Επιπλέον 30 εκ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ για την πρωτοβάθμια περίθαλψη

Ενίσχυση του φετινού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη κατά 30 εκ. ευρώ πρότεινε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτών παρόχων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στο πλαίσιο της αποχής που ξεκίνησε στην αρχή της εβδομάδας.

Η πρόταση αυτή, ήρθε μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Βασ. Πλαγιανάκος με το συντονιστικό όργανο των φορέων, κατά την οποία είχε προταθεί ανακατανομή του τρόπου επιβολής του clawback για τους παρόχους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η έναρξη της κινητοποίησης στην αρχή της εβδομάδας και η κλιμάκωση χθες με την συμμετοχή και των ιδιωτικών κλινικών στην παροχή υπηρεσιών για εξωνοσοκομειακή φροντίδα (εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις), οδήγησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου στην παραπάνω πρόσθετη παροχή των 30 εκ. ευρώ, η οποία όμως αφορά το 2019 και όχι το 2018 για τις επιβαρύνσεις του οποίου θέτουν θέμα οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας και προχωρούν στην κινητοποίηση.

Την συγκεκριμένη παροχή προτίθεται να δώσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και της επιτήρησης. Για τον ίδιο λόγο, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αναδρομικής αναπροσαρμογής του περσινού προϋπολογισμού του Οργανισμού, τόνισε όμως τη δυνατότητα μετάθεσης στο χρόνο της αποπληρωμής των υποχρεωτικών επιστροφών, με την πρόσφατη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Οι εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου έθεσαν και πάλι το θέμα της αδυναμίας καταβολής των υπέρογκων ποσών υποχρεωτικών επιστροφών, υπογραμμίζοντας τα προβλήματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων ή των ιατρείων και ανακοίνωσαν ότι θα συνεδριάσουν σήμερα το πρωί προκειμένου να αποφασίσουν για τη συνέχιση ή όχι της κινητοποίησης, αφού αξιολογήσουν προηγουμένως την πρόταση του υπουργού.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Σε σχετική ανακοίνωση του ΙΣΑ πάντως, σημειώνεται ότι η κινητοποίηση θα συνεχιστεί μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων. Υπενθυμίζουμε ότι στο αίτημα του συντονιστικού οργάνου περιλαμβάνεται η εξεύρεση 50 εκ. ευρώ για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μειωθεί κατά το αντίστοιχο ποσό η επιβάρυνση από την επιβολή του clawback.

clawbackιδιωτικές κλινικέςΔιαγνωστικά ΚέντραΑνδρέας Ξανθόςκινητοποίηση