ΕΟΠΥΥ: Σε αναζήτηση 50 εκατ. ευρώ για μείωση του clawback στους παρόχους

Με την οικονομική ασφυξία “φλερτάρουν” τα διαγνωστικά κέντρα εξαιτίας των υποχρεωτικών επιστροφών του κλάδου που τα οδηγεί σε συνεχή δανεισμό, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους έναντι του κράτους.

Ο κλάδος υπόκειται σε rebate που μεσοσταθμικά φθάνει το 20% του κύκλου εργασιών, αλλά και σε clawback που υπολογίζεται σε 22-24% του τζίρου ανάλογα με τη χρονιά, δημιουργώντας συνθήκες για ζημιογόνες χρήσεις, αφού στην καλύτερη περίπτωση το ποσοστό κέρδος ακόμη και των μεγαλύτερων κέντρων δεν ξεπερνά το 30%.

Στο πρόβλημα αυτό, έρχεται να προστεθεί και η πρόσφατη ενεργοποίηση από την ΗΔΙΚΑ των μηδενικών ή μειωμένων συμμετοχών από ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων για τη διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων, πράξη που είναι άγνωστο πόσο θα επιβαρύνει τα διαγνωστικά κέντρα, καθώς δεν υπάρχουν μητρώα ασθενών βάσει των οποίων θα μπορούσε να υπολογιστεί το νέο επιπλέον κόστος.

Τα παραπάνω προβλήματα έθεσαν υπόψιν του προέδρου του ΕΟΠΥΥ καθ. Βασίλη Πλαγιανάκου χθες το μεσημέρι, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Γιώργος Βουγιούκας και στο Δ.Σ. του συνδέσμου.

Ο κ. Βουγιούκας σημείωσε ότι ο κλάδος αυτή τη στιγμή υπόκειται σε τρεις διαφορετικές υποχρεωτικές επιστροφές: το rebate του 2018, το clawback του 2017 που έχει οριστεί να εξοφληθεί σε 36 δόσεις κα τους συμψηφισμούς για τα έτη 2013 – 2015. Εάν προστεθεί και το clawback του 2018, τότε τα διαγνωστικά θα αρχίσουν να έχουν πρόβλημα ρευστότητας, γιατί το ύψος των δόσεων θα είναι αθροιστικά υπέρογκο.

Ήδη οι απαιτήσεις που κατατέθηκαν για το 2018 φθάνουν τα 470 εκ. ευρώ, σε έναν προυπολογισμό της τάξης των 368 εκ ευρώ. Οι αρχικές εκτιμήσεις υπολογιζαν το clawback στο 24%, όμως με μια “ένεση” ύψους 11,5 εκατ. ευρώ, από τον ΕΟΠΥΥ στον προϋπολογισμό για τα διαγνωστικά το ποσοστό έπεσε στο 22%.

Τώρα ο ΠΑΣΙΔΙΚ αντιπρότεινε την εξεύρεση ποσού από τους ευρωπαίους ασφαλισμένους ύψους 50 εκ. ευρώ, το οποίο αναζητούσε ο προηγούμενος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ καθ. Σωτ. Μπερσίμης, όμως ο κ. Πλαγιανάκος, επισήμανε ότι αφορά τα έτη 2013-2015, οπότε δεν είναι ποσό που μπορεί να ανευρεθεί άμεσα.

Ο κ. Βουγιούκας αντιπρότεινε να αντληθούν περίπου 50 εκ. ευρώ από τα υπερπλεονάσματα και να διαμοιραστούν αναλογικά στους παρόχους υγείας του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μειωθεί το clawback του 2018.

Ο κ. Βουγιούκας, κατά τη συνάντηση τόνισε ότι το 2019 ο κλάδος δεν θα δεχθεί καθόλου clawback, επισημαίνοντας πως το 2013 που εφαρμόστηκε, ήταν ένα προσωρινό μέτρο μέχρι το κράτος να μπορέσει να λάβει μέτρα περιστολής της σπατάλης. Τώρα, 6 χρόνια μετά, έχουν ήδη εφαρμοστεί περιορισμοί στη συνταγογράφηση, διαγνωστικά πρωτόκολλα, εφαρμογή του ICD 10, οπότε ότι έχει μείνει, αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού.

clawbackΠΑΣΙΔΙΚΕΟΠΥΥ