Επιστροφή ανεμβολίαστων γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ: Με δύο τεστ και μάσκα ΚΝ95

Με δύο τεστ την εβδομάδα, χρήση μάσκας υψηλής προστασίας αλλά χωρίς να έχουν πρόσβαση σε χώρους των νοσοκομείων όπου νοσηλεύονται ιδιαίτερα ευάλωτοι ασθενείς, επιστρέφουν από 1-1-2023 οι ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές στις θέσεις τους, μετά από ένα χρόνο και πλέον σε αναστολή εργασίας.

Νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, έχοντας ως εκκρεμότητα την οριστικοποίηση του πρωτοκόλλου για την επιστροφή των ανεμβολίαστων γιατρών. Είναι η τρίτη φορά κατά σειρά που οι ειδικοί συζητούν το συγκεκριμένο ζήτημα. Την περασμένη εβδομάδα κατέληξαν σε εισήγηση για διοικητικό και λοιπό προσωπικό, ωστόσο ανανέωσαν το .. ραντεβού τους ειδικά για τους γιατρούς. Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες, οι ανεμβολίαστοι γιατροί που αναγκαστικά έως σήμερα είναι σε αναστολή εργασίας ανέρχονται σε 243.

Το πρωτόκολλο που εισηγούνται τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνει τη διενέργεια rapid test δύο φορές την εβδομάδα. Το αντίτιμο θα καλύπτεται από τους ίδιους τους γιατρούς όπως συμβαίνει με όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Επιπλέον, είναι υποχρεωτική η μάσκα ΚΝ95. 

Ωστόσο, οι ειδικοί εισηγούνται αυτοί οι γιατροί να μην τοποθετηθούν σε μονάδες με ευάλωτους ασθενείς, όπως είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι Μονάδες Νεογνών και όπου νοσηλεύονται ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς. Τα ίδια ακριβώς θα ισχύσουν και για τους ανεμβολίαστους νοσηλευτές, σύμφων με όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σήμερα ση Βουλή. Δύο τεστ την εβδομάδα και χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ισχύει και για το υπόλοιπο ανεμβολίαστο προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που επιστρέφει στην εργασία του.

Υπενθυμίζεται ότι οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 και βρίσκονται σε αναστολή εργασίας βάσει της νομοθεσίας περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού που εφαρμόστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, θα επιστρέψουν στις θέσεις τους από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Την επιστροφή τους επιτάσσει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία προκύπτουν ζητήματα συνταγματικότητας της παράτασης της αναστολής εργασίας.

ανεμβολίαστοιμέτρα για ανεμβολίαστουςfront-stories