“Έπεσαν” οι υπογραφές για την συμφωνία των φαρμάκων της Ηπατίτιδας C

Σε έντονους ρυθμούς κινείται η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, προωθώντας σταδιακά την ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων  που έχουν βαλτώσει εδώ και μήνες. Χθες ολοκληρώθηκε και τυπικά η διαδικασία της διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C με τις δύο εταιρείες -Gilead και MSD- να υπογράφουν τις σχετικές συμβάσεις. Σειρά παίρνουν τώρα οι διαδικασίες για την υπογραφή συμβάσεων οι οποίες προμηθεύουν τα ελληνικά νοσοκομεία με ανοσοσφαιρίνες.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την ηπατίτιδα ολοκληρώθηκε με εξασφάλιση σημαντικών εκπτώσεων από τις δύο εταιρείες, θέτοντας τα σκευάσματα της τρίτης εταιρείας που συμμετείχε, Abbvie, εκτός της θετικής λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Στη διαπραγμάτευσης για τις ανοσοσφαιρίνες συμμετέχουν 4 εταιρείες, η Βιανέξ, CSL Behring, Takeda και Innovis. Βέβαια οι εν λόγω θεραπείες όσον αφορά στην τιμολόγηση λειτουργού σε διαφορετικό πλαίσιο καθώς η διαμόρφωση της τιμής δεν έχει να κάνει με κόστος παραγωγής που το προσδιορίζει η κάθε εταιρεία. Πρόκειται για θεραπείες (αντισώματα) προερχόμενες από αίμα και η παραγωγική διαδικασία δεν έχει καμία σχέση με τη διαδικασία των φαρμάκων. Επί της ουσίας επιδιώκεται η διαμόρφωση ενός κλειστού προϋπολογισμού ενταγμένου στο συνολικό προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης για τα νοσοκομεία.

Μία σχετική πρώτη προσπάθεια είχε γίνει με διάταξη της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία είχε θεσμοθετήσει ένα ευρύτερο κλειστό προϋπολογισμό για όλα τα παράγωγα αίματος. Ο προϋπολογισμός αυτός δεν είχε εφαρμοστεί.

Να σημειωθεί ότι  σε διεθνές επίπεδο υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ανοσοσφαιρίνες όταν η παραγωγή δεν μπορεί να ανταποκριθεί. “Πλουσιότερα” συστήματα υγείας καταφέρνουν να εξασφαλίζουν τις θεραπείες και η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες “σειρά” στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης παίρνουν ανοσοθεραπείες για ογκολογικούς ασθενείς, ρευματοειδη αρθρίτιδα κ.α.

Σημαντική εκκρεμότητα πάντως εξακολουθεί να παραμένει η Επιτροπή Αξιολόγησης η οποία και θα πρέπει να προωθήσει τα όποια φάρμακα περνούν από διαπραγμάτευση στη θετική λίστα. Εδώ αναμένεται άμεσα να υπάρχει κάποια δημοσιοποίηση ώστε να μπορούν να συνταγογραφούνται και τα φάρμακα της ηπατίτιδας. Από κει και πέρα υπάρχουν μια σειρά νέα φάρμακα και γενόσημα που θα πρέπει να ενταχθούν στο θετικό κατάλογο άμεσα.

Επιτροπή Διαπραγμάτευσηςανοσοθεραπείαηπατίτιδα C