Επέλαση της Όμικρον και στην Ελλάδα-Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Αττική

Ραγδαία φαίνεται να είναι πλέον η επέλαση της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα, γεγονός που ανησυχεί έντονα τις υγειονομικές αρχές. Αν και ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί το πόση έκταση έχει λάβει η διασπορά της Παραλλαγής Όμικρον, οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και για το λόγο αυτό θα συνεδριάσει τη Δευτέρα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Θεοκλή Ζαούτη, πρόεδρο του ΕΟΔΥ, “Η εικόνα της μετάλλαξης στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, είναι ως εξής: Έχουμε 33 επιβεβαιωμένα κρούσματα Όμικρον στην Ελλάδα. Αυτά είναι κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί με έλεγχο για το γονίδιο της μετάλλαξης Όμικρον. Τα 18 από τα 33 βρίσκονται στην Κρήτη. Πέρα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουμε 98 ύποπτα κρούσματα που έχουν το PCR που δείχνει σχεδόν με 98%, 99% σιγουριά πως η μετάλλαξη είναι Όμικρον.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι τα περιστατικά αυτά με Όμικρον έχουν ήπια συμπτώματα με διάρκεια συμπτωμάτων μέσης διάρκειας 3 ημέρες. Έχουν νοσηλευτεί δυο άτομα από αυτά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, χωρίς να εμφανίσουν επιπλοκή της νόσου.

“Αναμένεται και στη χώρα μας αύξηση στη μετάλλαξη Όμικρον τις επόμενες μέρες και ο σκοπός, όπως έχετε ήδη ακούσει, είναι να μειώσομε τη διασπορά με τα μέτρα που ήδη γνωρίζουμε, τη χρήση της μάσκας, τα self test. Έχουμε δει μια αύξηση στα self test τις τελευταίες μέρες που δείχνει πως οι πολίτες όλοι προσπαθούν να κάνουν μια ινχηλάτηση από μόνοι τους”.

Κρούσματα στην Αττική

Σχετικά με τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, ο κ. Ζαούτης ανέφερε ότι “Η αύξηση στα κρούσματα σίγουρα συμπεριλαμβάνει και κρούσματα από τη μετάλλαξη Όμικρον, αλλά δεν είναι μόνο η Όμικρον που οδηγεί στην αύξηση των κρουσμάτων που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες. Έχουμε και μία αύξηση σημαντική στη χρήση των self-test, κάτι που συγκριτικά με προηγούμενες ημέρες δεν είχαμε. Και έτσι αναμένεται να ανέβει το ποσοστό των κρουσμάτων λόγω των self-test. Δηλαδή βρίσκουμε περισσότερα κρούσματα που δεν θα βρίσκαμε εάν δεν κάναμε τόσα πολλά self-test”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά και την έκρηξη των τελευταίων ημερών, τα ενεργά κρούσματα στην Αττική έχουν ξεπεράσει τις 18.000 επισήμως και λογικά είναι πάνω από 50.000. Αυτό σημαίνει απλά ότι το 1% της ευρύτερης Περιφέρειας νοσεί από κορονοϊό και άρα μεταδίδει.

Με δεδομένο ότι η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται 70 φορές πιο γρήγορα από τη Δέλτα, το επόμενο τριήμερο, το ενδεχόμενο να υπάρξει έντονη μετάδοση είναι σχεδόν δεδομένο. Για το λόγω αυτό συνεδριάζει εκτάκτως τη Δευτέρα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με βασικό στοιχείο τις νέες διαγνώσεις κορονοϊου. Φυσικά κα δεν θα έχει φανεί η επίπτωση των Χριστουγέννων αλλά η τήρηση των νέων μέτρων και οι εκτιμήσεις σε τι θα μεταφραστεί η η κινητικότητα αυτή, θα προσδιορίσουν το ποια μέτρα θα εφαρμοστουν την Πρωτοχρονιά.

ΕΟΔΥκορονοϊόςύποπτα κρούσματαεπιδημιαΑττικήΝέα παραλλαγή Ομικρον