Εως τέλος Ιουνίου οι συμβάσεις οικογενειακών παιδιάτρων με ΕΟΠΥΥ – Επιπλέον κίνητρα για προσωπικούς γιατρούς αναζητά το υπουργείο Υγείας

Παραμένουν οι υπάρχουσες συμβάσεις με τους ιδιώτες παιδιάτρους που ασκούν το ρόλο οικογενειακού γιατρού για τα παιδιά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, δίνεται παράταση στις συμβάσεις τους έως το τέλος Ιουνίου. Το υπουργείο Υγείας στο μεταξύ βρίσκεται σε επεξεργασία κινήτρων για την αύξηση της συμμετοχής γιατρών στο νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού που προς το παρόν έχει τεθεί σε εφαρμογή για τους ενηλίκους, ωστόσο σκοπός είναι να επεκταθεί και στα παιδιά.

Πιο αναλυτικά, ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε πώς με το άρθρο 66 του Ν. 5034/2023 (‘Α 69) παρατείνονται οι υφιστάμενες συμβάσεις των ιδιωτών οικογενειακών ιατρών παιδιάτρων ΕΟΠΥΥ μέχρι 30.06.2023, ανεξαρτήτως του χρόνου λήξεως της σύμβασής τους με τους ίδιους όρους.

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση ο ΕΟΠΥΥ επισημαίνει ότι στο ίδιο άρθρο προβλέπεται η μηνιαία αποζημίωση των ανωτέρω για το χρονικό διάστημα από 01.4.2023 έως 30.06.2023 με το ποσό των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

Αυτή είναι η αμοιβή των οικογενειακών γιατρών με βάση το προηγούμενο πλαίσιο. Το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε νέα μεταρρύθμιση για τον προσωπικό γιατρό που ήδη έχει ξεκινήσει, με τις αμοιβές για τους γιατρούς να υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τώρα και να καταλήγουν πολύ μεγαλύτερες εφόσον ένας γιατρός εγγράφει μεγάλο αριθμό πολιτών στην ευθύνη του.

Το σύνολο των προσωπικών γιατρών σήμερα – για τους ενηλίκους – είναι 3.397, από τους οποίους οι 2.238 είναι γιατροί της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δηλαδή των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ και οι 1159 είναι ιδιώτες γιατροί. Σε προσωπικό γιατρό έχουν εγγραφεί 4.836.968 πολίτες, ενώ υπάρχουν 1.524.802 διαθέσιμες θέσεις για εγγραφή. Παράλληλα, τα ραντεβού που έχουν κλειστεί έχουν ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε επιπλέον κίνητρα προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών που συμμετέχουν ως προσωπικοί γιατροί. Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συζητήσεις με τους επαγγελματικούς συλλόγους των γιατρών προκειμένου να αποφασιστεί ένα πλαίσιο κινήτρων με βάση και το τι θέλουν οι ίδιοι οι γιατροί. Ο στόχος είναι να αυξηθούν οι ιδιώτες που συμμετέχουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού ξεκίνησε με γενικούς γιατρούς και παθολόγους, όμως στη συνέχεια το υπουργείο Υγείας έδωσε τη δυνατότητα συμμετοχής ακόμη δέκα ιατρικών ειδικοτήτων, όπως για παράδειγμα καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, κ.ά. Σκοπός είναι η εξυπηρέτηση χρονίως πασχόντων, προκειμένου να έχουν ως προσωπικό γιατρό τον δικό τους γιατρό που έτσι και αλλιώς τους παρακολουθεί σε τακτική βάση.

ΠΦΥπαιδίατροιπροσωπικός γιατρόςΕΟΠΥΥοικογενειακός γιατρός