Έρχεται βροχή υπουργικών αποφάσεων για φάρμακο και Προσωπικό Γιατρό

Με μια σειρά τροπολογιών που θα αφορούν στις διατάξεις του τελευταίου νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα, θα διευκρινιστούν τόσο η διαδικασία για την εφαρμογή του του σχεδίου “Γιατρός για Όλους”, όσο και ο νέος υπολογισμός για το clawback. Την ίδια ώρα ανοιχτό άφησε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης, το ενδεχόμενο αλλαγών και όσον αφορά στο επενδυτικό clawback το οποίο φυσικά δε σχετίζεται με το παραπάνω νομοσχέδιο.

Φάρμακο

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αποφάσεις για το φάρμακο θα αφορούν κυρίως στον τρόπο που θα επιμεριστεί ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ καθώς υπάρχει ένα ζήτημα με τον τρόπο που θα ενσωματωθούν τα σκευάσματα 1Α. Τα νοσοκομειακά αυτά σκευάσματα είναι τα μόνα (σαν γενική κατηγορία με πολλές διαφορετικές θεραπείες) τα οποία έχουν ξεχωριστό προϋπολογισμό της τάξης των 88 εκατ. ευρώ. Αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα είναι αν θα ενοποιηθούν στο συνολικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και θα σπάσει αυτός μετά ή αν θα σπάσει πρώτα ο προϋπολογισμός σε 1Β και φάρμακα κοινότητας και θα προστεθούν επιπλέον στα 1Β.

Επίσης η αγορά περιμένει και τι θα γίνει με το επενδυτικό clawback καθώς για ένα σύνολο 605 εκατ. ευρώ επενδυτικών προγραμμάτων υπάρχει ένα πλαφόν συμψηφισμού στα 250 εκατ. ευρώ. Ο κ. Σκυλακάκης επιφυλάχθηκε για κάποιες αλλαγές υπέρ των φαρμακευτικών.

Προσωπικός Γιατρός

Σχετικά με τις διατάξεις για τον προσωπικό γιατρό, με τρεις υπουργικές αποφάσεις θα διευκρινίζεται το πως θα εφαρμοστεί ο νόμος και μάλιστα σημαντική θέση σ’ αυτές θα έχουν τα κίνητρα προς τους πολίτες για να εγγραφούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται πέρα από την θέσπιση κινήτρων, να προβλέπονται και αντικίνητρα ώστε κάποιος να μην επιλέγει να παραμείνει εκτός του συστήματος.

Ειδικότερα οι τρεις αποφάσεις θα αφορούν στις αμοιβές των γιατρών, το τρόπο και τα κριτήρια για να γίνεται ένας γιατρός “προσωπικός”, αλλά και όπως είπαμε σημαντικό ρόλο θα παίζουν τα κίνητρα.

Η συζήτηση αφορά στην προτεραιότητα και το πλεονέκτημα που θα έχει ένας πολίτης ο οποίος θα έχει προσωπικό γιατρό ως προς την πρόσβαση του στα νοσοκομεία. Επίσης θα υπάρχει και μείωση στη συμμετοχή του στα φάρμακα αλλά και τις ιατρικές πράξεις. Σε αυτό μάλιστα το σημείο φαίνεται να έχει πέσει και η πρόταση να υπάρχει αντίστροφα αύξηση της συμμετοχής για κάποιον που δεν έχει εγγραφεί.

ΕΟΠΥΥclawbackπροσωπικός γιατρός