Έπεσαν κάτω από τoυς 3.000, οι νοσηλευόμενοι λόγω κορονοϊού

Με σημαντικό ρυθμό υποχωρούν οι νοσηλείες λόγω κορονοϊού παρά τα αυξημένα κρούσματα, και πλέον καταγράφονται σε περίπου 2960. Το γεγονός αυτό, αφενός αποδίδεται στην χαμηλή νοσηρότητατα που προκαλεί η επικρατούσα Μετάλλαξη Όμικρον, αφετέρου επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι οδεύουμε ώστε ο ιός τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, να μην επηρεάσει την καθημερινότητά μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε απλές κλίνες νοσηλεύονται περίπου 2.200 ασθενείς και σε άλλες ειδικές κλίνες (ΜΑΦ, ΜΕΘ κλπ) άλλοι 760. Μάλιστα οι διασωληνωμένοι είναι περίπου 385.

Με δεδομένο ότι έχουμε καθημερινά 14.500  νέα κρούσματα αλλά πτώση στις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση των επιστημόνων ότι η Μετάλλαξη Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρά περιστατικά νόσησης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι την περίοδο 24 Ιανουαρίου 2022 έως 21 Φεβρουαρίου 2022, από τον έλεγχο των 1005 δειγμάτων, αναγνωρίστηκαν συνολικά 932 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος. Τα 922 αφορούν στο στέλεχος Omicron (B.1.1.529) και τα 10 αφορούν στο Delta. Βλέπουμε δηλαδή το 99% των κρουσμάτων να είναι η Μετάλλαξη Όμικρον.

Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 523.000 κρούσματα. Παρόλ’ αυτά το ίδιο διάστημα σημειώθηκε μείωση στο μέσο αριθμό νοσηλευόμενων συμπολιτών μας την ημέρα λόγω covid-19, από 491 σε 361. Δηλαδή είχαμε μια υποχώρηση της τάξης του 27%! Η υποχώρηση συνεχίστηκε καθώς ήδη οι νέες νοσηλείες έχουν πέσει στις 290 την ημέρα.

Παράλληλα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο υποχώρησαν και οι διασωληνώσεις σε 460 από 665 και πλέον είναι 393.

Όλα τα τα παραπάνω συνάδουν στο γεγονός ότι ναι μεν ο εμβολιασμός και δη με την τρίτη δόση συνέβαλε σημαντικά, αλλά και η ίδια η Μετάλλαξη Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρά περιστατικά κορονοϊού. Αν και είναι πρώιμο να το πούμε, φαίνεται πως όντως ο κορονοϊό τείνει να γίνει ενδημικός, με την συμβολή βεβαίως του εμβολισμού.

Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων

Οι επιστήμονες πάντως παρά την αισιοδοξία που υπάρχει, τονίζουν ότι ακόμη πρέπει να είμαστε όλοι προσεχτικοί. Την ίδια βέβαια δεν αποτελεί έκπληξη η απόφαση για άρση της υποχρέωσης της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από αύριο, μέσα στη δίνη του Καρναβαλιού και των εξορμήσεων λόγω Καθαρής Δευτέρας.

Να σημειώσουμε ότι Καρναβαλικές εκδηλώσεις θα γίνουν σε δημόσιους χώρους και είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει συγχρωτισμός. Μπορεί να μην έχουμε μεγάλες διοργανώσεις όπως πριν από 2020, όμως δεν βγήκε καμιά επίσημη εισήγηση και απαγόρευση.

Έτσι είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει διασπορά του ιού και θα σημειωθεί πιθανότατα αύξηση κρουσμάτων, καθώς η Μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί σταθερά επαναμολύνσεις, όμως αυτό δεν φοβίζει.  Ειδικά εμβολισμένοι και ήδη νοσήσαντες με τη μετάλλαξη αυτοί δεν πρόκειται να “κολλήσουν” τον ιό, όμως όσοι είχαν νοσήσει με τη Μετάλλαξη Δέλτα και νωρίτερα, κα να βρεθούν ξανά θετικοί δεν θα έχει κάποια επίπτωση για την υγεία τους.

Να υπενθυμίσουμε ακόμη και δύο σημαντικές επισημάνσεις του ΕΟΔΥ:

1. Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι η Μετάλλαξη Όμικρον2 μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα σε σχέση με την Όμικρον δεν τίθεται θέμα επαναμόλυνσης, καθώς τα αρχικά δεδομένα μελετών υποδεικνύουν ότι η αρχική μόλυνση με την Όμικρον παρέχει ισχυρή προστασία έναντι επαναμόλυνσης. Σημειώνεται ότι η Όμικρον 2 τείνει πλέον να επικρατήσει και είναι πιο μεταδοτική.

2. Τα εμβόλια παρέχουν σημαντική ασφάλεια έναντι της Μετάλλαξης Όμικρον. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η αποτελεσματικότητα της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου έναντι μόλυνσης SARS-CoV-2 εκτιμήθηκε σε 62% σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους, ενώ η αποτελεσματικότητα της αναμνηστικής δόσης ανεβαίνει σε 87% και 91% έναντι θανάτου από COVID-19 και διασωλήνωσης, αντίστοιχα, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους.

ΕΟΔΥκρούσματακορονοϊόςνοσηλείεςμετάλλαξη Όμικρον