Επενδύσεις 605 εκατ. ευρώ στο «Ελλάδα 2.0» από φαρμακευτικές

Σε 604.849.335,12 ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός των προτάσεων που κατατέθηκαν στη δράση: «Μεταρρυθμίσεις του Συστήματος Clawback & Συμψηφισμός του με Ερευνητικές & Επενδυτικές Δαπάνες», από τις δικαιούχους φαρμακευτικές εταιρείες. Η αιτούμενη επιχορήγηση ανέρχεται σε 292.294.707,01 ευρώ.

Η δράση έχει προϋπολογισμό 250.000.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και φορέας υλοποίησής της είναι η γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Μέχρι την 28η.4.2022, καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, κατατέθηκαν στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) 65 αιτήματα ενίσχυσης, από 40 δυνητικούς δικαιούχους.

Τα 50 αιτήματα αφορούν επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α). Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτών, ανέρχεται σε 403.486.170,77 ευρώ και η αιτούμενη επιχορήγηση σε 213.607.973,94 ευρώ. Τα υπόλοιπα 15 αιτήματα σχετίζονται με την ενίσχυση παραγωγικών επενδυτικών σχεδίων. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους διαμορφώνεται σε 201.363.164,35 ευρώ και η αιτούμενη επιχορήγηση σε 78.686.733,07 ευρώ.

Σημειώνεται πως, βάσει της πρόσκλησης, οι δικαιούχοι είχαν τη δυνατότητα υποβολής έως τριών αιτημάτων ενίσχυσης έργων Ε&Α και έως τριών επενδυτικών σχεδίων, αντίστοιχα.

Ο αρμόδιος για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Τα αιτήματα ενίσχυσης επενδύσεων Έρευνας και Ανάπτυξης, καθώς και παραγωγικών επενδυτικών σχεδίων, που υποβλήθηκαν, στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής δράσης του “Ελλάδα 2.0” για το clawback, έφτασαν σε σημείο να υπερκαλύψουν τον προϋπολογισμό. Οι σημαντικές επενδύσεις που θα υλοποιηθούν, στο πλαίσιο της δράσης, από τη φαρμακοβιομηχανία, αναμένεται να δημιουργήσουν τουλάχιστον 2.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε: «Από την πρώτη μέρα που θεσπίσαμε το φαρμακευτικό clawback είχε φανεί ότι θα ήταν ένα πολύ ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο για την ελληνική οικονομία. Όμως, η ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης του έδωσε μια εντελώς διαφορετική δυναμική και τα αποτελέσματα είναι οι προφανείς κατατεθείσες προτάσεις. Επενδυτικά σχέδια αξίας 605 εκατομμυρίων ευρώ από μεγάλες εταιρείες που θα μεταμορφώσουν την Ελλάδα σε μία από τις πιο ισχυρές χώρες παραγωγής φαρμάκου στον κόσμο. Και όλα αυτά από την εφαρμογή μιας έξυπνης ιδέας σε συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υγείας. Καλωσορίζουμε τα επενδυτικά αυτά σχέδια και δεσμευόμαστε να εργαστούμε με τους επενδυτές για να υλοποιηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά για το καλό του ελληνικού λαού όλες αυτές οι σπουδαίες επενδύσεις».

Βασικά χαρακτηριστικά δράσης

Ø    Στόχος της είναι:

§    η μεταρρύθμιση του συστήματος clawback για τον μεσοπρόθεσμο δραστικό περιορισμό του και

§    ο ταυτόχρονος συμψηφισμός επιστροφών clawback με δαπάνες που γίνονται στην Ελλάδα και αφορούν κλινικές μελέτες, δαπάνες για Ε&Α ή παραγωγικές επενδυτικές δαπάνες των υπόχρεων για την επιστροφή εταιρειών, χρονικής περιόδου 2021-2023.

Ø    Πρόκειται για τον συμψηφισμό αυτόματης επιστροφής clawback με ποσοστά επί των δαπανών Ε&Α και των δαπανών επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής.

Ø    Απευθύνεται σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις που υποχρεούται σε καταβολή ποσού αυτόματης επιστροφής (clawback) της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.

 

 

 

 

 

πηγή: απεμπε

Clawback ΕΟΠΥΥΆδωνις ΓεωργιάδηςΤαμείο Ανάκαμψης