Επίδομα εξωσωματικής και κρυοσυντήρης ωαρίων, φορολογικές εκπτώσεις για προϊόντα εμμήνου ρύσεως – Πολιτικές με επίκεντρο τη γυναίκα

Πρωτοβουλίες με επίκεντρο τη γυναίκα ετοιμάζει για την επόμενη τετραετία η κυβέρνηση, εφόσον οι πολίτες εμπιστευτούν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία. Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ανακουφιστικά μέτρα για τις γυναίκες σε σχέση με την έμμηνο ρύση και την εμμηνόπαυση, ενώ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επίδομα εξωσωματικής και κρυοσυντήρησης ωαρίων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε πριν λίγα 24ωρα ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Mega, η μικρή του κόρη του έβαλε την ιδέα για πολιτικές που σχετίζονται με τον κύκλο των γυναικών και την εμμηνόπαυση. “Ήταν ένα θέμα το οποίο δεν είχε περάσει από το μυαλό μου και λογικό είναι, ενδεχομένως, σ’ ένα πολιτικό σύστημα το οποίο ανδροκρατείται αυτά τα ζητήματα να μην μας απασχολούν σε τέτοιο βαθμό. Ήταν η μικρή μου κόρη η οποία μου είπε: ‘κοίταξε, άλλες χώρες κάνουν πράγματα για τα ζητήματα αυτά. Δίνουν φορολογικές εκπτώσεις για τα προϊόντα που έχουν να κάνουν με την έμμηνο ρύση, ασχολούνται με το θέμα της εμμηνόπαυσης. Μήπως πρέπει και εσύ να κάνεις κάτι για αυτό;’”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, και πρόσθεσε: “Εδώ οι γυναίκες έχουν ένα πρόσθετο κόστος κάθε μήνα το οποίο οι άνδρες δεν το έχουν. Δεν πρέπει με κάποιο τρόπο αυτό να το αντιμετωπίσουμε; Άρα, έχουμε εξετάσει το τι έχουν κάνει και άλλες χώρες, και η Ισπανία σε αυτό έχει κάνει ενδιαφέροντα βήματα και πιστεύω ότι σύντομα θα μπορούμε κι εμείς να κάνουμε ανακοινώσεις”.

Περίπου μία ημέρα νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας είχε κάνει λόγο για επίδομα που θα βοηθάει τις γυναίκες στο μεγάλο κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς και της κρυοσυντήρησης ωαρίων. Οπως επεσήμανε σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Alpha), αυξάνεται η συμμετοχή στη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεται στο πλαίσιο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ώστε οι γυναίκες να μην πληρώνουν συμμετοχή στα φάρμακα και να ενθαρρύνονται να κάνουν περισσότερους κύκλους εφόσον το επιθυμούν. Παράλληλα, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζεται επίδομα με εισοδηματικά κριτήρια τόσο για εξωσωματική γονιμοποίηση, όσο και για κρυοσυντήρηση ωραρίων, την οποία επιλέγουν όλο και περισσότερες γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ολα αυτά τη στιγμή που “τρέχει” πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφιών και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι δωρεάν μαστογραφίες που απευθύνονται σε γυναίκες από 50 έως 69 ετών έχουν βοηθήσει στο να εντοπιστούν περίπου 7000 γυναίκες με ευρήματα σε πρώιμο στάδιο. Πρόκειται για περιπτώσεις που δεν είχαν εξεταστεί και πιθανόν να εξετάζονταν πολύ αργότερα, εάν δεν τις … αναζητούσε το κράτος. Αυτές οι γυναίκες έχουν πάρει ήδη το δρόμο της θεραπείας, αυξάνοντας τις πιθανότητες της ίασής τους.
Στο ίδιο πλαίσιο θα είναι και το πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το επόμενο κατά σειρά πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας. Απευθύνεται σε γυναίκες 21 έως 65 ετών και ήδη έχει γίνει η πρόσκληση προς τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα που επιθυμούν να συμμετέχουν. Ωστόσο, ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται προσωρινά η εφαρμογή της δράσης έως ότου ολοκληρωθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στο άρθρο 78 του Ν. 5041/2023 (Ά 87). Σκοπός είναι να διασφαλιστεί περαιτέρω η ποιότητα του προγράμματος, αφού θεσπίζεται διαδικασία προληπτικού ποιοτικού ελέγχου της τήρησης των τεχνικών προδιαγραφών για την εξέταση HPVDNA test.

Δωρεάν μαστογραφίεςκρυοσυντήρηση ωαρίωνεξωσωματική γονιμοποίησηκαρκίνος του τραχήλου της μήτρας