Επηρεάζει το αλκοόλ και η καφεΐνη τον ύπνο μας; (Έρευνα)

Ο ανεπαρκής ύπνος θεωρείται από τους ερευνητές ως μια μη αναγνωρισμένη παγκόσμια ανησυχία για την υγεία.

Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται από συμπτώματα αϋπνίας. Και περίπου 70 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν μια διαταραχή ύπνου.

Οι άνθρωποι που είναι κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας από κακό ύπνο συνήθως πίνουν ποτά με καφεΐνη για να τους βοηθήσουν να μείνουν ξύπνιοι.

Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι μπορεί επίσης να πίνουν ποτά με  αλκοόλ τη νύχτα για να τους βοηθήσουν να κοιμηθούν.

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE  είναι η πρώτη γνωστή που εξετάζει το πώς η χρήση και των δύο ουσιών – καφεΐνης και αλκοόλ – επηρεάζει τον συνολικό ύπνο.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έκαναν χρήση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας και αλκοόλ τη νύχτα δεν αντιλήφθηκαν μείωση στην ποιότητα του ύπνου τους, παρά τις ουσίες που μειώνουν την αντιληπτή ποιότητα του ύπνου όταν μελετήθηκαν μεμονωμένα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η λανθασμένη αντίληψη μπορεί να οδηγήσει σε έναν συνήθη κύκλο αυτοθεραπείας τον οποίο  οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν, οδηγώντας σε κακή ποιότητα  ύπνου

Καφεΐνη, αλκοόλ και ύπνος: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Σύμφωνα με τον Frank Song, ερευνητή και υποψήφιο διδάκτορα κλινικής ψυχολογίας τετάρτου έτους στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και επικεφαλής συγγραφέας αυτής της μελέτης, παρόλο που προηγούμενη έρευνα είχε διδάξει στους ανθρώπους τις αρνητικές επιπτώσεις της καφεΐνης και ξεχωριστά, το αλκοόλ στον ύπνο, δεν είχε γίνει μελέτη που να διερευνά πώς οι δύο ουσίες μαζί επηρεάζουν τον ύπνο καθώς τα άτομα προχωρούν στη ζωή τους.

Όσον αφορά τη χρήση αλκοόλ, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2021 διαπίστωσε ότι η υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με χαμηλότερη ποιότητα ύπνου και μικρότερη διάρκεια ύπνου.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2019 ανέφερε ότι το αλκοόλ διαταράσσει τον ύπνο με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής σε ανωμαλίες του κιρκάδιου ρυθμού και της αύξησης των προβλημάτων ύπνου που σχετίζονται με την αναπνοή.

Όσον αφορά τη χρήση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 ανακάλυψε ότι η καφεΐνη μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη του ύπνου REM.

Και ενώ η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να αισθάνεται και να μένει ξύπνιο κατά τη διάρκεια της ημέρας, προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι η συνεχής χρήση της μπορεί να βλάψει τη συνολική ποιότητα του ύπνου.

Κάθε φλιτζάνι καφεΐνη μειώνει την ποσότητα του ύπνου κατά 10 λεπτά

Για αυτήν τη μελέτη, ο κ.Song και η ομάδα του χρησιμοποίησαν ψηφιακά καθημερινά εργαλεία τοπογραφίας για να μετρήσουν τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης και τις μετρήσεις που σχετίζονται με τον ύπνο 17 ανδρών, πλήρους απασχόλησης χρηματοοικονομικών εμπόρων για έξι εβδομάδες.

«Επιλέξαμε να στοχεύσουμε χρηματοοικονομικούς εμπόρους επειδή αυτός είναι ένας ενήλικος πληθυσμός που καταναλώνει τακτικά καφεΐνη και αλκοόλ, κάτι που γνωρίζουμε τόσο από την έρευνα όσο και από την εμπειρία μου – ήμουν αναλυτής επενδύσεων στη Wall Street και έτσι δούλεψα μαζί με πολλούς εμπόρους», είπε ο κ.Song στο Medical News Today

«Επίσης, το επάγγελμά τους απαιτεί υψηλή προσοχή και γνωστική ταχύτητα, και έτσι εκτιμούν την εγρήγορση και την πνευματική οξύτητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που νομίζω ότι αντιπροσωπεύει τον τρόπο ζωής πολλών εργαζόμενων ενηλίκων», είπε.

Όταν αναλύθηκαν μεμονωμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση καφεΐνης μείωσε την ποσότητα ύπνου των συμμετεχόντων στη μελέτη κατά 10 λεπτά κατά μέσο όρο ανά φλιτζάνι καφέ που κατανάλωσαν την προηγούμενη ημέρα.

«Είχαμε προβλέψει ότι θα βρίσκαμε πράγματι μια μείωση στη διάρκεια του ύπνου που προκαλείται από την καφεΐνη με βάση προηγούμενες έρευνες για την καφεΐνη και τον ύπνο», είπε ο κ.Song. «Μας εξέπληξε το μέγεθος της μείωσης — ήταν μεγαλύτερη από ό,τι περιμέναμε».

Διαπίστωσαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν αλκοόλ την προηγούμενη ημέρα ανέφεραν ότι είχαν μείωση 3% στην ποιότητα του ύπνου τους ανά ποτό κατά μέσο όρο.

«Είχαμε επίσης προβλέψει αυτή την πτώση με βάση όσα μάθαμε από προηγούμενη έρευνα για το αλκοόλ και τον ύπνο, οπότε αυτό μας έκανε νόημα», σχολίασε ο κ.Song.

Η συνήθης χρήση διεγερτικών μπορεί να κρύβει την πτώση της ποιότητας του ύπνου

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν πώς η χρήση καφεΐνης και αλκοόλ επηρέασαν την αντιληπτή ποιότητα ύπνου των συμμετεχόντων στη μελέτη, τα αποτελέσματα ήταν κάπως διαφορετικά.

«Είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί η αλληλεπίδραση με τον ίδιο τρόπο που ερμηνεύουμε τις ξεχωριστές επιδράσεις της καφεΐνης και του αλκοόλ στην ποσότητα/ποιότητα του ύπνου», εξήγησε ο κ.Song.

«Με βάση αυτό, βρήκαμε μια ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση όπου τα καταπραϋντικά αποτελέσματα της βραδινής κατανάλωσης αλκοόλ μετριάζουν ορισμένες από τις επιζήμιες επιπτώσεις της κατανάλωσης καφεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας στον ύπνο», επεσήμανε.

Ωστόσο, ο κ.Song και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι η συνήθης χρήση αλκοόλ για να ξεπεραστούν οι διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης και το αντίστροφο υποδηλώνει μια μορφή συμπεριφοράς αυτοθεραπείας μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη.

«Παρά το γεγονός ότι η καφεΐνη οδήγησε σε μειωμένη ποσότητα ύπνου, τα άτομα δεν αντιλήφθηκαν μείωση της ποιότητας του ύπνου. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη συνέχιση της αυτοθεραπείας παρά τις αρνητικές επιπτώσεις του στον ύπνο. Με άλλα λόγια, η συνήθης χρήση των δύο ουσιών θα μπορούσε να συγκαλύψει την πτώση της ποιότητας του ύπνου, αφήνοντας το άτομο να αγνοεί τον κακό ύπνο του» είπε ο κ.Song

 Γιατί η αυτοθεραπεία με αλκοόλ και  καφεΐνη βλάπτει τον ύπνο

Μετά την ανασκόπηση αυτής της μελέτης, ο Δρ Τζον Σάιτο, πνευμονολόγος στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Όραντζ Κάουντι και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιας Ευαισθητοποίησης της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου, είπε στο MNT ότι δεν εξεπλάγη από αυτά τα ευρήματα.

«Ως ηρεμιστικό, το αλκοόλ είναι μια νευροτοξίνη που καταστέλλει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα και μειώνει την επίγνωσή μας για το περιβάλλον μας», εξήγησε ο Δρ Σάιτο.

«Η καταστολή δεν είναι ύπνος. Όπως αναφέρθηκε, η κατανάλωση αλκοόλ πριν από τον ύπνο διαταράσσει σημαντικά τον κανονικό ύπνο αποκατάστασης. Ως διεγερτικό, η καφεΐνη αυξάνει την εγρήγορση εμποδίζοντας την αντίληψη του εγκεφάλου μας για την υπνηλία και έτσι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη διάρκεια του ύπνου μας» είπε ο Δρ Σάιτο

«Βραχυπρόθεσμα, η λήψη χημικών ουσιών για συμπτωματική ανακούφιση δεν είναι νέα και, επομένως, η παρατήρηση ότι η λήψη τόσο της καφεΐνης όσο και του αλκοόλ μαζί άλλαξε την αντίληψη της ποιότητας του ύπνου δεν ήταν έκπληξη. Ακριβώς όπως να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο καθημερινά και να παίρνεις κάνναβη και να αναφέρεις ότι ο πόνος δεν ήταν τόσο έντονος όσο αναμενόταν», είπε.

Η MNT μίλησε επίσης με την Δρ. Monique May, πιστοποιημένη οικογενειακή γιατρό και ιατρικό σύμβουλο για την Aeroflow Sleep, σχετικά με αυτή τη μελέτη.

Ο Δρ Μέι είπε ότι οι γιατροί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να προειδοποιήσουν τους ασθενείς τους για την ολισθηρή κλίση της αυτοθεραπείας.

«Υπάρχει η πιθανότητα οι άνθρωποι να χρειάζονται περισσότερη από οποιαδήποτε ουσία για να εξισορροπηθούν και αυτό θα μπορούσε να γίνει προβληματικό δεδομένου του εθιστικού κινδύνου του αλκοόλ», εξήγησε.

«[Οι άνθρωποι] θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το αλκοόλ τείνει να επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου ενώ η καφεΐνη επηρεάζει αρνητικά την ποσότητα του ύπνου». Είπε η Δρ Μέι

«Είναι επίσης σημαντικό να επισημανθεί ότι στη μελέτη υπήρχε επίσης μια μικρή επίδραση στην ποιότητα του ύπνου που προκαλείται από την καφεΐνη, αλλά σε μικρότερο βαθμό από αυτή στην ποσότητα του ύπνου. Αυτή η «αναντιστοιχία στην αντίληψη μεταξύ της ποσότητας και της ποιότητας του ύπνου» μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν καφεΐνη παρά τις επιβλαβείς επιπτώσεις της στον ύπνο», πρόσθεσε η Δρ Μέι.

καφεΐνηαλκοόλ και ύπνος