Επίσημη πρώτη σήμερα για Πλεύρη-Πιερρακάκη

Την πρώτη κοινή τους εμφάνιση κάνουν σήμερα ο νέος Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης με αφορμή την παρουσίαση της νέας εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ «Ιατρικές Βεβαιώσεις».  Στην παρουσίαση συμμετέχει και η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα.

Μέσω της εφαρμογής, κάθε πολίτης θα μπορεί να λαμβάνει ηλεκτρονικά και πρόσθετα στοιχεία βεβαιώσεων, όπως το στάδιο εκκρεμότητας, την εκτέλεσή τους και τη λήξη ισχύος τους, ενώ θα έχει πρόσβαση τόσο για τον ίδιο όσο και για τα προστατευόμενα μέλη του.

Η συγκεκριμένη συνεργασία είναι όμως μόνο η αρχή από ένα νέο κύκλο διαδικασιών που ξεκινά το Υπουργείο Υγείας και χρειάζεται την απόλυτη στήριξη του κ. Πιερρακάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσω της ανάπτυξης νέων εφαρμογών της ΗΔΙΚΑ, ο κ. Πλεύρης θέλει να εξορθολογίσει τις δαπάνες στην υγεία. Με απλά λόγια αυτό που τόσα χρόνια ακούμε για ουσιαστική εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων αλλά και τη λειτουργική εφαρμογή “κοφτών” στις συνταγές, είναι το τωρινό και επείγον ζητούμενο.

Για να γίνουν όλες αυτές οι διαδικασίες θα ενεργοποιηθεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο οποίο εντάσσεται η ΗΔΙΚΑ.

Μην ξεχνάμε ότι ο κ. Πλεύρης έχει αναφέρει ότι αναμένεται να εισαχθούν στον ΕΟΠΥΥ ποιοτικοί δείκτες, που θα δείχνουν τον εξορθολογισμό της ιδιωτικής υγείας, ενώ θα αποτελούν μέρος αξιολόγησης και της υπηρεσίας που παρέχονται. Μάλιστα, επιδιώκεται η επέκταση του real time ελέγχου σε περισσότερες υπηρεσίες του Οργανισμού, ενώ αν αποδώσει δεν αποκλείεται να δούμε αντίστοιχο έλεγχο και στα δημόσια νοσοκομεία.

Στην πράξη, αυτό θα επιτρέψει στη διοίκηση του φορέα να αποφεύγει συμβάσεις με παρόχους που προσφέρουν υπηρεσίες χαμηλής ποιότητας, αλλά και γενικότερα οι πάροχοι να πληρώνονται βάσει της ποιότητας που παρέχουν.

Ορθολογική διαχείριση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, έλεγχος της δαπάνης και αποζημίωση της υπηρεσίας που χορηγείται θα είναι η προτεραιότητα, προκειμένου να διαπιστωθεί και αν ο προϋπολογισμός είναι υποχρηματοδοτούμενος. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει, πριν την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων, να εξεταστεί και η κατανάλωση, αν οι πολίτες έλαβαν τις υπηρεσίες που έπρεπε ή ακόμη και αν υπήρξαν περιπτώσεις προκλητής ζήτησης.

Πρώτη γεύση clawback για παρόχους

Αξίζει να αναφέρουμε ακόμη ότι προχθές ανακοινώθηκε από τον ΕΟΠΥΥ ο “Πίνακας μηνός Ιουνίου 2021 αναφορικά με τη μηνιαία προείσπραξη του clawback”. Σύμφωνα με απόφαση του Ιουλίου οι πάροχοι υγείας θα πρέπει κάθε μήνα να προκαταβάλλουν το 70% του ΕΟΠΥΥ που τους αναλογεί.

Όπως διαπιστώνεται από το σχετικό πίνακα, βαρύς είναι ο πέλεκυς για ιδιωτικές κλινικές (το clawback αντιστοιχεί στο 44,5% των συνολικών υποβολών), Διαγνωστικά Κέντρα για Εξετάσεις Βιολογικών Υλικών (39,5%), Υπερηχογραφήματα (37%), εταιρείες αναπνευστικών συσκευών (47,3%).

 

Κυριάκος ΠιερρακάκηςΘάνος ΠλεύρηςΕΟΠΥΗΔΙΚΑclawback