοκομείων μέσω των ΝΠΙΔ για καλύτερες δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες. “Ήδη έχουμε αναγγείλει και έχουμε τους πόρους για 5 νέα νοσοκομεία (3 του Νιαρχος, 1 ογκολογικό στη Θεσσαλονίκης και 1 στην Κω) ενώ εξετάζουμε με μελέτη σκοπιμότητας τον χώρο για κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της Ανατολικής Αττικής”, ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Πλεύρης.
-Αύξηση τακτικού προϋπολογισμού στην υγεία κατά 1,4 δις ευρώ.
-Αύξηση κλινών ΜΕΘ από 550 σε 1300.
-Ενίσχυση των συνεργασιών με ιδιωτικό τομέα για αύξηση κλινών ΜΕΘ και μείωση επικουρικών κλινών.
-Ψηφιακή αναβάθμιση νοσοκομείων και δημιουργία ιατρικού φακέλου.
-Νέος τρόπος λειτουργίας της ΕΚΑΠΥ για διαφάνεια και εξοικονόμηση πόρων από τις προμήθειες του δημοσίου.

Υπουργείο ΥγείαςCovid-19Θάνος Πλεύρηςπροϋπολογισμός ΕΟΠΥΥδιαγνωστικές εξετάσεις