Επιδότηση στον ΕΟΠΥΥ καλούνται να καταβάλλουν τα διαγνωστικά κέντρα

Έκτακτη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ καθ. Βασίλη Πλαγιανάκο θα έχουν εκπρόσωποι των πέντε μεγάλων διαγνωστικών κέντρων που πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις πυρηνικής ιατρικής, εξαιτίας περικοπής του προϋπολογισμού του οργανισμού για τα ραδιοφάρμακα, με κίνδυνο να επωμιστούν οι ασθενείς το επιπλέον κόστος

Οι εκπρόσωποι της Βιοϊατρικής, του Ιατρόπολις, του Ιατρικού Αθηνών, του Metropolitan και του Υγεία, έστειλαν ήδη από την περασμένη Παρασκευή σχετική επιστολή, αναλύοντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Επισημαίνουν μάλιστα, ότι από την ερχόμενη Πέμπτη σταματούν οι ίδιοι να προμηθεύονται το ραδιοφάρμακο, το οποίο πλέον αποτελεί ευθύνη του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των ασφαλισμένων του.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ για το 2018 στην κατηγορία Διαγνωστικό Ραδιοφάρμακο, μειώθηκαν κατά 38% έναντι του 2017 με την τελευταία απόφαση του υπουργείου Υγείας (ΦΕΚ Β-2276), στα 5 εκ. ευρώ, από 6,9 εκ ευρώ.

Με τους Πίνακες Clawback για το πρώτο εξάμηνο του 2018, καταλογίστηκε στις εταιρίες, στην κατηγορία Υπηρεσίες Διαγνωστικών Εξετάσεων και πράξεων και στην υποκατηγορία παρεχόμενης υπηρεσίας υγείας «Διαγνωστικό Ραδιοφάρμακο» ποσοστό clawback 46,15% επί της υποβαλλόμενης δαπάνης.

Η συνολική δαπάνη για το 2018 θα ξεπεράσει τα 9 εκ. ευρώ και προφανώς η επιβάρυνση για τις εταιρίες θα είναι μεγαλύτερη των 4 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η δαπάνη για το 2019 θα είναι επίσης αυξημένη καθότι το ραδιοφάρμακο υπάγεται πλέον σε ΦΠΑ 24%, ενώ έως τον Ιανουάριο του 2019 υπαγόταν σε ΦΠΑ 6%.

Με δεδομένη την ζήτηση των 11.500 εξετάσεων σε ετήσια βάση, το συνολικό κόστος για την προμήθεια του ραδιοφαρμάκου για τις εταιρείες θα φτάσει τουλάχιστον ποσό των 10 εκ. ευρώ (11.500 δόσεις Χ 881,02€), ποσό διπλάσιο από τα όρια του προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Απ΄ ευθείας επιδότηση του ΕΟΠΥΥ

Οι εταιρείες καταβάλλουν προς τον προμηθευτή τους άμεσα την αξία αγοράς του ραδιοφαρμάκου για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, ενώ στα υποβαλλόμενα από τις εταιρείες τιμολόγια προς τον Οργανισμό για την αποζημίωση της αξίας των ραδιοφαρμάκων, δεν περιλαμβάνεται κέρδος.

Οι εταιρίες δηλαδή καλούνται να αγοράζουν από τον προμηθευτή στην τιμή αγοράς και να αποζημιώνονται αυτές και όχι ο προμηθευτής, με περικοπή άνω του 45%.
Με άλλα λόγια, καλούνται τα διαγνωστικά κέντρα να επιδοτούν άμεσα και με μετρητά την αξία της εξέτασης.

Και αντί να επωμιστεί το clawback ο προμηθευτής (παραγωγός), όπως συμβαίνει συνολικά στο φάρμακο, αλλά και στα ειδικά υλικά, το επωμίζονται οι πάροχοι που εκτελούν την εξέταση, προμηθεύονται το Ραδιοφάρμακο και διαβιβάζουν το παραστατικό αγοράς στον ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, το πρόβλημα δείχνει να είναι βαθύτερο και ίσως με πολλές ερμηνείες:
Υπάρχει μόνο ένας προμηθευτής του συγκεκριμένου Ραδιοφαρμάκου στην Ελλάδα και το υπουργείο Υγείας δεν προχωρά σε διαπραγμάτευση ή άλλες ενέργειες με αποτέλεσμα το clawback να επιβαρύνει τους παρόχους και όχι τον παραγωγό.

Παράλληλα το υπουργείο αγνοεί επιδεικτικά τον ΕΟΦ ο οποίος έχει χαρακτηρίσει το Ραδιοφάρμακο ως φάρμακο, συνεπώς θα πρέπει να εφαρμοστούν οι σχετικές διατάξεις (κοστολόγηση, rebate-clawback στον ΚΑΚ, επιτροπή διαπραγμάτευσης κλπ).

Είναι η μοναδική περίπτωση όπου το clawback δεν επιστρέφει στο δημόσιο, αλλά είναι υπέρ του παραγωγού του ραδιοφαρμάκου, ο οποίος χαίρει ειδικής μεταχείρισης έναντι της υπόλοιπης φαρμακοβιομηχανίας.

Η τιμή του ραδιοφαρμάκου στην Ελλάδα είναι υψηλή σε σχέση με το εξωτερικό.

Τα δεδομένα

1. Οι μονάδες PET/CT είναι σήμερα μακράν το πλέον δαπανηρό διαγνωστικό τμήμα που ενσωματώνει επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ.
2. Οι πάροχοι εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ , με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό και το πλέον εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό.
3. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις από την φύση τους (χρήση ραδιοφαρμάκων, υψηλές δόσεις ακτινοβολίας) δεν ανήκουν σε αυτές όπου μπορεί να υπάρξει προκλητή ζήτηση.
4. Οι ιδιωτικές μονάδες καλύπτουν σχεδόν το 90% των αναγκών του Ελληνικού πληθυσμού και χωρίς αυτές, οι δυο μονάδες του δημόσιου τομέα είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Οι πάροχοι

Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων ζητούν:
Επαναφορά του συστήματος αποζημίωσης της αξίας των ραδιοφαρμάκων (pet/ct) ξεχωριστά από τις Ιατρικές Πράξεις Πυρηνικής Ιατρικής, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 113385/ΦΕΚ Β 35/14.01.2015 υπουργική απόφαση και
Άμεση αύξηση του προϋπολογισμού έτους 2018 και 2019, ώστε για το αμιγώς ιατρικό μέρος της εξέτασης/Ιατρική Πράξη (χωρίς το ραδιοφάρμακο) το προβλεπόμενο κονδύλιο να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων.

Σε αντίθετη περίπτωση, η βιωσιμότητα των τμημάτων PET/CT των εταιριών είναι εντελώς προβληματική, γεγονός που σημαίνει ότι με ευθύνη του ΕΟΠΥΥ θα είναι αδύνατη πλέον η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, οι οποίοι σε ποσοστό άνω του 90% καλύπτονται σήμερα από τις 5 εταιρείες .

Για όλους τους παραπάνω λόγους, από την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 οι πάροχοι θα συνεχίσουν τη συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ αποδεχόμενοι τους ασφαλισμένους για την εκτέλεση των πράξεων της εξέτασης pet/ct αλλά θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να φροντίσει για την προμήθεια του ραδιοφαρμάκου από τον πάροχο παραγωγής, καθότι οι εταιρίες αδυνατούν πλέον να αγοράζουν με ίδια χρήματα τα ραδιοφάρμακα.

ΕΟΠΥΥPET/CTΔιαγνωστικά Κέντραραδιοφάρμακο