Επιστροφή στα θρανία εν μέσω έξαρσης των ιώσεων – Προβλέψεις για εξαψήφιο αριθμό κρουσμάτων γρίπης

Εν μέσω έξαρσης κορονοϊού, γρίπης αλλά και πολλών άλλων ιώσεων που έχουν οδηγήσει τα παιδιατρικά νοσοκομεία να λειτουργούν … στο κόκκινο τις τελευταίες ημέρες, ανοίγουν σήμερα τα σχολεία. Το “κύμα” λοιμώξεων του αναπνευστικού προβλέπεται ότι το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου θα λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις και οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή όλων των πολιτών και προειδοποιούν για τήρηση μέτρων υγιεινής και ατομικής προστασίας καθώς οι εισαγωγές στα νοσηλευτικά ιδρύματα αυξάνονται.

Οπως έχει αναφέρει αρκετές φορές σε δηλώσεις του τις τελευταίες ημέρες ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, η κορύφωση του κύματος για τις ιώσεις και τη γρίπη αναμένεται μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Εχει δε προχωρήσει στην πρόβλεψη ότι τις επόμενες εβδομάδες τα πραγματικά κρούσματα γρίπης θα φτάσουν έως και τα 300.000 την εβδομάδα. Η γρίπη εφέτος εμφανίστηκε μετά από δύο χρόνια .. απουσίας και μάλιστα ιδιαίτερα νωρίς σε σχέση με τα προ-πανδημικά χρόνια. Το τελευταίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ αποτυπώνει την έντονη κυκλοφορία της στην κοινότητα και τη δυναμική της για σοβαρή νόσηση και νοσηλείες.

Ειδικότερα, από τα δείγματα που ελήφθησαν από το δίκτυο γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που συμμετέχουν στην επιτήρηση της γρίπης, σχεδόν ένα στα δύο (το 48%) βρέθηκε θετικό για γρίπη. Την εβδομάδα που πέρασε καταγράφηκαν επιπλέον τρεις θάνατοι λόγω γρίπης, με το συνολικό αριθμό των θανάτων στη χώρα μας να ανέρχεται σε έξι έως σήμερα. Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε ακόμη ένα σοβαρό περιστατικό που χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ. Από τις αρχές Οκτωβρίου, σε ΜΕΘ έχει χρειαστεί να νοσηλευτούν λόγω γρίπης 27 ασθενείς. Το κυρίαρχο στέλεχος την εφετινή περίοδο είναι το Α(Η3Ν2).

Εκτός, όμως, από τη γρίπη, ανοδικές είναι οι τάσεις και όσον αφορά στην Covid-19. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, στα νοσοκομεία εισήχθησαν 1519 ασθενείς, έναντι 1250 την περασμένη εβδομάδα. Επιπλέον, στα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ αποτυπώνεται περαιτέρω αύξηση στις γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου, σε όλες τις ηλικίες. Ο αριθμός των γριπωδών συνδρομών ανά 1000 επισκέψεις σε γιατρούς την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε τον αντίστοιχο αριθμό για την περίοδο 2019-2020, δηλαδή προ πανδημίας.

Επιπλέον πέντε ημέρες απουσίας από το σχολείο λόγω γρίπης, μέτρα στα ταξίδια από Κίνα

Η έξαρση της εποχής στις ιώσεις έχει αγγίξει ιδιαίτερα τα παιδιά. Τα σχολεία ανοίγουν μεν κανονικά σήμερα, μετά το χριστουγεννιάτικο διάλειμμα, ωστόσο έχει εκδοθεί εγκύκλιος που προβλέπει τη δυνατότητα απουσιών έως πέντε ημέρες για τα παιδιά που νοσούν από την εποχική γρίπη. Σε ισχύ είναι και η σύσταση προς τους γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο εάν έχουν συμπτώματα. Το υπουργείο Παιδείας εφαρμόζει ήδη την ίδια δυνατότητα για τα παιδιά που νοσούν με κορονοϊό. Η διαγραφή των απουσιών γίνεται με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους μαθητές πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.

Και ενώ οι ιώσεις ήδη έχουν .. δοκιμάσει τις αντοχές των περισσότερων οικογενειών, το μεγάλο “κύμα” κορονοϊού στην Κίνα τείνει να δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Στο πλαίσιο της τεράστιας έξαρσης λοιμώξεων Covid-19 που καταγράφει η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, η χώρα μας λαμβάνει ταξιδιωτικά μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση. Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ είναι τα εξής:

-Υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος διαγνωστικού ελέγχου (αντιγονικό τεστ ταχείας ανίχνευσης, ή μοριακού ελέγχου) όλων των ταξιδιωτών των απευθείας πτήσεων από Κίνα, 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους.

-Πραγματοποίηση γονιδιωματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 σε λύματα αεροπλάνων που αφορούν απευθείας πτήσεις από την Κίνα, καθώς και σε αστικά λύματα του αερολιμένα Αθηνών.

-Ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα για την επιτήρηση και έγκαιρη ανίχνευση τυχόν νέων παραλλαγών.

-Σύσταση για χρήση μάσκας υψηλής προστασίας N95/KN95/FFP2 σε επιβάτες διεθνών πτήσεων με προορισμό τη χώρα μας, από αρχικό προορισμό την Κίνα. Σύσταση για χρήση μάσκας γενικότερα σε χώρους αεροδρομίων για όλους τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτου προορισμού, το προσωπικό αεροδρομίων, και τους εργαζόμενους σε αεροπορικές εταιρείες.

-Σύσταση για εμβολιασμό με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για βασικό σχήμα και αναμνηστικές δόσεις εμβολιασμού έναντι του SARS-CoV-2 σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

γρίπηεποχικές λοιμώξειςδιασπορά κορονοϊόςμέτρα για κορονοϊό