Εως τέλος της εβδομάδας η προσαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τα φάρμακα που έχουν έλλειψη – Προχωρούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων

Ξεδιπλώνεται σταδιακά ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων. Μετά την ανάρτηση λίστας από τον ΕΟΦ που περιλαμβάνει φάρμακα ευρείας χρήσης και τα εναλλάξιμα τα οποία μπορούν να επιλέγουν οι πολίτες σε περίπτωση έλλειψης, χθες εκδόθηκε η εγκύκλιος που προβλέπει μόνο ηλεκτρονική συνταγογράφηση ελλειπτικών σκευασμάτων. Στο πεδίο της συνταγογράφησης εκκρεμεί η προσαρμογή του συστήματος ώστε για συγκεκριμένες κατηγορίες να δίνεται η δυνατότητα συνταγογράφησης από τους γιατρούς μόνο με τη δραστική ουσία.

Είναι ένα από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας με σκοπό να ομαλοποιηθεί η διάθεση περίπου 150 – 160 σκευασμάτων. Οπως είχε ενημερώσει ο ΕΟΦ τους δημοσιογράφους Υγείας την περασμένη εβδομάδα, για 94 κατηγορίες δραστικών ουσιών δε θα μπορεί ο γιατρός να “κλειδώνει” εμπορική ονομασία σκευάσματος, αλλά η συνταγογράφηση θα είναι εφικτή μόνο με βάση τη δραστική ουσία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΗΔΙΚΑ βρίσκεται στη φάση προσαρμογής του συστήματος, μια διαδικασία όχι ιδιαίτερα απλή, καθώς απαιτεί παρεμβάσεις σε διάφορα επίπεδα και σημεία της πλατφόρμας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Η εκτίμηση είναι ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμο το σύστημα και έτσι θα προστεθεί ακόμη ένα “λιθαράκι” στην προσπάθεια εξομάλυνσης των πολλαπλών ελλείψεων. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά έως και 500 σκευάσματα διατίθενται ελεγχόμενα λόγω διάφορων προβλημάτων στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης. Η απόφαση που έχει λάβει η ΗΔΙΚΑ σχετικά με τη συνταγογράφηση μόνο με βάση τη δραστική ουσία δεν έχει χρονικό ορίζοντα. Ωστόσο, σε αυτή τονίζεται ότι θα υπάρχει ενημέρωση ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναλόγως το πώς κινείται η αγορά και τι ελλείψεις παρουσιάζονται.

Μόνο με ηλεκτρονική συνταγή θα δίνονται από τα φαρμακεία τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη

Στο μεταξύ, χθες εκδόθηκε η εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη θα χορηγούνται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή. Το μέτρο εφαρμόζεται για λόγους προάσπισης και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, όπως τονίζεται στην εγκύκλιο. Πρόκειται για τα σκευάσματα που περιλαμβάνονται στη λίστα φαρμάκων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και για τα οποία απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές και η ενδοκοινοτική διακίνηση.

Χειρόγραφη συνταγογράφηση των φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχονται στον εκάστοτε κατάλογο του ΕΟΦ, θα γίνεται μόνο στις εξής περιπτώσεις:

-Όταν πρόκειται για ασφαλισμένους φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

– Όταν πρόκειται για πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για ευρωπαίους πολίτες που δεν κατέχουν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας).

– Τέλος, όταν πρόκειται για μετανάστες που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ.

Για τις παραπάνω κατηγορίες, η χειρόγραφη συνταγή θα καταχωρείται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το φαρμακείο στο οποίο εκτελείται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ.

ηλεκτρονική συνταγογράφησηΕΟΦέλλειψη φαρμάκωνηλεκτρονικη συνταγηδραστική ουσία