Επιτροπή στο ΚΕΣΥ για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των γιατρών

Επιτροπή Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης δημιουργείται στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.), για την πιστοποίηση των ιατρικών εταιριών και την κατάρτιση σχετικού μητρώου.

Με σχετική απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, ρυθμίζονται θέματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των ιατρών και διεξαγωγής συνεδρίων, ενώ με σχετική εγκύκλιο διευκρινίζονται οι λεπτομέρειες της διοργάνωσης και χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ, περιλαμβάνεται η πιστοποίηση των Ιατρικών Εταιρειών που αντιστοιχούν σε κάθε αναγνωρισμένη ειδικότητα και εξειδίκευση (οι Εταιρείες αυτές μετονομάζονται σε Επιστημονικές Ιατρικές Κοινότητες και Επιστημονικές Οδοντιατρικές Κοινότητες), καθώς και η πιστοποίηση επιστημονικά διασυνδεόμενων Ιατρικών Εταιρειών με τις Επιστημονικές Ιατρικές Κοινότητες, σύμφωνα με συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια.

Κάθε Επιστημονική Εταιρεία που θα πιστοποιείται με τη διαδικασία που προβλέπει η Υπουργική Απόφαση, θα εγγράφεται σε επίσημο μητρώο που τηρείται στο Υπουργείο Υγείας και στο ΚΕ.Σ.Υ. Σε κάθε Επιστημονική Ιατρική Κοινότητα δημιουργείται Επιτροπή Εκπαίδευσης και Επιτροπή Επαγγελματικών Θεμάτων.

Η πιστοποίηση και έγκριση όλων των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που διοργανώνονται από τις Επιστημονικές Εταιρείες (συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια κλπ.) και υποστηρίζονται οικονομικά από χορηγούς – ιδιωτικούς φορείς.

Στη σχετική εγκύκλιο, προβλέπεται:

  • Ο καθορισμός αυστηρού πλαισίου για τη διοργάνωση συνεδρίων, τη χρηματοδότησή τους, καθώς και για τη συμμετοχή των ιατρών σε αυτά.
  • Ο ορισμός των μορίων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης (CME) για όσους γιατρούς παρακολουθούν τις παραπάνω δραστηριότητες και των ορίων κόστους εγγραφής για κάθε μία από αυτές τις δραστηριότητες, ανάλογα με τη μορφή και τη διάρκεια τους.

Θεσπίζονται συγκεκριμένοι κανόνες που αφορούν στη διάρκεια των συνεδρίων, στο ύψος των χορηγιών, καθώς επίσης και στη διαδικασία επιλογής των ιατρών για την παρακολούθηση συνεδρίων, με τις Επιστημονικές Κοινότητες να διαδραματίζουν σαφή ρόλο διαμεσολάβησης μεταξύ χορηγών και ιατρών και με σαφή κριτήρια για την επιλογή αυτή.

Τέλος, περιγράφεται με λεπτομέρεια η διαδικασία χρηματοδότησης των συνεδρίων από τους χορηγούς και ο ρόλος των γραφείων διοργάνωσης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο,

  • Τα όρια του κόστους διοργάνωσης κάθε κατηγορίας επιστημονικής εκδήλωσης/ δραστηριότητας ορίζονται με κύριο κριτήριο την κατηγορία στην οποία εμπίπτει η δραστηριότητα
  • Το ΚΕ.Σ.Υ ελέγχει την χρηστή κατάρτιση και εκτέλεση των προϋπολογισμών των εν λόγω εκδηλώσεων/δραστηριοτήτων και επιβλέπει την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας
  • Το ύψος των χορηγιών κυμαίνεται από 5.000-10.000 ευρώ για ημερίδες – διημερίδες, 15.000 ευρώ για τοπικά περιφερειακά συνέδρια και 30.000 ευρώ για πανελλήνια συνέδρια.
  • Σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού πάνω από 25%, πλην αιτιολογημένων εξαιρέσεων η διοργανώτρια Ε.Ε δεν μπορεί να υποβάλλει αίτημα για αντίστοιχη εκδήλωση το επόμενο ημερολογιακό έτος.
  • Προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για δορυφορικά συμπόσια, ενώ δεν επιτρέπεται διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων σε τουριστικούς προορισμούς κατά την διάρκεια των αντίστοιχων τουριστικών περιόδων.
  • Συνέδρια που διοργανώνονται στην Ελλάδα αποκλειστικά από Διεθνείς Επιστημονικές Εταιρείες/Φορείς (χωρίς Ελληνική Ε.Ε/Ε.Υ.Φ ως συνοδιοργανωτή) απλά γνωστοποιούνται στο ΚΕ.Σ.Υ. Αν πρόκειται για συνοδιοργάνωση με Ελληνική Ε. Ε./Ε.Υ.Δ τότε ο ξένος φορέας θα πρέπει να συμμετέχει στο 50% των εξόδων του προϋπολογισμού και των ομιλητών με χορηγίες που προέρχονται από εταιρείες του εξωτερικού.
  • Εκδηλώσεις ενημέρωσης κοινού από εταιρείες προϊόντων αρμοδιότητας Ε.Ο.Φ δεν επιτρέπονται
  • Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που διοργανώνονται από Ιδιωτικές δομές, όπως Θεραπευτήρια, κλινικές, εργαστήρια δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις τρεις φορές κατ’ έτος, χωρίς κόστος εγγραφής.
  • Οι Σύλλογοι Ασθενών έχουν τη δυνατότητα διοργάνωσης επιστημονικών εκδηλώσεων για το κοινό, μία φορά κατ’ έτος, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Ε.Ε.
  • Οι Φαρμακευτικές εταιρείες/Εταιρείες Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων οφείλουν να ενημερώνουν τον Ε.Ο.Φ για τα χορηγικά πακέτα που προτίθενται να διαθέσουν στις Επιστημονικές Υγειονομικές Δομές, για την κάλυψη των εξόδων της εκάστοτε επιστημονικής εκδήλωσης, συμπεριλαμβανομένου και του χορηγικού πακέτου των συμμετοχών σε κάθε μια από αυτές.
  • Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τις συμμετοχές των Ε.Υ στην διαδικτυακή παρακολούθηση επιστημονικών εκδηλώσεων. Τα webinars δεν υπόκεινται σε περιορισμούς ως προς τον αριθμό αιτημάτων, αριθμό συμμετοχών Ε.Υ ή χρονικό περιορισμό και δεν προσμετρούνται στα επιτρεπόμενα όρια εκδηλώσεων.
  • Κάθε εταιρεία προϊόντων αρμοδιότητας Ε.Ο.Φ, δύναται να υποβάλλει απεριόριστο αριθμό αιτήσεων συμμετοχών Εμπειρογνωμόνων για Επιτροπές στο Εξωτερικό.
  • Αναφορικά με το εσωτερικό, κάθε εταιρεία προϊόντων αρμοδιότητας Ε.Ο.Φ, δύναται να υποβάλει 20 αιτήσεις συνολικά ετησίως για εγκεκριμένα ή υπό έρευνα φάρμακα και θεραπείες.
  • Ο αριθμός ανά αποστολή δεν θα υπερβαίνει τους δέκα εμπειρογνώμονες.

Ολόκληρη η απόφαση για τα συνέδρια, επισυνάπτεται εδώ.

ΚΕΣΥΑνδρέας Ξανθόςεκπαίδευσησυνέδριαφαρμακευτικές