Ερχεται πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας – Τι εξετάσεις θα κάνουν οι γυναίκες

Στην τελική ευθεία είναι το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς αυτή την εβδομάδα θα δημοσιευτεί η πρόσκληση προς τους φορείς που θέλουν να συμμετάσχουν, ώστε να ακολουθήσουν τα sms στις γυναίκες από 21 έως 65 ετών οι οποίες θα μπορούν να υποβάλλονται σε δωρεάν εξετάσεις.

Το πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι το δεύτερο κατά σειρά πρόγραμμα για την πρόληψη που οργανώνει το υπουργείο Υγείας, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ηδη “τρέχει” εκείνο με την επωνυμία “Φώφη Γεννηματά” που προβλέπει δωρεάν μαστογραφίες. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 99000 μαστογραφίες σε γυναίκες από 50 έως 69 ετών και έχουν εντοπιστεί 6113 γυναίκες με ευρήματα πρώιμου σταδίου, που ενδεχομένως εάν δε γινόταν το κάλεσμα της Πολιτείας να ανακάλυπταν πολύ αργότερα τα ευρήματα, καθυστερώντας τη θεραπεία.

Η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, προανήγγειλε στην ημερίδα του Economist, με τίτλο “Η ατζέντα της Ελλάδας στη μάχη κατά του καρκίνου”, την άμεση έναρξη του προγράμματος, σημειώνοντας ότι αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευτεί η πρόσκληση προς τους φορείς. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας απευθύνεται σε γυναίκες 21 – 65 ετών και περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις: Τεστ Παπ, HPV DNA τεστ, κολποσκόπηση και βιοψία. Πιο αναλυτικά, για τις γυναίκες 21-29 ετών προβλέπεται η διενέργεια τεστ Παπανικολάου και σε περίπτωση ευρημάτων κολποσκόπηση και βιοψία, ενώ για τις γυναίκες ηλικίας από 30 έως 65 ετών θα παρέχεται η δυνατότητα για hpv dna τεστ με την τεχνολογία thin Prep και εάν απαιτηθεί θα ακολουθεί τεστ Παπ, κολποσκόπηση και βιοψία αναλόγως τα ευρήματα.

Η χώρα μας επιδιώκει την εξάλειψη του καρκίνου που οφείλεται στον ιό HPV ως το 2030, στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και περιλαμβάνει:

• 90% των κοριτσιών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως ως την ηλικία των 15 ετών έναντι του ιού HPV ,

• 70% των γυναικών ηλικίας ως 35 και 45 ετών να έχουν εξεταστεί με υψηλής αποδοτικότητας hpv dna test, και

• 90% των γυναικών που εντοπίζονται με ασθένεια του τραχήλου, να λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία.

Έτσι, το πρόγραμμα αυτό, σε συνδυασμό με τις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι του ιού hpv (για κορίτσια και αγόρια) είναι δυνατόν να οδηγήσει σε εξάλειψη των νέων περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας εξαιτίας του HPV ως το 2030.

Εξετάσεις για καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο του παχέος εντέρου

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα ανέφερε η κυρία Αγαπηδάκη στην ημερίδα του Economist, είναι έτοιμη η υπουργική απόφαση για εξετάσεις που προβλέπουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε 5,5 εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες από 30 έως 70 ετών και θα περιλαμβάνει αιματολογικές εξετάσεις για λιπιδαιμικό προφίλ και μεταβολικό σύνδρομο. Ο λιπιδαιμικός έλεγχος είναι η εκτίμηση τυχόν αυξημένων λιπιδίων στο αίμα τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι εξετάσεις θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, έλεγχο για σάκχαρο, “καλή” και “κακή” χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, κ.ά.

Σε διάστημα έξι εβδομάδων αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και το πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, που προβλέπει εξέταση κολονοσκόπησης για 3,8 εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες από 50 – 70 ετών. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει και δύο προγράμματα πρόληψης που απευθύνονται σε ειδικές ομάδες, υψηλού κινδύνου, ένα για το μελάνωμα και ένα για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ταμείο Ανάκαμψηςπροσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστούπροσυμπτωματικός έλεγχοςκαρκίνος του τραχήλου της μήτραςΔωρεάν μαστογραφίες