ΕΟΠΥΥ: Περιμένοντας τα έσοδα του clawback και στον προϋπολογισμό του 2022

Στα 6,82 δισ. ευρώ εκτιμώνται τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ για το 2022, με την Κυβέρνηση να γνωρίζει εξ αρχής ότι δεν θα είναι ικανά να καλύψουν τις ανάγκες περίθαλψης των σφαλισμένων. Όπως διαπιστώνεται από τον προϋπολογισμό του οργανισμού, τα έσοδα για το 20020 διαπιστώνονται μεν αυξημένα σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2021 (6,64 δισ. ευρώ), αλλά σίγουρα θα χρειαστούν αρκετά παραπάνω.

Για το 2021 τα συνολικά έσοδα τελικά έφτασαν στα 8,29 δισ. ευρώ, καθώς στα προϋπολογισθέντα έσοδα προστέθηκαν επιπλέον τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ από clawback και rebate φαρμάκων, και περί τα 200 εκατ. ευρώ από clawback κλινικών και διαγνωστικών κέντρων.

Από τα στοιχεία του προϋπολογισμού διαπιστώνεται το πόσο εκτός πραγματικότητας είναι η κατάρτισή του όσον αφορά ειδικά στο φάρμακό. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κονδύλι που προβλέπεται για τα νοσοκομειακά φάρμακα του ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα πέρυσι είχαν προβλεφθεί 87 εκατ. ευρώ και τελικά η δαπάνη έκλεισε στα 214 εκατ. ευρώ.  Η διαφορά βέβαια καταχωρήθηκε στα έσοδα ως clawback. Όμως και πάλι για το 2022 προβλέπονται  87 εκατ. ευρώ.

Διαπιστώνεται ακόμη ότι ο προϋπολογισμός για τη φαρμακευτική περίθαλψη ορίζεται όπως και πέρυσι στα 2.001 εκατ. ευρώ. Όμως τελικά η συνολική δαπάνη φαίνεται να έφτασε στα 3.166,7 εκατ. ευρώ.

Τι αναφέρει ο Κρατικός προϋπολογισμός

Πάντως το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης  εκτιμά για το 2022 πλεονασματικό για τον ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα στον προϋπολογισμό  που ψηφίστηκε στη Βουλή, αναφέρεται ότι το ισοζύγιο του ΕΟΠΥΥ για το οικονομικό έτος 2021 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε έλλειμμα ύψους 287 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2022 προβλέπεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 157 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του φορέα εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 312 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021. Η μεταβολή αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από ρυθμίσεις οφειλών, κατά 263 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της προβλεπόμενης ενίσχυσης της απασχόλησης, αλλά και στην αύξηση των μεταβιβάσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη της δαπάνης συμψηφισμού της αυτόματης επιστροφής (clawback) φαρμακευτικής δαπάνης, με ποσοστά επί των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και των δαπανών επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής.

ΕΟΠΥΥclawbackφαρμακευτική δαπάνηπροϋπολογισμός