Έρχεται η 4η δόση εμβολίου για κορονοϊό και σε άτομα κάτω των 60 ετών

Την χορήγηση και 4ης δόσης εμβολίου ακόμη και σε άτομα κάτω των 60 εξετάζει σήμερα Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών λόγω της ραγδαία αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Επίσης, πολλοί επιστήμονες σημειώνουν ότι ακόμη και εκείνοι που έχουν εμβολιαστεί με 3 δόσεις και έχουν νοσήσει, δεν διαθέτουν ισχυρή ανοσία κατά του κορονοϊού, είναι πιθανό να συσταθεί η χορήγηση 4η δόσης και στους άνω των 60 οι οποίοι “απέχουν” 3 μήνες από νόσηση ή τρίτη δόση εμβολίου.

Σταθεροποιούνται πάνω από τις 10.000 τα κρούσματα ημερησίως

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 10.528 νέα κρούσματα, και 1.631 επαναμολύνσεις κορονοϊού, διαγνώσεις που κατά τους ειδικούς δεν ανταποκρίνονται στον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στην κοινότητα καθώς δεν γίνεται επιδημιολογική επιτήρηση και έλεγχος όπως το προηγούμενο διάστημα. Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη μέρα με πάνω από 10.000 νέες διαγνώσεις και υπάρχει ο φόβος ότι αυτό πλέον θα ναι καθημερινό.

Ενδεικτικό της μεγάλης κυκλοφορίας του κορονοϊού στη χώρα είναι με βάση τον ΕΟΔΥ ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt, ο οποίος ανήλθε για την τελευταία εβδομάδα σε 1,32 από 0,97 μια εβδομάδα πριν. Αυτό σημαίνει ότι 100 μολυσμένα άτομα μεταδίδουν σε άλλα 132 τον ιό, δημιουργώντας μια τεράστια αλυσίδα μετάδοσης.

Στα ίδια περίπου επίπεδα βρισκόταν ο δείκτης Rt τη δεύτερη εβδομάδα του έτους, τότε που τη χώρα μας “σάρωνε” για πρώτη φορά η μετάλλαξη Omicron. Αξίζει να αναφερθεί ότι σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα ο δείκτης ήταν στο 0,88, δηλαδή οι μεταδόσεις είχαν μειωθεί πολύ, καθώς 100 άτομα θετικά στον κορονοϊό μπορούσαν να μεταδώσουν σε άλλους 88 και αυτό δήλωνε την αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη, η Κρήτη, τα Επτάνησα, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα καταγράφουν πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, όπως και η Αττική, με τα χαρακτηριστικά τους όμως να είναι διαφορετικά. Στη νησιωτική χώρα η επιδημική έξαρση αποδίδεται κυρίως στον τουρισμό, και αφορούν κυρίως άτομα νεότερης ηλικίας, κάτω των 30 χρόνων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ενισχυμένη ανοσία του πληθυσμού έχει αποτρέψει τα σοβαρά περιστατικά και τις νοσηλείες λόγω covid στα νοσοκομεία. Βεβαίως, η χαλάρωση της συμπεριφοράς όλων ακόμη και στα βασικά μέτρα υγιεινής και η κινητικότητα του πληθυσμού, εσωτερικών και εξωτερικών επισκεπτών, αναμένεται να διατηρήσει υψηλά τα κρούσματα.

Πάντως θα πρέπει να πούμε ότι αυξητική τάση -αλλά ελεγχόμενη κατά το υπουργείο Υγείας- σημειώνουν οι νέες εισαγωγές σε απλές κλίνες covid. Το περασμένο 24ωρο άγγιξαν τις 200. Οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται στους 965, με τους 732 να βρίσκονται σε απλές κλίνες και 233 σε Μονάδες. Να πούμε πάντως πως οι νέες εισαγωγές κινούνται με ρυθμό αύξηση πάνω από 50% σε επίπεδο εβδομάδας και είναι σημαντικά χαμηλότερες των εξιτηρίων.

Δεύτερη αναμνηστική δόση

Υπενθυμίζεται πως η πλατφόρμα για τη χορήγησή της 4ης δόσης στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων έχει ανοίξει από τον περασμένο Απρίλιο κι αμέσως μετά τους ανοσοκατασταλμένους που κρίθηκε ότι πρέπει να θωρακιστούν κατά προτεραιότητα. Ωστόσο, η ροή των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων προς τα εμβολιαστικά κέντρα ήταν και παραμένει χαμηλή. Έχει εμβολιαστεί μόλις το 15% των δικαιούχων, πληθυσμός περίπου 300.000 ατόμων.

Το υπουργείο Υγείας φαίνεται να υιοθετεί μία πιο δυναμική στάση εξετάζοντας πλέον το ενδεχόμενο της ελεύθερης πρόσβασης στη δεύτερη αναμνηστική δόση όλων των ενηλίκων κάτω των 60 χρόνων στα εμβολιαστικά κέντρα, εφόσον επιθυμούν να θωρακιστούν. Στελέχη του Υπουργείου αξιολογούν τα εμβόλια ως το απόλυτο μέτρο της πρώτης γραμμής για τον περιορισμό των επιπτώσεων του νέου επιδημικού κύματος, ωστόσο οι επιστήμονες θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις συνεκτιμώντας όλα τα επιστημονικά δεδομένα, όπως οφείλουν.

κορονοϊόςΕπιτροπή Εμβολιασμώνεμβόλιο κορονοϊού4η δόση εμβολίου